Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

ESTATS BALTICS

Riga

Plaça de l'AjuntamentEl tres germans, Mazā Pils iela, números 19 i 21Riga és, sens dubte, la més interessant de les tres capitals bàltiques. Cosmopolita i eminentment comercial des de la seva fundació el 1201, el seu casc antic Patrimoni de la Humanitat - UNESCO a la vora del riu Daugava va estar emmurallat fins a mitjan segle XIX. Els seus carrers empedrats alberguen una infinitat d'esglésies amb alts campanars d'agulla, museus, cases renaixentistes i alguns horrors arquitectònics de l'època soviètica. Un canal envoltat de parcs i zones enjardinades el separen del centre, on hi ha alguns dels edificis Art Nouveau més significatius de la ciutat. Àmplies avingudes, impressionants places i animats mercats, també son fàcilment accessibles a peu.
Terrasses al carrer Aldaru, davant de la Porta Sueca Plaça de la Catedral, centre històric de Riga Carrers del centre històric de Riga Plaça Livu, centre històric de Riga Art Nouveau a Alberta iela
Quinto día Des Tartu l'autobús surt a les 06:20, hi ha altres a les 02:05, 03:20 i a les 17:45, el problema és que Tartu no és estació d'origen, sinó que enganxes amb un que ve de Sant Petersburg . Viatjo amb Luxury Express (16€, 4h), és còmode i dormo gairebé tot el camí. A l'estació de Riga hi ha un Punt d'Informació on ofereixen Mapa plànols i horaris de tren i autobús.
Zona a l'aire lliure al Mercat central Productes frescos al Mercat central de Riga Al costat de l'estació d'autobusos, ocupant cinc antics hangars per zepelins, es troba el Mercat central de Riga, un dels més grans d'Europa de l'Est. Té a més una interessant zona a l'aire lliure on venen sobretot verdures i fruites fresques, així com roba i accessoris diversos. Des del mercat es veu al lluny l'edifici de l'Acadèmia de Ciències de Letònia, un mastodòntic bloc de formigó a l'estil dels grans edificis soviètics dels anys 50. Conegut popularment com "el pastís d’aniversari de Stalin", va ser el primer gratacels de la ciutat. Si mai s'ha vist un d'aquests de prop val la pena acostar-s’hi.
Carrers del centre històric de Riga Carrers del centre històric de Riga Academia de Ciencias de Letònia Carrers del centre històric de Riga Carrers del centre històric de Riga
El nucli antic de Riga, la antiga ciutat emmurallada, queda entre el riu Daugava i el canal Pilsetas. És un petit laberint de carrers on se succeeixen boniques cases d'estil renaixentista holandès amb les torres de les nombroses esglésies. És una zona fàcil de recórrer a peu, abunden les terrasses de bars i restaurants sobretot en les places, que solen estar acuradament enjardinades compartint espai amb algun mercat d'artesania i souvenirs. No hi ha ruta fixa per recórrer, el millor és passejar sense rumb fix i gaudir de l'entorn, un cop t’has perdut sempre hi ha algun restaurant d’aspecte medieval a prop per saciar la gana.
Porta d'accés a l'Església luterana de Sant Pere Església de Sant Joan Església luterana de Sant Pere vista des de la Plaça de l'Ajuntament Catedral luterana de Riga Església luterana de Sant Pere
L'església de Sant Joan, és un temple luterà construït a mitjans de 1200, encara que el seu aspecte actual data de 1849. Es diu que durant el segle XV dos monjos que volien ser sants van ser emparedats vius en les seves parets i eren alimentats pels feligresos. Encara no han aconseguit el seu objectiu, però a l'interior de l'església es pot veure el forat en forma de creu per on eren alimentats. Darrera d’ella esta l'església de Sant Pere, la més alta de Riga. Va ser construïda en 1209 encara que a penes queden peces originals. Un ascensor (accés 7€) permet pujar a una plataforma a la torre situada a 72 m d'alçada.
Ajuntament de RigaCasa dels caps negresA la Plaça de l'Ajuntament es troben alguns dels edificis i monuments més importants de Riga. Sens dubte el que mes crida l’atenció per la seva singularitat és la Casa dels caps negres, on antigament hi havia el gremi de comerciants; l'estàtua de Roldan, el llegendari cavaller que va servir a les ordres de Carlemany; el monument als fusellers letons, les unitats comunistes que van combatre al costat dels bolxevics a la guerra civil russa; el Museu de l'Ocupació Letona, on s'explica el mig segle que va estar sota ocupació alemanya i russa; i el flamant edifici de l'ajuntament, construït en 1226 i al qual s'afegeix la torre campanar el 1596.
Casa dels Gats Estàtua de Roldan a la plaça de l'Ajuntament Ajuntament de Riga Monument als fusellers letons Catedral luterana de Riga
Casa dels GatsSeu del Petit GremiA l'extrem d'una àmplia plaça plena de terrasses de bars i restaurants, esta Riga Doms, la catedral luterana construïda en 1211, encara que posteriorment es van elevar els murs, es van afegir les capelles laterals, i al segle XV es va afegir la torre . El seu element més cridaner és el seu òrgan de gairebé 7.000 tubs que en 1884, data de la seva construcció, era el més gran del món. A prop d'allà hi ha la Casa dels gats. No hi ha res que la distingeixi de la resta excepte els dos gats negres que té a la teulada. La llegenda explica que un comerciant descontent, que no va ser acceptat al Gran Gremi, va construir aquesta casa i va posar un gat a la teulada amb la seva cua apuntant cap al Gran Gremi, expressant així el seu menyspreu. Quan després d'anys de disputes va ser admès va canviar l'orientació dels gats. Davant d'ell es troba el Gran Gremi, creat al segle XIII va servir de seu central al gremi de comerciants abans d'anar a la Casa dels caps negres; i després d'ell ell Petit Gremi, que albergava al gremi d'artesans.
Barracons de San Jacobo Els tres germans, Mazā Pils iela 17, la casa més antiga de Rig Els tres germans Carrers del centre històric de Riga Catedral luterana
La Torre del Polvorí (segle XIV) és una de les 18 torres que formaven part de la muralla defensiva de la ciutat. Destruïda en 1621 per l'exèrcit suec, va ser reconstruïda el 1937, i avui alberga el Museu de la Guerra. Al costat d'ella es troben els Barracons de Jacobo, uns edificis grocs ocupats per botigues i restaurants que van ser usats en segle XVII per albergar els soldats suecs. Estan situats davant l'últim tram que queda del mur de la ciutat, que pot creuar-se per la Porta Sueca, l'única que es conserva de les vuit que posseïa la ciutat. Construïda extramurs per a ús dels petits pobles circumdants, la Catedral de Sant Jacobo (1226) és un dels pocs temples catòlics que queden a Riga. En Mazā Pils iela, entre els nombres 17-21, es troben els tres germans, els tres habitatges més antigues de Riga. La més antiga és la casa blanca del n º 17, que data del segle XIV; la del n º 19 que alberga el Museu d'Arquitectura és del segle XVII; i la del n º 21 és del segle XVIII.
Els tres germans Torre del Polvorí Estatua de la llibertat Porta Sueca Catedral ortodoxa
Parc Bastejkalns, als marges del canal PilsetasPalau de l'Òpera, al Parc BastejkalnsEls marges del canal Pilsetas són sens dubte el lloc més agradable de la ciutat, ideal per passejar, passar una estona relaxat, o fer la migdiada sobre la seva còmoda i confortable herba. Al llarg de tot ell discorre una zona verda i enjardinada, arbres, plantes, flors, fonts, escultures, ponts; i petites barques que ofereixen passejades pel canal a partir de 10€ per passatger. Delimitant el canal, el tram que correspon a la ciutat vella almenys, hi ha el parc Bastejkalns envoltant l'edifici de lÓpera, i el parc Kronvalda; i enmig queda la Estatua de la llibertat, un dels símbols de Letònia. Va ser construït durant la primera independència del país, i curiosament no va ser enderrocat pels soviètics, encara que van prohibir dipositar flors als seus peus. Sobre una columna de 42 metres una dona alça els braços mentre sosté tres estrelles que representen les tres regions de Letònia.
Parc Kronvalda en els marges del canal Pilsetas
Parc Kronvalda en els marges del canal PilsetasCatedral ortodoxaDarrera del parc Kronvalda esta Esplanāde, un parc dissenyat per Georg Kuphaldt on a més d'alguns museus hi ha la Catedral ortodoxa, un temple d'estil bizantí de cinc cúpules, construït entre 1876-1884. Riga té una "col·lecció" de més de 750 edificis de art nouveau en diferents zones de la ciutat. A prop d'aquí, entre Alberta, Elizabetes i Strelnieku hi ha un bon nombre d'edificis modernistes, molts d'ells dissenyats per Eisenstein, pare del famós director de la pel·lícula "El cuirassat Potemkin".
Art nouveau en Alberta iela, 4 Art nouveau en Alberta iela 13 Art nouveau en Alberta iela 4 Art nouveau en Strelnieku iela 4a Art nouveau en Elizabetes iela 33
 
Pocs restaurants puc recomanar a Riga, només vaig menjar el primer dia, i per sopar comprava verdura i fruita fresca al mercat, que estava a dues passes de l'alberg, em preparava alguna cosa sana a la cuina, i el menjava a l'agradable terrassa del hostel.
Restaurant Rest Lasite. En un carreró prop del castell. 24€. Cérvol vermell a la graella amb ginebre, servit amb salsa de vi negre i nabius, cervesa Uzavas Gaisais de barril. Bon servei i molt bon menjar, però una mica alt de preu per als meus estàndards.
Parque Bastejkalns, als marges del canal Pilsetas Marges del canal Pilsetas Marges del canal Pilsetas Parque Bastejkalns, als marges del canal Pilsetas Parque Kronvalda, als marges del canal Pilsetas
hotel  Seagulls Garret Hostel, 26€per nit. Austera habitació doble, dutxa i banys compartits. Tot molt net. Ubicació immillorable, a dos minuts del centre i l'estació d'autobusos. Cuina comunitària, wifi, accepta targetes. Esmorzar inclòs: torrades amb mantega i melmelades varies. Servei de cafè i te gratuït tot el dia, així com l'ús de la cuina.