Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

IRAN

Qom

Duodécimo día 10:00 Bus VIP des de Kashan fins a Qom (110.000 IRR, 2,75€, 1h30). Hi ha tres butaques per fila en lloc de quatre, els seients són amples i còmodes, amb reposapeus i reposa caps, porta equipatges interior ampli, i reparteixen suc i galetes. Com que és un bus que va fins Teheran, ens deixa als afores de la ciutat. Des d'allà, un taxi al centre ens costa 70.000 IRR, 1,75€.
Voltants del Santuari de Hazrat-e MasoomaBasar als voltants del Santuari de Hazrat-e MasoomaEncara que aquesta nit dormirem a Teheran, farem una parada d'unes poques hores a Qom. La ciutat es va fer famosa després de ser enterrat en ella el cos de Fàtima Bint Al-Imam Musa Al-Kadhim, la germana de l'Imam Reza. És la segona ciutat sagrada iraniana, després de Mashhad. Des del segle IX, ha estat el centre acadèmic i teològic de l'islamisme xii, en ella hi ha les escoles religioses més cèlebres, dirigides pels ulemes més importants. Des d'aquí Khomeini va encendre l'espurna revolucionària que va acabar amb el règim del Shah.
Hem vingut des de Kashan amb Joaquín, un noi espanyol que passarà la nit aquí, així que deixem les motxilles a la seva habitació per passejar més lleugers. hotel Mahan (1.000.000 IRR, 25€). Molt cèntric. Habitació àmplia, còmoda i neta, lavabo molt gran amb tassa. Inclou esmorzar i wifi.
Voltants del Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma
Santuari de Hazrat-e MasoomaSantuari de Hazrat-e MasoomaHazrat-e Masooma, és el Santuari de Fàtima, lloc on està enterrada la germana de l'Imam Reza. Accés gratuït. La superfície del recinte sagrat, incloent les galeries dels tres patis i les tres mesquites, és de 25.000 m2. Té moltes portes d'accés, la número 4 és obligatòria per a dones que necessiten xador, és a dir, les turistes occidentals principalment. El pati principal és enorme, al centre hi ha un estany i als seus costats diverses fonts amb aigua potable on s'amunteguen desenes de fidels en peregrinació. El mausoleu, que va començar sent poc més que un para-sol sobre la tomba, és avui una mesquita amb una alta cúpula coberta d'or, flanquejada per dos alts minarets.
Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma
Hi ha moltíssima gent, les dones van de rigorós negre, i amb prou feines hi ha turistes. Ens havien dit que l'accés al mausoleu esta només permès a musulmans, però quan intentem entrar ningú ens pregunta res, hi ha tantíssima gent que és difícil saber qui ho és i qui no. Les entrades son separades, per descomptat, i el sarcòfag queda enmig de la mesquita, encaixat en el mur que separa homes de dones. Al seu voltant es succeeixen les escenes de veneració, gent resant, plorant en èxtasi espiritual o religiós, amuntegats sobre el sarcòfag, tocant-lo, besant-lo i tirant diners al seu interior.
Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma Santuari de Hazrat-e Masooma
Davant del santuari hi ha botigues de records, de literatura religiosa i restaurants. Mengem en un local especialitzat en pollastre, només tenen chicken rice i chicken kebab. Molt bo. 300.000 IRR 7,5€. Darrera d'ell hi ha l'antiga ciutat de carrers estrets, i el basar, on fem un volta i aprofitem per prendre un té,  al qual ens conviden, i uns dolços.
Voltants del Santuari de Hazrat-e Masooma Voltants del Santuari de Hazrat-e Masooma Basar als voltants del Santuari de Hazrat-e Masooma Basar als voltants del Santuari de Hazrat-e Masooma Basar als voltants del Santuari de Hazrat-e Masooma
Recollim la motxilla a l'hotel. Agafem un taxi (70.000 IRR 1,75€) fins a un punt a les afores, per on passen els autobusos a Teheran. Per a la nostra desgràcia aquest no és VIP, costa 60.000 IRR, 1,5€. Fa pudor, i alguns seients estan mullats perquè l'aire condicionat perd aigua, davant les queixes reparteixen bosses de plàstic perquè no et mullis el cul.