Capįalera

Malàisia Singapore

Mabul

Sandro, Rosa i una tortuga Vigésimotercer día Semporna és una petita ciutat enclavada en una badia d'aigües turquesa, capital del Parc Mari de Tun Sakaran, 325 km2 d'aigües tropicals de busseig incloses entre les deu millors del món. Però no us enganyeu, Semporna és una ciutat insulsa que no reté ni un sol dòlar dels milers que genera cada dia el busseig a les illes del Mar de Célebes. Restaurants, hotels i centres de busseig estan orientats la majoria a bussejadors motxillers, i els grans capitals van directament als luxosos resorts de les illes. A Semporna queden els carrers bruts, les velles cases deteriorades, la gent pidolant i els viatgers de pas a la recerca d'algun resort o l'aeroport de Tawau.
hotel  Scuba Junkie Hostel, 50/60rm, standard/ensuite. Simple i neta, llit, armari, a/a i lavabo compartit. Esmorzar inclòs i internet gratuït. 16:00 Primer de tot ens provem l'equip per bussejar l'endemà: ploms, aletes, vestit humit curt 3mm i màscares. Ens instal·lem i sortim a sopar. No hi ha gaire per escollir.
Restaurant Anjung Paghalian Cafe. En el moll, asseguts en una agradable tauleta al costat del mar. El peix fresc està exposat a l'entrada perquè ho triïs i ho cuinin al teu gust, 35 rm el quilo.

La nostra rutina pels tres dies següents va ser una cosa semblat a això. 07:30 Despertador 08:00 Esmorzar. 08:45 Passem a buscar l'equip de busseig. 09:00 La barca ens apropa a la zona de busseig. 10:00 Primera inmersió 12:30 Segona inmersió 14:00 Menjar 15:30 Tercera inmersió 17:00 Arribem al resort, dutxai passeig per veure vesprejar. 18:00 Ens asseiem amb el guia de busseig i completem el logbook ajudats de llibres de fauna marina. 19:30 Sopar, alguna cervesa i torna a començar.
banded yellow pipefish bigeye trevally school bigeye trevally black blotched porcupinefish black finned snake eel blue seastar blue spotted ribbontail ray blue spotted stingray bobtail squid boxer crab
Vigésimocuarto día 08:45 Tot el camí des de Semporna (1h) ha estat plovent amb força. Mataking són en realitat dues illes unides per un banc de sorra, on a part de l'únic resort (l'illa és propietat privada) i una petita estació de policia, les illes estan cobertes de selva natural. Malgrat la pluja el mar esta calmat com una bassa d'oli i la visibilitat és espectacular. Bussejarem amb Simon (guia), un policia holandès retirat abonat a la bona vida, i tres atabalades sueques de vint anys.
Fish Post Box Wreck, Mataking. 23 mts, 30 graus, des de vaixell, visibilitat 40mts. Aquí pots enviar una carta des de l'única bústia (post box) aquàtica de tota Malàisia, es tracta d'un vaixell enfonsat que atreu multitud de peixos. Apuntats en el logbook: common lionfish, spotfin lionfish, harlequin sweetlips, diagonal banded sweetlips, bubble coral shrimp i ribbon eel.
bubble coral shrimp bumphead parrotfish clown triggerfis common lionfish common octopus cornetfish cowfish crocodile fish crocodile needlefish damselfish
Fish House reef, Mataking. 21 mts, graus, des de vaixell. El lloc és una paret coral·lina de 50 mts on es pot arribar des de la riba. Aquí veiem els primers scorpion i crocodile fish, i dos tipus de tortugues. Entre les barreres d'esponges s'amaguen nudibranquis i llagostes, i verinosos stonefish es camuflen entre les roques. En el logbook: green turtle, hawksbill turtle, giant barracuda, jackfish, crocodile fish, bumphead parrotfish, white spotted puffer fish, blue spotted ribbontail ray, juu striped catfish, reef scorpionfish, lionfish, horn lobster, trumpetfish. Mengem a la platja uns fideus, arrōs, pollastre i plātans.
diagonal banded sweetlips false clown anemonefish Flamboyant cuttlefish giant barracuda giant frogfish giant potato grouper giant moray eel granulated seastar green turtle harlequin sweetlips
Fish Stingray City, Timba Timba, 22 mts, 30 graus, des de vaixell. Mes tortugues, nudibranquis i com el nom del lloc indica blue spotted stingrays (ratlles) ocultes a la sorra del fons. Anotats en el logbook: green turtle, hawksbill turtle, porcupine fish, blue spotted stingray, nudibranchs, crocodile fish, blue spotted ray, crocodile needlefish, blue sea star, granulated sea star.

Atardecer en Scuba Junkie Mabul Resort Atardecer en Scuba Junkie Mabul Resort Atardecer en Scuba Junkie Mabul Resort Atardecer en Scuba Junkie Mabul Resort Atardecer en Scuba Junkie Mabul Resort
Vigésimoquinto día Ens traslladem. Mabul és una illa envoltada per un gran escull de coral i platges de sorra blanca vorejades per altes palmeres i cocoters. En les seves aigües cristal·lines abunden les tortugues i tot tipus de colorits peixos tropicals. Un lloc perfecte per nedar, prendre el sol o descansar després d'un llarg dia de busseig Mireu les fotos, un nou concepte de pau i tranquil·litat.
Atardecer en Scuba Junkie Mabul Resort Amanecer en Scuba Junkie Mabul Resort Scuba Junkie Mabul Resort Atardecer en Scuba Junkie Mabul Resort Atardecer en Scuba Junkie Mabul Resort
hotel  Scuba Junkie Mabul Resort, 99rm/pp. Xalets apariats amb ventilador, lavabo propi i terrassa privada. Interior de fusta, cuidat i net. Inclou tres menjas tipus buffet lliure, wifi a les zones comunes i trasllat des de/a Semporna. El menjar és tipus buffet lliure. No serveixen pescat perquè els peixos són els nostres amics no menjar. Ells mateixos porten el centre de bussejo. Al voltant del resort a més d'una platja paradisíaca, hi ha un petit poble on es poden comprar coses molt bàsiques.

hawksbill turtle jackfish juu striped catfish leaf scorpionfish longfin bannerfish longhorn cownfish mantis shrimp moorish idol napoleon snake eel nudibranch
06:00 Plou, però amb menys intensitat que ahir. 09:00 Després de 1h de llanxa arribem a Mabul. Ens provem el nou equip de busseig, esta una mica millor que en Semporna però es pot millorar. Rowan serà el nostre guia avui, nomes per a nosaltres.
Fish Lobster wall, Mabul. 19 mts, 31 graus, des de vaixell a cinc minuts del centre, baixada amb corda. Paret inclinada de corals tous de 60 metres repleta de fauna. Apuntats en el logbook: titan trigger fish, peacok mantis shrimp, green turtle, pinnate batfish, false clown anemonefish, phantom bannerfish, longfin bannerfish, moorish idol, spotfin lionfish.
orang utan crab painted spiny lobster peacock razorfish peacok mantis shrimp phantom bannerfish pinnate batfish porcupine fish razorfish reef scorpionfish ribbon eel
Fish Artificial reef, Mabul. 18 mts, 30 graus, des de vaixell a cinc minuts del centre. Un grup d'estructures amb diferents formes geomètriques van ser enfonsades fa 15 anys amb la intenció de crear un escull artificial. El projecte ha estat un èxit i en el lloc abundada vida de tot tipus, en ocasions en grans bancs de peixos. Apuntats en el logbook: bigeye trevally, great barracuda, banded yellow pipefish, giant frogfish, leaf scorpionfish, common lionfish, crocodile fish, nudibranchs, common octopus, peacock razorfish, giant grouper, harlequin sweetlips, scorpion fish, black blotched porcupinefish, yellow cube box fish.
sole spot face moray eel spotfin lionfish squat shrimp stick pipefish tassled scorpion fish thorny seahorse titan trigger fish trumpetfish white moray eel
Fish Awas, Mabul. 16 mts, 30 graus, enfront del amarre (jetty). Diuen que Mabul és un dels millors llocs del món per muck-diving, busseig en fang. Aquí no hi ha enlluernadors corals i peixos de colors, sinó la possibilitat de veure d'a prop petites i estranyes criatures que habiten en les profunditats com nudibranquis, stonefish, cavallets de mar, morenes, anguiles... Va ser una immersió fantàstica, plena de sorpreses i enormes tortugues, però enormes de debò, Rosa amb els braços oberts és mes petita que una d'elles. Apuntats en el logbook: sole, yellow cubebox fish, big eye porcupinefish, cornetfish, razorfish, yellow margin triggerfish, green turtle, thorny seahorse, napoleon snake eel, black finned snake eel, blue spotted stingray, spot face moray eel, stick pipefish, common lionfish, remora attached to a turtle, crocodile needlefish.
white spotted puffer fish yellow cube box fish yellow margin triggerfish garden eel cuttlefish lionfish marbled grouper scorpion fish squat lobster stonefish
Vigésimosexto día 03:00 Sembla que el diluvi universal cau sobre Mabul. 07:45 Segueix plovent, necessitem paraigües per anar a esmorzar. La primera immersió va a ser una altra vegada amb pluja. Bussegem amb Paul (guia), Nurul (malaia de KL) i una anglesa molt novata. Animats per l'espectacular dia d'ahir lloguem una càmera de fotos (100rm), les 20 següents són una petita mostra.
Fish Mid reef, Kapalai. 17,5 mts, 30 graus, des de vaixell a deu minuts del centre, baixada amb cap. Famós pels seus pigmy seahorses, es tracta d'un fons pla esquitxat de petits monticles recoberts de petits corals, morenes, nudibranquis i tota la fauna típica d'escull. Apuntats en el logbook: nudibranch, squat shrimp, bubble coral shrimp, peacock mantis shrimp, octopus. Acostumats a la desbordant quantitat de fauna vista en els últims dies ens sembla una mica avorrit.
Sandro Blues seastar Langosta Mabul Mabul Bancos de peces Mabul Croal, Mabul Manta Nemo
Fish Second wall, Mabul. 20 mts, 30 graus, des de vaixell a cinc minuts del centre. Paret vertical de coral de 45 mts. Apuntats en el logbook: nudibranch, painted spiny lobster, cowrie shell, common lionfish, spotfin lionfish, longhorn cowfish, cowfish.
Coral blando Bancos de peces Nudibranquio Mabul Tortuga Pez escorpion Trigger fish Bancos de peces Mabul Rosa
Fish Eel garden, Mabul. 17,4 mts, 30 graus, des de vaixell a cinc minuts del centre. La millor del dia. Paret coral·lina d'uns 20 mts que comença en una petita planicie a cinc metres de la superfície. Hi ha un gran nombre de garden eels que s'eleven sobre el fons sorrenc balancejant-se amb el corrent com si fossin fulles d'herba alta. Entre els corals es veuen llagostes i morenes, i en el gran blava tortugues nedant. Apuntats en el logbook: green turtles, howksbill turtle, orang utan crab, mantis shrimp, reef scorpion fish, tassled scorpion fish, cocodrile fish, giant moray eel, white moray eel, blue spotted ribbontail ray.

Amanecer en Scuba Junkie Mabul Resort Amanecer en Scuba Junkie Mabul Resort Amanecer en Scuba Junkie Mabul Resort Amanecer en Scuba Junkie Mabul Resort Amanecer en Scuba Junkie Mabul Resort
Mabul Vigésimoseptimo día 05:20 Ens aixequem a veure sortir el sol. 06:00 Surt el sol. Cel vermellós, barques, moll, malais. Tornem al llit. 08:00 Esmorzar. 09:00 Snorkel. Primer davant del jetty de Borneo Divers i després davant del de Scuba Junkie. Coral, tortugues, peixos tropicals i enormes bancs de peixos. Per els qui no bussegin, una màscara i unes aletes mai havien donat tant de si. 12:30 Private boat a Semporna, 50rm per persona, mínim 250rm. 13:30 Passem comptes a Scuba Junkie i recollim passaports. 14:00Taxi a l'aeroport de Tawau, 100rm quatre persones. A mig camí una holandesa amb qui compartim taxi s'adona que s'ha oblidat el passaport i hem de tornar a Semporna.
16:00Arribem a l'aeroport de Tawau. Comprem alguns souvenirs i samarretes. 19:20 Tawau Kuala Lumpur 22:00 L'avió de Airasia surt amb 45min de retard. 22:00 Bus fins a la Main Terminal 2,5rm c/u. Vigésimoctavo día 01:30 KL El Cairo 05:00 Hem volat 9h30, el canvi horari és el que té. Passem l'estona llegint i dropejant. 10:00 El Cairo 14:30 Barcelona