Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

GEORGIA - ARMENIA

Noravank, Tatev

Decimoctavo día L'altre viatge organitzat que vam contractar a Armènia va ser també amb Hyur. Els monestirs de Noravank i Tatev, i el mil·lenari observatori astronòmic de Zorats Karer. 15.000 AMD, inclou el telefèric a Tatev. L'horari de catàleg és de 09:00 a 19:00 impossible de complir tenint en compte que són cinc hores mínim per trajecte a causa del trànsit i mal estat de les carreteres, al que cal afegir les parades turístiques i el menjar. Massa per a un sol dia. Probablement l'ideal sigui realitzar aquesta excursió en dos dies dormint a prop de Tatev, però això pujaria molt el preu. En fi, que vam arribar a les 00:30.
Església de la Santa Mare de Déu, Noravank Khachkars en Noravank Església de la Santa Mare de Déu, Noravank Interior de l'Església de la Santa Mare de Déu, Noravank Església de la Santa Mare de Déu, Noravank
Monestir de Noravank des de el pàrquing Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Noravank. A 120 km de Yerevan i després 2h30 de camí deixem enrere la localitat vinícola de Areni i ens endinsem de ple al congost de la vall de Amaghu, pel qual flueix el riu arpa. És un canó rocós esquitxat amb centenars de coves. Pujant un petit turó, envoltat de muntanyes pedregoses i pelades que li creen un marc incomparable, es troba Noravank, el "monestir nou". Consisteix en l'església de Sant Joan el Precursor i Sant Gregori, i l'església de Santa Mare de Déu, un temple de dues plantes on s'accedeix al nivell superior per una empinada i estreta escala de pedra que hi ha a la façana principal. En els seus jardins i voltants hi ha desenes de khachkars en diferents estats de conservació.
Construït sobre una església del segle IX, és una de les més brillants mostres d'arquitectura armènia del segle XIII. Va estar actiu fins al segle XIX i va ser cèlebre per el seu scriptorium, on els monjos copistes enquadernaven, copiaven, decoraven i restauraven els llibres. Segons una llegenda va albergar en algun moment un tros de la Creu tacada amb la sang de Crist.
Capella de Sant Gregori, Noravank Detall de l'Església de la Santa Mare de Déu, Noravank Església de la Santa Mare de Déu, Noravank Detall de la façana de l'Església de la Santa Mare de Déu, Noravank Església de la Santa Mare de Déu, Noravank
Dinar sota les pomeres, Monestir de Tatev Accés a una cabina de Wings of Tatev Com el dia anterior no ens va convèncer el preu dels menús, i no volem veure'ns obligats a menjar en restaurants cars i concertats, i a més desitgem una major independència ens portem el nostre propi menjar. Junt amb el Jaume i el Pedro, sota l'ombra d'uns pomeres davant del monestir, ens donem un autèntic festí: lavash, tomàquet, embotits, pâté, formatge amarg, sardines amb salsa de tomàquet, peres, pomes, figues que ens regala un venedor de fruita i una estupenda ampolla de vi negre armeni.
Catedral de Sant Pere, Monestir de Tatev Accés al Refectori, Monestir de Tatev Carretera al Monestir de Tatev vista des del telefèric Interior de la Catedral de Sant Pere, Monestir de Tatev Església de Astvatsatsin sobre la Porta Est, Monestir de Tatev
El conjunt monàstic de Tatev està situat a 1.600 mts d’alçada, en una posició privilegiada a la vora de la gola del riu Vorotan i envoltat de turons coberts de frondosos boscos. Per arribar-hi agafem el telefèric "Wings of Tatev", que amb 5.700 metres de longitud és el més llarg del món. Onze minuts de vistes espectaculars suspesos a 320 metres separen la terminal situada sobre un turó amb vistes al poble de Halidzor de l'altra prop del monestir, a la carretera que porta al petit poble de Tatev. Dues cabines, amb capacitat per a 25 persones, operen alhora viatjant en direccions oposades. En comprar el bitllet es fixa l'hora de pujada al complex monàstic. De baixada l'entrada al telefèric és lliure en funció de la disponibilitat de seients.
Església de Astvatsatsin sobre la Porta Est, Monestir de Tatev Refectori, Monestir de Tatev Monestir de Tatev Detall porta d'accés al Refectori, Monestir de Tatev Catedral de Sant Pere, Monestir de Tatev
Capella de Sant Gregori, Monestir de TatevPilar de Gavazan, Monestir de TatevEl monestir de Tatev va ser fundat al segle IV sobre l'emplaçament d'un temple pagà i poc a poc es va anar estenent fins a esdevenir el monestir medieval més pròsper d'Armènia. Convertit en un important centre de reproducció de llibres, a la seva universitat s'estudiaven ciències, religió i filosofia, arribant a albergar al segle XIV més de 1.000 monjos i un gran nombre d'artesans. I encara que ni els seus imponents murs ni els seus defenses naturals a la part alta d'un turó han evitat que el complex monàstic hagi estat cremat, saquejat i devastat en nombroses ocasions pels atacs d'invasors i els terratrèmols, es poden fins i tot visitar, fruit de la restauració, la catedral de Sant Pere i Sant Gregori Il·luminador, les esglésies de Sant Pau, i la de Santa Maria, una biblioteca, un refectori, una sala d'estar, un mausoleu, i fins i tot un molí per a la producció d'oli. Al sud de la catedral es troba el Pilar de Gavazan, la famosa columna oscil·lant aixecada en 904 seguint una tècnica constructiva que aconsegueix que s'inclini davant moviments sísmics o per la tremolor provocat pels cavalls, per tornar després al seu lloc. Aquesta nova tècnica li va permetre romandre en peu durant el desastrós terratrèmol de 1931 que va arrasar gran part del monestir.
Vistes des de el Monestir de Tatev
Observatori astronòmic de Zorats Karer Observatori astronòmic de Zorats Karer L'última parada és a Zorats Karer (Karahunj), quatre quilòmetres al sud de la ciutat de Goris. Amb 7.500 anys d'antiguitat és un dels observatoris astronòmics més antic del món, molt anterior a Stonehenge i a les piràmides egípcies. Ocupa una àrea total de 7 hectàrees, i s'han comptabilitzat en ella uns 220 menhirs de fins a 2,8 mts d’alçada i aproximadament 10 tones de pes. A la part superior d'un petit turó algunes de les pedres més grans estan disposades en un ampli cercle i prop de la quarta part tenen un forat circular a l’alçada precisa perquè un home de peu o assegut pugui mirar per ells, per el que es creu que van poder ser utilitzades per a observacions astrològiques. No és el lloc més bonic del món, només pedres i males herbes, però vist com nosaltres amb el capvespre d'una banda i la sortida de la lluna per un altre, el converteix en un lloc místic dotat de una energia especial.
Observatori astronòmic de Zorats Karer Observatori astronòmic de Zorats Karer Observatori astronòmic de Zorats Karer Observatori astronòmic de Zorats Karer Observatori astronòmic de Zorats Karer

SugerenciaViatjar amb Hyur ha estat un encert. Hem vist més en menys temps, i probablement estalviant diners. El sistema de reserves i pagaments tant en oficina com en web és àgil i fiable. Els autobusos estan en bon estat i són portats per conductors prudents. Les guies tenen tota la informació que vulguis i mes, de fet no paren de parlar. Els seus preus són ajustats, i sorprèn que la seva clientela sigui sobretot d'hotels mitjà i alt com l¡Ambassador o el Marriot més que clients motxillers. A més són els únics que arriben fins Tatev en un dia. L'únic però és que els preus dels seus menús no siguin més baixos.