Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ETIOPIA

Altres

Visado Visat. No hi ha ambaixada etíop a Espanya, la documentació cal enviar-la a París per missatger, amb franqueig de tornada pagat, els diners en efectiu dintre del sobre i dues fotos mida carnet. Tot molt complicat, i el teu passaport donant voltes per mitja Europa... També es pot aconseguir directament a l’aeroport de Addis Abeba per 320 birr (60$) en poc més de mitja hora, un visat valit per a un mes. No són necessàries fotografies i si només duus euros, no et preocupis, hi ha oficina de canvi al mateix aeroport. Mes informació a Servicios Consulares del Ministerio de Asuntos Exteriores.

Mercado de Dorze Ambaixada. Embassy of Spain, Entoto Av, Addis Ababa. Tel: 55 02 22, embespet@mail.mae.es. Eficients i amables, resoldran tots els vostres dubtes via e-mail ja abans de partir. En Espanya no hi ha representació oficial. Calendari. L’any consta de 12 mesos de 30 dies cadascun, i un tretzè de 5 o 6 dies, segons l’any sigui o no de traspàs. A més van uns 8 anys endarrerits, el 04/08/2002 era 29/11/1994 a Etiòpia. Aixo és degut al fet que durant l’època de Haile Selassie paraven el calendari cada vegada que aquest abandonava el país. 11 de Setembre és el dia d’Any Nou.
Mercado de Dimeka Mercats. L’aparença dels mercats és molt caòtica però tot esta degudament organitzat, no existeixen parades, la mercaderia esta al terra o en el millor dels casos sobre una lona, venen ampolles de plàstic, una mica de fruita, patates, cebes, tuberculós, especies, llavors, cotó, boles d’encens per a la cerimònia del cafè, oli per als llums, tech (un fort licor local), chad (la droga local que es mastega), llenya, res d’animals vius, i res que pugui interessar-li a un occidental... Tot això amb animals vius per al mig com vaques, gallines...No hi ha roba, ni souvenirs ni coses d’aquestes, només es venen coses realment útils.
Guies espontanis. A cada poble hi ha un tropell de nens i adolescents que s’ofereixen com guies. La majoria són estudiants que parlen angles, bona gent i amb bones intencions. Són capaços d’aconseguir-vos pràcticament qualsevol cosa, un hotel, un restaurant, una barca, un cotxe, ajudar-vos a trucar per telèfon, trobar connexió internet si la hi ha... La meva experiència amb ells va ser bona, menys a Jinka i Arba Minch que havia un grupet d’adolescents perfectament organitzats i disposats a estafar al turista tant com poguessin...
Horari. Encara que oficialment existeixen tres hores de diferència pel que fa a Espanya, en la practica tenen el seu propi sistema horari. El dia comença amb la sortida del sol, les 00:00 del matí (6am segons nosaltres) i acaba 12 hores més tard. (6pm segons nosaltres). Quan et diguin que cal estar en l’estació d’autobusos a les 11 de la nit, en realitat s’estan referint a les 5 del matí. Cal anar amb molt de compte amb això i preguntar sempre si l’horari és etíop o estranger, doncs usen ambdós indistintament.
Misa en Lalibela Religió. Quan et presenten a un etíop segurament et farà dues preguntes, el teu nom i la teva religió, per aquest ordre. La religió forma part del dia a dia etíop. Amb un 40% de cristians, amhares i tigréses, Etiòpia va ser el segon país cristià de la història després d’Armènia i diuen guardar secretament l’Arca de l’Aliança en una de les seves esglésies. Dimecres i divendres es guarda dejuni fins al migdia. Altre quaranta per cent distribuït per la zona est del país professen religió musulmana, somalis, afaris i adheris, tenint com centre més important Harar. Pràcticament no queda res de la comunitat jueva que va emigrar a Israel a mitjans dels vuitanta. I entre les tribus del sud existeixen ritus pagans animistes o totèmics, entre altres.
Rastafaris. Quan al 1930 Haile Selassie va ser coronat emperador, Marcus Garvey des de Jamaica ho va veure com la realització de la profecia bíblica que parla de "el rei que sortirà a la llum des d’Àfrica" i va fundar una nova religió, en la qual l’emperador seria el Mesías de l’Africana Redempció. Porc, llet i cafè estan prohibits, i la marihuana es té com un sagrament. El rastafarisme agafa el seu nom de Ras Tafari, nom de Haile Selassie abans de la coronació, que per cert va quedar desconcertat davant tanta adulació.
Cura en Laliblea NTO. National Tourist Organization, és l’agència de turisme gestionada pel govern, els preus solen ser més baixos que les agències privades (la majoria italianes), el personal és íntegrament etíop, eficient, i amable. Jo vaig llogar un Jeep per a cinc persones, a Jinka, amb conductor i guia, i només tinc paraules d’agraïment. Seguridad. Etiòpia és un país molt segur. A la capital el risc de carteristes i assalts és molt baix, encara que cal ser caut a Piazza i la zona del Mercato. No descurar, malgrat tot, uns mínims de vigilància i cautela.
Aviso Hotel Taitu, Addis AbebaQad. És un estimulant consumit des de fa segles a la regió de la Banya d’Àfrica. La planta es conrea als vessants humits i caloroses, entre 1500 i 1800 mts d’altura, i és àmpliament exportada a Djibouti i Iemen. L’amarga fulla es mastega durant hores, combinant-la amb petits glops de sucre, i grans quantitats de liquit. És consumida gairebé en exclusivitat per homes. Universitat. L’accés a la universitat no és fàcil, gairebé ningú fora de Addis Abeba té mitjans per a permetre-se’l. El govern subvenciona la meitat de la carrera per als top ten de l’ensenyament secundari, però escull per ells la carrera. Hem conegut algun d’aquests, però tanmateix i tot no sempre hi ha diners. A Gondar vam conèixer un xaval que havia quedat primer de la seva promoció i li obligaven a estudiar per a professor, que a ell no li agrada, prefereix "matemàtiques i computació", havia enviat una sol·licitud a través d’Internet al MIT (Massachussets Institute Techonologies), i estava en procés de selecció. Increïble...