Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

EL MARROC

Fes

Medersa Bou Inania Fes, fundada en el segle VIII, és la primera de les ciutats imperials, i la capital religiosa i intel·lectual del país. És una ciutat activa i sorprenent, on sempre hi ha alguna cosa nova que descobrir. Passejar pel laberint de carrers i carrerons de la seva medina pot semblar complicat al principi, però dintre de l’aparent caos tot esta degudament ordenat. La medina s’organitza per soc (llautoners, henna, alfarers, curtidors, els famosos tintorers) esquitxats de venedors d’usos quotidians (venedors de cotó, seda, babuchas, fruits secs), cases de te... I a cada pas museus, mesquites, medersas (escoles alcoràniques), fonts... Un lloc únic per a xopar-se de cultura musulmana i admirar la bellesa de l’arquitectura islàmica. Fes va ser la ciutat mes interessant de les quals vaig visitar al Marroc.
Bab Boujeloud Bab Boujeloud. Aquesta monumental porta de 1913, encara que decorada amb taulells d’estil tradicional, proporciona accés al laberint de carrers estrets de la medina, un àrea de mercat acolorida i bulliciosa amb cafès oberts fins a molt entrada la nit. Plaza Nejarin. Situada al costat del soc de fusters, alberga un fonduk del segle XVII, el Museu d’Artesania i una font admirablement decorada.
Museu Dar Batha. Situat en un palau hispà-morisc del segle XIX alberga elegants treballs en fusta, ferro o guix, així com brodats, catifes, joieria, monedes, i el seu atractiu principal, la sala de ceràmica. De visita obligada, encara que solament sigui per a gaudir del seu pati i jardins.
Madrasa de Attarin Les medersas són escoles alcoràniques construïdes habitualment prop d’una mesquita, on es pretenia aïllar als estudiants per a ajudar-los amb els seus estudis religiosos. Giren entorn d’un pati central, profusament decorat amb mosaics i estuc. A destacar la Medersa Bou Inania, l’únic edifici religiós obert als no musulmans; i la Medersa Attarin, prop de la Mesquita Kairouyine, amb una impressionant porta llaurada en bronze, des d’on s’accedeix a un pati quadrat finament decorat, replica en miniatura del Palau Nasrid de la Alhambra de Sevilla.
La Mellah Mellah. En Fes, van estar varies dinasties de jueus, els Danan, els sefardites o els Abensour, i van crear un important centre per a la interpretació del Talmud. Van estar instal·lats en un gran barri de la ciutat construït a mitjans del segle XIV anomenat "el mellah",(sal en àrab), deixant un enorme patrimoni del que avui gairebé no res. Hi ha un desorganitzat soc on es venen robes, articles per a la llar, música i productes barats de dolenta qualitat. Malgrat tot mereix la pena fer-se un volt per a gaudir dels seus alts edificis, allunyats de l’estil àrab que regna en la medina.
Tintadors Tintorerías. Es concentren en un carrer empedrat, a prop de la Pza Sefarín, on entre madeixes tintades i tolls de colors, que contaminen encara mes si cap el riu, caminen els tintadors amb peus i mans tacades, absolutament aliens a les fotos i visites dels turistes.
Prop d’allí estan les curtidurías, visibles des d’algunes teulades, on s’aprecien pells deixades assecar al sol, assistim a un dels treballs mes durs del Marroc. La seva forta olor a pells d’animals, orina de vaca (barrejat amb el tint per a la seva conservació) i suor humana, fan de la visita una experiència inigualable. Cisternes d’un metre quadrat, adossades unes a les altres, alberguen homes que es banyen fins a mig cos per a poder xopar i donar la volta a les pesades pells.
Curtidors Tintadors assecant-se Tintadors Curtidors
 Hotel  Hotel Dar Batha. Situat en Fes El Bali, dintre de la medina. Habitacions boniques i àmplies amb calefacció, bany, dutxa i TV. Recomanable encara que car. 327 dirhams. Restaurant Restaurant. Hi ha un magnific restaurant enfront de l’Hotel Mauritania, a 20 metres de Bab Boujeloud, amb terrassa de taules baixes, coixins i catifes al mes pur estil marroquí, bon menjar i un te excel·lent. Però el millor és la música: chill out africà, blues de Mali... CDs 3€, Menjar entre 50-120 dirhams. Imprescindible, (adjunto foto perquè no us perdeu).
Museu de Artesania La Medina La Medina Museu Dar Batha Font