Capçalera

IRAN

Isfahan

Octavo día Avui és divendres, el món musulmà es paralitza, i la majoria de llocs turístics tanquen com a mínim fins al migdia. Així que és el dia ideal per visitar el barri armeni, de confessió cristiana, i els ponts medievals que creuen el riu Zayandeh, que no necessiten passar per taquilla. Passegem per Chahar Bagh-e Abassi St. fins a la plaça Enghelab, on neix el pont Pol-e si-o-seh, per prendre un bus (5.000 IRR, 0,12€) fins al barri armeni. Els busos estan separats en el seu interior per sexes, homes davant i dones darrere, una petita barrera els divideix. Nosaltres ens vam asseure junts, no passa res amb els guiris.
 Paseo por Chahar Bagh-e Abassi St Plaza frente a la Església de Kelisa ye Vank Església de Kelisa ye Vank Església de Kelisa ye Vank Església de Kelisa ye Vank
Al voltant de 1606 uns 150.000 armenis s'instal·len a Nova Jolfa provinents de Jolfa, actualment en Najichevan, Azerbaidjan. No queda clar si van arribar fugint de l'Imperi Otomà, o portats per Shah Abbas I després d'arrasar la ciutat, per beneficiar-se de la seva fama com a tractants de seda. Avui dia encara resideixen 25.000 armenis i segueixen en peu 15 esglésies, encara que només dos estan obertes al públic. El barri armeni és molt diferent del que s'ha vist fins ara a l'Iran. L'ambient és més relaxat, menys angoixant, més occidental, hi ha comerç als carrers, restaurants, inclús alguna cafeteria on prendre té o cafè.
Església de Kelisa ye Vank Església de Kelisa ye Vank Frescos a l'Església de Kelisa ye Vank Església de Kelisa ye Vank Frescos a l'Església de Kelisa ye Vank Memorial a las víctimas del genocidio armenio, Església de Kelisa ye Vank
Església de Kelisa ye VankFrescos a l'Església de Kelisa ye VankKelisa ye Vank (150.000 IRR, 3,75€). Va ser una de les primeres esglésies que es van aixecar al barri de Jolfa, quan Shah Abbas I va acollir a refugiats armenis després de la Guerra Otomana de 1603 a 1605. Vista des de fora, es un edifici rectangular de maó vist completament llis, coronat per una cúpula sense cap tipus d'ornamentació, que no crida molt l'atenció. Però l'interior és impressionant. Parets, sostres i cúpula estan coberts de colorits murals que representen escenes de la vida de Jesús, de màrtirs torturats, i històries bíbliques de la creació del món i l'expulsió de l'home de l'Edèn. Al pati hi ha una petita torre campanar, un memorial a les víctimes del genocidi armeni, i un edifici que alberga un museu.
Frescos a l'Església de Kelisa ye Vank Frescos a l'Església de Kelisa ye Vank Frescos a l'Església de Kelisa ye Vank Frescos a l'Església de Kelisa ye Vank Frescos a l'Església de Kelisa ye Vank Frescos a l'Església de Kelisa ye Vank
A prop d'allà es troba l'Església de Bethlem (50.000 IRR, 1,25€) construïda en 1628 pel mercader Khaje Petros. La façana, una sòbria balconada de triple arc, amaga un altre espai interior espectacular. La cúpula, amb l'interior decorat en negre i daurat, es la més gran del barri, i a les parets hi ha dues línies de frescs representant la vida de Jesús, que les cobreixen per complet.
Església de Bethlem Frescos a l'Església de Bethlem Decoración interior de la cúpula de la Església de Bethlem Frescos a l'Església de Bethlem Jardines del Abbasi Hotel
Restaurante Chehelsotoon, restaurant del luxós Abbasi Hotel. Plats entre 200.000 i500.000 IRR. El menjar és normal, encara que ve ben presentat i amb un servei exquisit, en un local on la decoració imita les sales del Palau Kakh e Ali Qopu. Val la pena recórrer les zones comunes de l'hotel, que ocupa l'espai d'un antic caravanserrall restaurat. Al pati hi ha un petit estany amb fonts, al voltant del qual hi ha un meravellós jardí. Si no es vol menjar, també disposa d'un fantàstic Coffe House. Nosaltres vam optar per una opció més barata i ens anem a la cafeteria de el Tourist Hotel, té, cafè, tiramisú i eclair (lionesa en forma de dit farcida de crema i coberta de xocolata).

Pont de Pol-e si-o-seh Jardins a les ribes del riu Zayandeh Pont de Pol-e Chubi Jardins a les ribes del riu Zayandeh Pont de Pol-e Khaju
Una de les majors atraccions turístiques de Isfahan són els onze ponts que creuen el riu Zayandeh. Un passeig de 1h30 permet visitar els tres més importants. Desafortunadament el riu està sec la major part de l'any, però això no impedeix que els seus marges enjardinats, amb còmodes camins lliures de cotxes, i àmplies zones verdes on estirar les catifes, s'omplin de gent des d'un estona abans del capvespre. Isfahan, i l'Iran en general, es viu al carrer, al voltant d'una catifa.
Pont de Pol-e si-o-seh Pont de Pol-e Chubi Pont de Pol-e Khaju Pont de Pol-e Khaju Pont de Pol-e Chubi
Pont de Pol-e si-o-sehPont de Pol-e si-o-sehPol-e si-o-seh, va ser construït en 1602 per Shah Abbas I de la dinastia safàvida. És un pont d'arcs de dues altures. Sobre el nivell inferior de 33 amples arcs, s'aixeca un altre amb arcs més estrets fins a una alçada d'uns 4 mts creant un llarg passadís, que serveix de protecció contra el vent i el sol. Amb els seus 300 metres de llarg i 14mts d'amplada és el més llarg de la ciutat. En una de les seves ribes hi ha una antiga casa de té, avui en desús.
Pont de Pol-e Chubi
Pol-e Chubi, és un pont més modest, però els seus 4 mts d'ample, 150 metres de llarg, i els 21 arcs que el sostenen, no ho fan menys espectacular. Va ser construït en 1665 per Shah Abbas II, com aqüeducte per proveir d'aigua als jardins del palau.
Pont de Pol-e KhajuPont de Pol-e KhajuPol-e Khaju, és el més imponent dels tres. També construït per Shah Abbas II en 1650, té 12 mts d'amplada i 133 metres de llarg sostinguts per 24 arcs. Construït a dos nivells com Pol-e si-o-seh, a la zona superior un passadís format per dotzenes d'arcs protegeix la zona de pas. Enmig del pont hi ha un ampli pavelló octagonal que ocupa les dues altures.
Pont de Pol-e si-o-seh Pont de Pol-e Khaju Pont de Pol-e Chubi Pont de Pol-e Khaju Pont de Pol-e si-o-seh
Puestos de comida y refrescos en Chahar Bagh-e Abassi StTornem ja de nit. Sopem en un local dels molts que hi ha a Chahar Bagh no aptes per a turistes, bàsicament perquè ni parlen ni tenen carta en anglès, ni res que s'assembli. El millor menjar fins ara. Estofat d'albergínies, arròs, iogurt d'all iy khoresht nast (una crema groga molt fina, feta amb carn, iogurt i safrà),  dough i cervesa tropical, 150.000 IRR, 3,75€.
En un dels múltiples locals de venda de gelats i sucs demanem un magrana, 60.000 IRR. També hi ha molts mini fastfoods especialitzats en hamburgueses, kebabs, i fritangas diverses.