Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

NEPAL

Bhaktapur

Cuarto día Primer intent fallit de mountain flight. De tornada a l'hotel esmorzem ous fregits amb torrades i dutxa d'aigua calenta. Contractem un taxi a Bakhtapur per 1.5000 a/t (temps d'espera inclòs). Encara sabent que agafant taxis diferents per a cada trajecte sortiria mes barat no regategem, un sol trajecte a Barcelona ens costaria quatre vegades mes. Triguem 45 minuts.
Plaza de los Alfareros Alrededores de la Plaza de los Alfareros Chyasilin Mandap Galeria Nacional de Arte Alrededores plaza Tachupal Tole
Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Bhaktapur, la ciutat dels devots, és la tercera de les ciutats medievals al costat de Patan i Kàtmandu. Va ser fundada al segle XII pel rei Ananda Deva Malla i fins al segle XVI va dominar política i econòmicament tot el Nepal. Els impostos i peatges cobrats als comerciants que la travessaven en la seva estratègica ubicació a la ruta comercial entre Índia i Tibet li van reportar gran riquesa. I aquesta prosperitat va animar la vida cultural. Bhaktapur és un veritable museu a l'aire lliure, un laberint de carrers empedrats on proliferen els temples hindús i els santuaris budistes, igual que les obres d'art religiós en places, carrers i façanes d'edificis. A més el seu aire rural i l'absència de tràfic ho fan un lloc molt agradable per passejar.
Durbar Square
Per visitar Bhaktapur cal pagar una entrada de 1.100 npr (15$) a qualsevol dels dotze accessos a la ciutat vella. La plaça de Durbar Squareés una successió de temples, monestirs i bells edificis amb treballades talles de fusta en portes i finestres al voltant del palau real. I encara que almenys un terç es va perdre en el terratrèmol de 1934, queda art per avorrir.
Chyasilin Mandap, estatua del rey Bhupatindra Malla y templo de Vatsala Durga Creuem Lasku Dhoka, la porta de la ciutat, a mà dreta queden els quatre temples hindús de Char Dham construïts per proporcionar un lloc de culte als pelegrins que no poden desplaçar-se fins als originals a Uttarakhand. Després ve l'autentica Durbar Square, la Plaça del Palau, del que es poden veure la Galería Nacional d'Art,la porta de la qual esta flanquejada per enormes lleons guardians, i la Porta Daurada (1.754), que dóna accés als patis interiors del Palau de 55 finestres, seu de la reialesa fins a 1.769. En ells es troba el Temple Taleju, on nomes els hindús tenen accés, i Naga Pokhari, un curiós dipòsit d'aigua adornat amb serps.
Lasku Dhoka Templo de Krisna, Templos de Char Dham Puerta Dorada Naga Pokhari Campana de Taleju
Davant de la porta esta l'estàtua del rei Bhupatindra Malla (1.699) en actitud de pregària a la part alta d'una columna, i al seu costat la Campana de Taleju (XVIII), usada per anunciar les oracions vespertines i matutines al temple del mateix nom, i el temple de Vatsala Durga (1.727), un temple hindú en pedra de dos pisos dedicat a una manifestació de la deessa Parvati.
Estatua del rey Bhupatindra Malla Vatsala Durga Chyasilin Mandap Templo de Kedarnath, Templos de Char Dham Puerta Dorada
Després d'aquest temple esta Chyasilin Mandap, la reconstrucció al voltant d'una estructura metàl·lica original d'un cridaner temple octagonal destruït pel terratrèmol de 1934, la cisternad'aigua amb un pintoresc sortidor en forma de cocodril, i el Temple de Pashupatinath, el temple mes antic de la plaça, dedicat a Shiva és conegut per les seves cridaneres figures eròtiques.
Figuras eróticas en el Templo de Pashupatinath Figuras eróticas en el Templo de Pashupatinath Figuras eróticas en el Templo de Pashupatinath Figuras eróticas en el Templo de Pashupatinath Figuras eróticas en el Templo de Pashupatinath
Templo de Fasidega Palacio de las 55 ventanas Si seguim caminant, davant de l'escaira sud-est del palau es troba el Temple de Siddhi Lakshmi, un temple hindú de pedra les escales d'accés del qual estan flanquejades per diferents animals guardians. Girant la cantonada trobem uns lleons de pedra, que guardaven un temple destruït durant el terratrèmol de 1934, i el monumental Temple de Fasidega, dedicat a Shiva, que s'alça sobre un pedestal de sis nivells amb vaques, elefants i lleons guardians.

Vatsala Durga Templo de Siddhi Lakshmi Templo de Siddhi Lakshmi Leones de Piedra frente al Templo de Siddhi Lakshmi Templo de Fasidega
Taumadhi SquareTemplo de BhairabnathA cinc minuts caminant trobem una altra plaça plena d'història Taumadhi Square dominada per l'espectacular Temple de Nyatapola (1702), dedicat a la deessa Lakshmi, que amb les seves cinc teulades i 30 mts d'altura és el mes alt de Nepal. L'escala principal de la pagoda esta tota ella vorejada de figures guardians que incrementen el seu poder conforme ascendim i ens apropem al santuari, cadascun d'ells és deu vegades més poderós que l'anterior. A l'altre costat de la plaça el Temple de Bhairabnath (XVII), dedicat al déu Shiva, és una altra fantàstica pagoda de tres teulades. Dos lleons de metall amb la bandera del país guarden la façana.
Templo de Nyatapola Templo de Nyatapola Templo de Nyatapola Templo de Bhairabnath Templo de Bhairabnath
Cafe Nyatapola Restaurant Cafe Nyatapola. Veg noddles, fry chicken café style, two bitter lemon soda i juju dhoa (iogurt amb mató, postres típiques de la ciutat), 1550 npr. Una mica car, però entre les vistes de Taumadhi Tole i l'edifici on es troba, una antiga pagoda, és difícil resistir-se a una taula lliure en la terrassa. A dos minuts, a la Plaça dels Alfarers esta tot el relacionat amb el món de la ceràmica. En un extrem queden els forns de cocció coberts de fang i palla, després d'ells en torns impulsats a pedals o amb el peu directament es creen els atuells, i en el centre de la plaça i carrers adjacents centenars d'atuells s'assequen al sol, per ser després venudes en les tendes que envolten la plaça.
Plaza de los Alfareros Plaza de los Alfareros Plaza de los Alfareros Plaza de los Alfareros Plaza de los Alfareros
De les ciutats medievals i les seves places de palau (Durbar Square) Bhaktapur ha estat la millor quant a quantitat, qualitat i varietat de la seva arquitectura. A més l'ambient província de Bhaktapur li dóna una pau i tranquil·litat que no tenen Patan i Kàtmandu. En el costat negatiu l'assetjament constant dels guies turístics, escàs a Kàtmandu i gairebé inexistent en Patan.