Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

JORDANIA

Petra

Wadi Musa és la ciutat mes propera a Petra, al voltant del petit centre que formen el mercat i l'estació d'autobusos alberga nombrosos hotels i restaurants, algunes tendes, bancs i una oficina de Western Union amb millor canvi que a l'aeroport. Hi ha nombrosos autobusos cada dia cap a Amman i Aqaba, i la majoria dels hotels organitzen viatges al Wadi Rum.
Wadi Musa desde la terraza de Rocky Mountain Hotel
Ad-Deir, El Monasterio Des del segle VI ac Petra va ser la capital del regne nabateu, i a gracies a la seva idònia ubicació en una vall fàcil de defensar, amb subministrament garantit d'aigua, i travessat per la ruta de caravanes, va prosperar ràpidament. L'any 106 és absorbit per l'imperi romà, amb els qui continua florint fins al catastròfic terratrèmol de l'any 663 que va destruir nombrosos edificis i la majoria dels sistemes de reg. Aquest fet, unit al canvi de les rutes comercials, va conduir al seu gairebé total abandó i oblit després del període bizantí. Fins que al 1.812 Johann Ludwig Burckhardt disfressat d'àrab va entrar a la ciutat, ocupada pels beduïns, i va redescobrir Petra per al món occidental.
Ascensión al Altar de los Sacrificios Incio de la calle de las fachadas Complejo del templo del jardin Qasr al-bint Tumba de la Urna
Una de las tumbas en la Calle de las fachadas Tumba del soldado romano Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Petra és una ciutat excavada en pedra, una escultura gegantina esculpida al llarg de centenars de metres de roca abrupta i empinada, muntanyes d'arenisca i profunds penya-segats. Una ciutat construïda entre passadissos, canons i formacions geològiques de formes capritxoses que l'erosió de l'aigua durant milers d'anys ha tintat de colors vermellosos. La seva visita sens dubte és una experiència única, tombes, temples, façanes, un teatre i moltes escales concorren amb la naturalesa per crear un ambient místic.
Vistas del valle durante la ascension al Altar de los Sacrificios
Subida al Monasterio en burro Les entrades passant la nit a Jordània (porta el teu passaport per demostrar-ho) costen 50/55/60 JOD per una estada de 1/2/3 dies. No dormint a Jordània 90 JOD/ dia. No hi ha descompte per a estudiants. Després de comprar l'entrada al Visitors Center l'accés és caminant, encara que per al llarg camí fins al Tresor pot llogar-se una calessa i fins i tot un cavall, un camell a la zona de la vall i rucs per ascendir les empinades pendents, tots a preus negociables. Hi ha alguna paradeta de souvenirs i refrescos al Tresor, i restaurants a Qasr al-bint i el Monestir (3 JOD un suc fresc de llimona amb menta), però en general escasseja la venda d'aigua o menjar, millor portar alguna cosa des de Wadi Musa.
Desfiladero del Siq Desfiladero del Siq Vista del Tesoro desde el Siq Al-Khazneh (el Tesoro) Una de las tumbas en la Calle de las fachadas
Tumba del ObeliscoAl-Khazneh (el Tesoro)Petra era una ciutat aïllada. L'entrada es realitza a través del Siq, un estret i profund canó d'1.500 mts de longitud envoltat de penya-segats que s'eleven fins als 80 mts d’alçada. Al final d'ell, una estreta esquerda ens albira el monument mes famós del país, Al-Khazneh (el Tresor), una impressionant tomba del segle I amb una immensa façana de 30 mts d'ample i 43 mts d'alt. Aquí comença el carrer de les façanes, una successió de cases i tombes (mes de 40) molt similars a les centenars que hi ha repartides per tot el complex arqueològic, però aquestes de aqui són fàcilment accessibles. Després de les tendes i abans d'arribar al teatre, unes escales a l'esquerra inicien una dura pujada de centenars d'esglaons esculpits a la roca fins a l'Altar dels Sacrificis.
Inicio de la calle de las fachadas Calle de las fachadas El templo del jardin Tumba del soldado romano y el complejo del Templo del jardin desde arriba Obelisco dedicado a algun dios nabateo
Tumba del soldado romanoQasr al-bintA la part alta del pujol, entre dos grans obeliscos dedicats a algun déu nabateu i un socorregut lloc de refrescs amb terrassa, descendeix un camí fins a Qasr al-bint, el principal temple de la capital nabatea, i únic edifici no excavat en roca que ha sobreviscut a segles de terratrèmols i inundacions. Al costat d'ell hi ha una petita zona de restaurants i lavabos. Des d'allí s'inicia una llarga ascensió de 900 graons amb fantàstiques vistes de la vall, fins a Ad-Deir, el Monestir. Important lloc de pelegrinatge al que es pujava en manera de processó, la seva façana de 45 mts d'altura perfectament encaixada a la muntanya, és tan impressionant com el Tresor encara que esta menys elaborada. Durant l'ascensió abunden els rucs amb turistes mandrosos o en baixa forma.
Ad-Deir, El Monasterio
Puerta del TemenosCalle columnadaDe nou a Qasr al-bint iniciem el retorn. Després de la Porta del Temenos s'accedeix a un carrer columnat roma que acabava en un nimfeu (font pública) del que amb prou feines queden restes. Davant d'ell estan les tombes reals, anomenades així a causa de la seva colossal grandària i que albergaven en la seva majoria restes de reis, nobles, governadors i membres de la elit nabatea i romana. Darrera d'elles un teatre romà del segle I excavat en roca i dissenyat en graderies de tres nivells que tenia una capacitat per 3.000 persones. Aquí comença el carrer de les façanes que porta al Tresor, al Siq, el Visitor's Center i des d'allí a Wadi Musa. Total 8h.
Tumbas reales
El temps necessari per recórrer les ruïnes vària en funció de la calor, l'exhaustivitat de la visita i la condició física de cadascun. Pujar a l'Altar dels Sacrificis, al Monestir, i un passeig pel carrer columnat i les tombes reals caminant a bon ritme, ens ha portat 8h a 28º de temperatura aturant-nos 20 minuts per menjar uns entrepans. Si a això li afegim 10º-15º (fàcil a l'estiu), un menjar mes assossegat i accés a l'interior de les tombes, millor dedicar-li dos dies repartint les ascensions, o fins i tot tres.
Vista del Teatro romano durante la ascensión Qasr al-bint Vistas durante la ascensión Vistas desde el Altar de los Sacrificios Vistas durante la ascensión
Wadi Musa hotel Rocky Mountain, 25 JOD. Hab. doble amb bany i aigua calenta, aire condicionat, calefacció, esmorzar inclòs, te i cafè gratis tot el dia, wifi a les àrees comunes, i transport gratuït a Petra. Molta mes qualitat que a Amman, ambient cuidat, silenciós i impressionants vistes des de les seves terrasses. Organitzen excursions al Wadi Rum. Gestionen també Seven Wonders Camp, un bedouin camp a 15 min de Wadi Musa, on vam sopar un excel·lent buffet davant una foguera i sota els estels per 10 JOD (transport a/t inclos). Wadi Musa
Restaurant Al-Wadi Rest, a Shaheed Circle, al centre. Menjar àrab i occidental a preus raonables. Ens va encantar el menjar vegetarià, però el mansaf era millor a al-Jabri (Amman). SugerenciaAl Yakhor Hammam, 15 JOD. Bonic local ideal per després d'un esgotador dia a Petra, sauna, bany de sabó, scrubbing i massatge, entre 60-75 minuts. La vida nocturna és escassa, i nomes uns pocs bars del downtown, propers al Petra Clients Center venen alcohol, 3,5 JOD cervesa/vodka i mig litre de vi 12 JOD.