Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

ELS BALCANS

Skopje

Macedonia Square A diferència d'altres capitals balcàniques com Belgrad, Sofia o Zagreb que només van cobrar importància a partir del segle XIX, Skopje és una ciutat antiga amb més de 2.000 anys d'història, que durant l'últim mil·lenni ha patit terratrèmols, incendis, inundacions i guerres. De fet, gran part de la ciutat va ser reconstruïda després del terratrèmol de 1960 seguint el lleig i gris estil socialista. En un marge del riu, sobre un petit turó, es troba Stara Carsija, la ciutat vella, un barri encantador, format per una densa xarxa de carrerons empedrats sota el Kale Fortress. Creuant el Pont de Pedra está la hi ha la ciutat nova, amb una gran concentració de restaurants, bars i hotels.
Octavo día 08:00 Arribem amb els 3/4h de retard amb els que vam sortir. S'ofereixen taxis a la propia andana. Prenem cafè i te en un bar de l'estació, després d'informarnos d'horaris de bus a Ohrid. Taxi amb taxímetre fins Bitpazarska, on hi ha l'hotel, 120 mkd. hotel Hotel Santos, 30€. En ple centre del barri de Carsija, encara que és difícil de trobar. Relació qualitat preu bé encara que el bany podia estar més net i ser més gran. No parlen anglès. Tv, nevera petita, wifi i aa.
Kale Fortress Carsija Carsija Carsija Carsija
Kale Fortress Kale Fortress El primer assentament correspon a la ciutat de Justinià Prima, fundada per l'emperador Justinià durant el segle VI. Dominant el turó esta la fortalesa, Kale Fortress, construïda amb blocs de pedra de la propera ciutat de Scupi, destruïda en un terratrèmol l'any 518. Des del segle XIV al XX els otomans la van usar com a caserna arribant a tenir fins a 70 torres, encara que avui dia només en queden tres. Des del terratrèmol de 1963 està en restauració, així que ens quedem sense els seus vistes fantàstiques sobre la ciutat.
Sota la fortalesa queda Carsija, la ciutat vella otomana, el Bazaar. Quan cristians i musulmans vivien en parts separades de la ciutat el old bazaar va ser la zona de contacte entre ells, el gran àrea comercial. Totes les botigues tenien exactament la mateixa mida i els carrers estaven distribuïts per oficis: joieries, sabaters, sastres, ferrers... I encara que no havia habitatges si existien alguns banys, mesquites, esglésies i fins i tot hotels. Avui tot i els canvis d'aparença i distribució soferts durant segles segueix conservant el mateix esperit. Inclou alguns vells edificis la majoria d'ells restaurats: l'Església de St Spas, la Mesquita Mustapha Pasha, els hammam (banys) de Cifte i Daute Pasha, i les an (posades) de Kapan, Suli i Kuršumli.
Carsija Carsija Kapan An Carsija Carsija
Murat Pasha Cifte Amam La mesquita més antiga de Carsija és Murat Pasha (1436), que té una inusual forma de basílica de tres naus i sostre pla, en lloc de les cúpula les, ja que va ser construïda (encotillada) sobre el monestir de Sant Jordi, el monestir principal a Skopje abans de l'arribada dels turcs. Al costat d'ella està Cifte Amam (1531), un bany doble on homes i dones no compartien cap espai, fins i tot els accessos estaven en costats oposats. Va ser usat com bany fins 1915, alberga actualment una galeria d'art.
A la part alta, prop de la fortalesa es troba la Mesquita de Mustafa Pasha. Construïda per Mustafa Pasha al 1519, el visir del sultà Selim I, que està enterrat aquí al costat de dos dels seus fills. La seva cúpula de 16 metres d'ample i el seu alt minaret de pedra tallada de 42 mts han sobreviscut intactes a tots els desastres que han assolat la ciutat durant els últims 500 anys.
Restaurantes frente a Kapan AnPatio interior Kapan AnCom a tots els basars, Skopje tenia un Clock Tower, torre del rellotge, que deia als comerciants quan tancar les botigues diverses vegades al dia per assistir a les pregàries, controlant així de manera estricta les hores de treball i no permetent que ningú tragués avantatges durant el temps que altres complien amb les seves obligacions de bons musulmans. També hi havia posades per a comerciants. La posada medieval de Kapan An (XV) és una de les tres que encara es conserva a l'antic basar. La planta baixa era utilitzada com a estable i magatzem, i a la planta superior les habitacions per dormir. RestaurantDinem a la plaça davant Kapan An on hi ha mitja dotzena de restaurants turístics servint menjar tradicional iugoslau balcànica. Sish kebab, amanida i pindzur (ajvar).
Mezquita de Mustafa Pasha Carsija Clock Tower Hotel Santos Mezquita de Mustafa Pash
Stone bridge és el principal punt d'unió entre la plaça Macedònia i el barri antic. La ciutat va ser fundada al marge esquerre del riu Vardar, a la confluència amb el riu Serava, després d'un terratrèmol que va destruir l'antiga Scupi en 580. Probablement va ser llavors quan es va construir el primer pont que seria la base del pont de pedra construït al segle XV pels otomans, amb els seus espectaculars 13 arcs de mig punt. A un costat hi ha l'església ortodoxa de Sveti Dimitrija, i l'altre Daut Pasha's Amam, manat construir per un gran visir del segle XV com hammam per al seu harem. L'edifici de tretze cúpules va ser també dissenyat per separar homes i dones durant el bany. Actualment acull la National Art Gallery
Puente de Piedra Souvenirs junto al Puente de Piedra Esculturas bajo el Puente de Piedra Daut Pasha's Amam Vistas desde el Puente de Piedra
Alejandro Magno en Macedonia SquareAlejandro Magno en Macedonia SquareCreuant el pont de pedra s'arriba a Macedònia square, principal plaça de la ciutat, el lloc on es va declarar la independència el 1991. Tota ella està envoltada de símbols nacionals: les estàtues dels herois macedonis Goce Delcev i Dame Gruev, una enorme bandera de Macedònia que oneja sobre un alt pal, i coronant la plaça sobre un pilar de 22 m d'alçada, una estàtua eqüestre en bronze d'Alexandre el Gran de 23 tones. En una casa situada en l'espai que avui ocupa el City Shopping Center va néixer el 26 agost 1910 Agnese Gonxhe, més coneguda com a Mare Teresa de Calcuta. A prop d'allà, al cèntric carrer Makedonija, hi ha una estàtua i un petit santuari construït sobre l'església catòlica on va ser batejada, el Mother Teresa Museum.
Esculturas bajo el Puente de Piedra Carsija Mother Teresa Museum Carsija Old Railway Station
Escultura en Makedonija Street Al final del carrer hi ha el Museu de la Ciutat, l'antiga Old Railway Station (1938). L'edifici va ser seriosament danyat durant el terratrèmol de 1963 que va arrasar el 80% de la ciutat. La torre no va caure però el rellotge va deixar de funcionar i encara marca les 05:17 d'aquell fatídic 26 de juliol.
Restaurant Beerhouse An. Agradable i acollidora terrassa al pati interior de Kapan An Carta àmplia i variada, ben assortida de plats tradicionals. Skopsko beer, malidzano (eggplants), village salad (fried pepper, eggplants, zuchini, tomato sauce, cheese-hide), urnebes (dry hot red pepper cheese), pepper stufded with cheese, nafora (grill bread with cheese), 840 mkd. Molt recomanable.
Detalle escultura de Mother Teresa tren L'estació de tren i autobús comparteixen edifici a Bv Kuzman Josifofski Pitu. És ben poca cosa, una dotzena de finestretes entre agències d'autobús i de viatges, dos o tres cafès i restaurants, un quiosc, i un lloc d'informació que atén un guia turístic particular. Els cartells són en ciríl·lic i l'ús de l'anglès limitat, així que benvinguts a l'aventura de viatjar per lliure. Bus Horaris de bus a Ohrid.Hi havia dues companyies però no recordo els noms. 1a cia, 520i/750iv Skp-Oh 05:30, 06:00, 08:00, 10:00, 11:00, 14:00, 14:45, 15:30, 16:00, 16:30 y18:30. 2a cia 450i/680iv Skp-Oh 05:30, 14:45, 16:00, Oh-Skp 05:00, 07:15 i 20:30.  Taxi Els taxis no són cars i funcionen amb taxímetre.