Capçelera

ORIENT MITJA

Luxor

Dia decimonoveno El dia comença a les 5:00 pujant al taxi que per 200 LE ens durá des de Dahab fins a l'aeroport de Sharm el-Sheik. Cobrim el trajecte en hora i quart. A les 9:05 aterrem a Avió l'aeroport de Luxor despres de mitja hora de vol.
Vistas desde la habitación del Tutotel Hotel A aquestes hores del matí ja ens adonem que uns quants graus centígrads ens separen del Sinai. A causa de la intensa calor que fa al sud d'Egipte, i a la poca informació que tenim, desestimem la idea de navegar en faluca des d'Aswan fins a Luxor com teníem pensat, i ens posem a buscar confortables creuers que surtin des de Luxor. Després de donar unes quantes voltes l'agència que sembla mes seriosa és MoonRiver Tours, però no té cap vaixell que surti en les dates que ens interessa i encara menys al preu que volem. Res per sota de 50€ per persona i nit. Decidim deixar-lo per a millor ocasió.
Templo de Karnak Ramadan, el taxista que ens ha portat des de l'aeroport, ens farà de xofer per la ciutat durant tot el dia (60 LE). La nostra primera parada és el Museu de Luxor (70 LE). Costa 20 LE mes que el de Cairo i és deu vegades mes petit. Malgrat tot estem en ell una hora o mes, és amè, bén documentat, i el recorregut es fa agradable. Els vigilants t'indiquen en tot moment el camí a seguir, i des d'on fer una bona foto d'amagat per a després demanar-te una propina. La visita s'inicia amb un interessant curt de National Geographic sobre l'exèrcit en l'edat d'or egípcia. Despres a la mateixa planta baixa s'exhibeixen 24 estàtues que al 1989 van ser descobertes en un cripta secreta del Temple de Luxor, i un parell de mòmies reals. A la planta superior hi ha atuells, sarcòfags, monedes, i restes vàries, a més d'uns vídeos divulgatius on es recrea la fabricació del papir, les escoles i altres escenes de la vida quotidiana de l'Antic Egipte.
Templo de Karnak Templo de Karnak Templo de Karnak Templo de Karnak Templo de Karnak
Templo de Karnak Mengem al restaurant Elhussein i ens anem a visitar el Temple de Karnak (50 LE), que és en realitat un complex de sis temples a més de diverses capelles i estàncies menors, que fan una llargada de mil cinc-cents metres per vuit-cents d'ample. Van treballar en ell fins a trenta faraons, nomes durant el regnat de Ramses II es van emprar 80.000 persones entre tasques de construcció i manteniment. Tota la parafernàlia faraónica esta representada aquí: enormes columnes, jeroglífics, déus de tot tipus, tombes, columnates, obeliscs, guies, grups d'autocar, cercadors de propines... La sala hipóstila conté ni més ni menys que 122 columnes de 15 metres d'alçada, les dotze del passadís amb capitells en forma de papir arriben als 22 metres. Hi ha un obelisc de 29 metres d'alçada i 325 tones de pes. Posseeix fins i tot un "llac sagrat" al seu interior de 3.200 m² utilitzat per a les ablucions. Massa gran i monumental, em avasalla.

Templo de Karnak Templo de Karnak Templo de Karnak Templo de Karnak Templo de Karnak
Sopem en un khoshari house a prop de l'hotel un parell de racions mes begudes, per 12 LE. Per a postres una de les delícies més desconegudes d'aquest país, els gelats. Tarrina de mango, dàtils (!!!) i albercoc, i un altra de mango i meló, 8 LE tot.
Deir el-bahari Vigésimo día Per 200 LE Ramadan serà el nostre xofer avui per a visitar la riba occidental. Triguem uns 45 minuts en arribar al tiquet office, el cotxe és vell i no esta per a molts trots. Deir el-bahari (26 LE). Aquest temple dedicat a la regna Hatshepsut, és una enorme estructura distribuïda en tres àmplies terrasses, integrat perfectament en el vessant d'una muntanya que li dóna un aire colossal. El que mes destaca a primera vista són les terrasses columnadas i l'ampla rampa d'accés escalonada al centre. Té tot això un aire al pati de cerimònies de la Ciutat Prohibida de Beijing. Entre 1993 i 1997 els voltants del temple van servir una vegada a l'any d'escenari per a l'opera Aida de Verdi.
La compra d'entrades per a visitar aquesta zona és una mica confusa. Llevat de les valls dels reis i les reines, i el temple de Deir el-bahari, la resta d'entrades es compren en el tiquet office. I això significa que entre la "atracció" i la "taquilla" hi haurà en la majoria dels casos quilòmetres. Així que cal planejar bé per endavant el que volem veure per a evitar sorpreses. Els accessos a les tombes solen ser amples i estan ben il·luminats, encara que el seu interior és calorós i la humitat és molt elevada.
Acceso a la tumba de Tutmosis III Vall dels Reis (70 LE) El preu inclou l'accés a tres tombes. La de Tutahnkhamon costa 80 LE extres. Tutmosis III. Es troba a la part alta d'un precipici. Al seu interior s'accedeix per un passadís molt empinat. La primera sala esta buida encara que les parets estan completament decorades. Una mica mes a baix a la segona sala, hi ha dues columnes decorades amb motius familiars, i un sarcòfag de pedra amb un dibuix de l'ull de Ra on va jeure el faraó. Ramses I. És una tomba petita, la construcció de la qual va ser ràpida i precipitada a causa de la sobtada mort del faraó abans fins i tot que estigués acabada. L'accés és per una escala curta i empinada, i nomes la càmera sepulcral esta decorada. Menefta. Sens dubte la mes espectacular. El passadís és ample i llarg, tot ell ple de dibuixos de diferents déus i voltors volant. A mig camí es veu des del passadís una sala a mà dreta on hi ha una pedra buida que sembla haver servit de sarcòfag. Al final del passadís la sala sepulcral és enorme, té vuit columnes i unes escales interiors, que li donen un aspecte de balconada, des d'on poder admirar el sarcòfag que es troba al mig. Aquí gairebé no hi ha pintures, però la sala esta envoltada de petites càmeres que li donen un aire encara mes majestuós.
Valle de los Nobles D'aquí al Vall dels Nobles (20 LE), on pràcticament no hi ha ningú, i on arribar a les tombes resulta una mica confús. Un xavalet que ven alabastres ens guia per 5 LE, i ens indica quines són les tombes mes boniques per veure, que no eren cap de les quals dúiem previstes. No es va equivocar, eren una meravella. Sennefer. Alcalde de la ciutat. La millor tomba de tot el dia amb moltíssima diferència. Una sala tota ella decorada amb escenes de déus, de vius colors i sense deteriorament aparent. Els sostres estan predominantment coberts de fulles de parra, menys a la part central on entre dues columnes es distingeixen franges amb motius geomètrics i florals.
Acceso a un tumba Allà on dirigeixis la vista, allà hi ha color. El guardià ens explica i ens guia per ella. Ni un mil·límetre sense acolorir, una meravella. Rekhmire. Governador de la ciutat i visir. A pocs metres de l'anterior, cal visitar-les conjuntament. És una tomba allargada en forma de T invertida. En l'extrem dret, conforme s'entra, hi ha escenes que mostren els regals que li van fer de països llunyans: girafes, panteres, micos... La zona allargada va creixent en alçada conforme t'internes en ella fins a arribar als 8 metres, les parets estan completament dibuixades, i els guies aprofiten els llamps de sol envers un mirall per fer de punter als turistes, i de passada deteriorar el que 3.000 anys d'història no han aconseguit esborrar.
Medinat Habu Tumba de Tutmosis III Al Vall de les Reines (25 LE) nomes hi ha obertes tres de les cent quaranta tombes existents. De les dues que visitem cal destacar el bon estat de conservació i la perfecció dels seus jeroglífics. Amonhirjoepeshef. Al fons hi ha un petit sarcòfag que conté el cos del protagonista d'aquesta tomba, un nen d'uns 15 anys fill de Ramses III. Les pintures mostren al seu pare presentant-lo als déus de l'altre món. Jemueset. Germà de l'anterior, també va morir jove encara que no se sap de que. Les pintures mostren al pare acompanyant-lo al mes allà. Medinat Habu (25 LE) Es el temple mortuori de Ramses III. Un altre construcció de proporcions "faraòniques", el piló d'entrada que té una superfície de mes de 1.300 m² esta adornat amb imatges del faraó castigant a presoners en presència dels déus. Després de creuar-lo hi ha un pati, el palau real, un altre piló i un altre pati, abans d'arribar a la primera sala hipóstila. La majoria dels jeroglífics que veiem són de motiu militar. Igual que tots, és que a mi tots em semblen el mateix.

Deir el-bahari Deir el-bahari Medinat Habu Medinat Habu Medinat Habu
Colosos de Memnon Mentre Ramadan es va a resar a la mesquita, avui és divendres, nosaltres mengem en un restaurant al costat del temple. La nostra última parada és per a veure els Colossos de Memnon, dos enormes estàtues de pedra que representen a Amenhotep III, i que presidien l'entrada a un immens centre funerari en el seu honor del que avui dia no queda pràcticament gens. Aquestes estàtues estan a pocs metres del tiquet office però ho vam deixar per al final perquè havia molts turistes a primera hora del matí.
Templo de Luxor Migdiada d'hora i mitja i després d'una dutxa, fem una passejada de quinze minuts fins el Temple de Luxor. És una mica mes petit que el de Karnak. A l'esquerra hi ha un passeig d'esfinxs d'uns dos-cents metres de llarg, que diuen en els seus temps s'unia amb el temple de Karnak a tres quilòmetres d'aquí. A mà dreta dos grans estàtues de Ramses II donen pas al temple pròpiament dit. El de sempre: pati, atris, columnes, sala hipóstila, santuaris... Ho mes curiós és una mesquita activa que es va construir segles enrere en el primer pati. Acabem el dia fumant unes shishas i bevent te convidats per Ramadan en una teteria del seu barri. Molt enrollat aquest Ramadan.
Templo de Luxor Mezquita, Templo de Luxor Templo de Luxor Templo de Luxor Templo de Luxor
Sugerencia Ramadan. Tef. 01 22 76 38 95. Taxista a Luxor. Encara que el seu anglès no és fluid és un excel·lent guia, amb recursos, raonable, i sense la maliciosa picardia amb que ens tracten als turistes per aquestes latituds.
Tutotel Hotel Hotel Tutotel Hotel. 240 LE hab. doble amb bany complet però sense aigua calenta, TV, nevera, i neteja correcta encara que millor dutxar-se amb xancletes. Tenen piscina i bar al terrat amb unes vistes fantàstiques sobre el Nil. Restaurant per a emergències amb una nevera que no refreda les cerveses. Personal molt atent, sobretot el de la tarda. Accepten VISA.Restaurant Elhussein Rest. Bonic local a prop del temple de Karnak, net i cuidat. El cambrer es queixa que el Hilton, que va obrir fa set mesos, se'ls ha dut la clientela. El menú consisteix en una base fixa de sopa del dia, tres amanides (la d'albergínies es estupenda), arròs i patates, i un plat principal a triar, que en el nostre cas va ser "coloma farcida" i "vedella rostida". El te a la menta molt bo. 205 LE.
Ramadan nuestro taxista en Luxor Taxi és la forma mes fàcil de moure's per la ciutat i voltants. és un servei barat, encara que els cotxes estan desgavellats i no tenen aire condicionat. Un taxi a l'aeroport costa unes 30 LE, tot el dia la vora oriental 60 LE, tot el dia la vora occidental 200 LE, trasllat a Aswan (300 KM) 450 LE. Els preus es poden negociar a la baixa, això depèn de les facultats o interessos de cada un.
Sugerencia Si necessiteu un taxista a Luxor us recomano a Ramadan. Tef. 01 22 76 38 95. Encara que el seu anglès no és fluid és un excel·lent guia, amb recursos, raonable, i sense la maliciosa picardia amb què ens tracten els turistes per aquestes latituds.