Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

NEPAL

Patan

Es creu que Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Patan va ser construït al segle III ac per la dinastia de Kirat, ampliada pels Lichhavis al segle VI i una altra vegada pels Malles durant el període medieval, que va ser quan va aconseguir plena esplendor. Patan és la tercera ciutat mes gran de Nepal, i encara que esta separada de Kàtmandu pel riu Bagmati els seus centres urbans es confonen. Els seus habitants la criden Lalitpur, que significa "ciutat de les arts", i d'això hi ha mostra en la infinitat de temples, grans places, monestirs, cases antigues, imatges, escultures tallades en pedra, portes de bronze o talles de fusta que abunden a la seva Durbar Square i voltants.
Barrio viejo de Patan Stupa en Pim Bahal Pokkari Pim Bahal Pokkari Templo de Nadayan Barrio viejo de Patan
Naga BahalTercer día Taxi a Patan 400 npr, segurament val 100-150 menys però no ens ve de gust estrènyer a un pobre taxista nepalès per un euro. Triguem 20-30 minuts. Ens deixa a Patan Dokha, la porta de la ciutat, on cal comprar el tiquet d'accesal casc antic, 200 npr. Donem un curt passeig per carrers semi empedrades i polsinoses, però amb menys transit que a Katmandu, on anem trobant temples, monestirs, patis (bahals) i pous (tuns). En l'estany de Pim Bahal Pokkarihi ha una emblanquinada stupa del segle XIV, i el Monestir Chandeshwari, un temple tipus pagoda de tres teulades construït al 1.663. Creuem dos patis plens de chaityas, petits temples funeraris amb forma de stupa, Nayachucwok Bahal amb un cridaner Buda assegut de 4 mts d'alçada, i Naga Bahal amb un petit Nandi daurat.
Templo de Rada Khrisna Nayachucwok Bahal Templo Kumbeshwar Stupa en Pim Bahal Pokkari Monasterio Chandeshwari
Templo Dorado Al nord de Durbar Square es troba el Temple Dorado, construït al segle XII pel reiBhaskar Verma. Acces 50 npr. Després de creuar una fosca i estreta porta de pedra accedim a un pati envoltat de molins d'oració, estatuetes en bronze de micos, elefants i déus, ofrenes, gravats en les parets, no queda ni un buit lliure. El pati, dos graons per sota, simbolitza amrit, l'oceà de la immortalitat del que beuen els déus, i al mig "surant" un temple de tres teulades dedicat a Buda. El temple deu el seu nom a les lamines de metall daurat que ho recobreixen..

Templo Dorado Templo Dorado Templo Dorado Templo Dorado Templo Dorado
Prop d'aquí es troba el Temple Kumbeshwar, una espectacular pagoda de cinc plantes dedicada a Siva. Construït en 1.391 per JayastHiti Malla, és punt de peregrinació anual pels hindús durant el Janal Purnima quan les castes brhamin i chhetri reemplacen el cordó sagrat que penja sobre les seves espatlles. Els seus dos estanys es creu que contenen aigua del llac sagrat de Gosainkunda, al nord de la vall de Kàtmandu. Abans d'arribar a Durbar Square, a la plaça Swotha Tole, encara trobem els temples de Rada Khrisna, tipus pagoda, Narayan, amb un Garuda davant i Krishna,d'influència índia.
Vista de Durbar Square desde Templo de Vishwanath Khrishna Mandir Templo de Vishwanath Templo de Vishwanath Khrishna Mandir
Restaurant Rest Casa Pagoda. Veg mix curry rice, mix noddles, dos fresh bitter lemon juice i dos tés, 1070 npr. El pitjor fins ara, no és que sigui un lloc a evitar però el menjar esta una mica insuls i la carn dura. Les vistes sobre Durban Square són molt bones.
Vista de Durbar Square desde Templo de Hari Shankar Khrishna Mandir Templo de Narshinga Templo de Krishna Templo de Vishwanath
Estatua del Rey Yoganarendra Malla Columna con Estatua de Garuda Peró ès Durbar Square, sens dubte, el principal atractiu de la ciutat. La plaça està plena d'antics palaus, temples, santuaris i escultures, que igual que a Kàtmandu i Bhaktapur se situen al voltant de l'antic Palau Real. Un llarg passadís divideix la plaça i facilita la seva visita. A un costat queden el Temple de Vishwanath (1.627), una fantàstica pagoda de dues teulades amb frisos de fusta i talles de pedra dedicada a Shiva que guarda en el seu interior un enorme lingam. Hi ha estàtues de Nandi i Ganesh, i les escales d'accés estan protegides per dos elefants. Khrishna Mandir (1.637) dedicat a Visnu, és un temple hindú en pedra de tres pisos suportats per multitud de columnes. Davant d'ell hi ha una Columna amb l'statua de Garuda, la muntura de Visnu. costat d'ell, també dedicat a Visnu, està el Temple de Jagannarayan (1.565), el més antic de la plaça.
Templo de Hari Shankar Khrishna Mandir Campana de Taleju Templo de Hari Shankar Khrishna Mandir y Templo de Vishwanath
Templo de Vishwanath Després vénen el Temple de Hari Shankar (1.704), una Preciosa pagoda de tres pisos custodiada per dos elefants agenollats i el Temple de Narshinga, un altre temple dedicat a Visnu. Davant d'ell esta l'Estàtua del Rey Yoganarendra Mallaassegut sobre una alta columna i vorejat per les seves reines. L'enorme Campana de Taleju (1.736) sobre dues columnes i el curiós Temple de Krishna (1.723), un temple hindúen pedra de planta octogonal. L'altre costat esta ocupat gairebé íntegrament pel Palau Real, construït com a residència dels governants Malla del regne de Patan.

Sundari Chowk Ganesh, Sundari Chowk Templo de Taleju Hanuman, Sundari Chowk Sundari Chowk
Durbar Square desde Templo de Krishna Es divideix en una successió de patis, el primer d'ells és Sundari Chowk (1.647), davant del que hi ha unes escultures de Hanuman, Ganesh i Visnu. Mul Chowk era el pati central, enmig d'ell està el Temple de Bidya, una petita estructura daurada que sembla una font, i a les cantonades del fons dos temples de triple teulada amb forma de pagoda, els temples de Taleju Bhawani i Degutalle. Creuant la porta daurada, des de la qual el rei ocasionalment feia aparicions publiques, s'accedeix al tercer pati, Keshab Narayan Chowk, que alberga el petit Museu de Patan (acces 250 npr).

Patio Mul Chowk Patio Mul Chowk Patio Mul Chowk Patio Mul Chowk Puerta Dorada
Els últims minuts de llum passegem pels voltants de Durbar Square, seguint una mica la ruta al Sud-oest de Patan que marca Lonely Planet. Els carrers estan plens de gent, cada dos passos hi ha un temple, pagoda o estàtua d'algun déu que compaginen el seu caràcter sagrat amb tasques mes mundans com a expositors d'un mercat o estenedors de roba improvisats.
Calles alrededor de Durbar Square Calles alrededor de Durbar Square Templo de Bishwakarma, alrededor de Durbar Square Calles alrededor de Durbar Square Calles alrededor de Durbar Square