Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capšalera

IRAN

Preparatius de viatge

A causa de les sancions i l'embargament que des de fa anys existeixen sobre Iran, les reserves de vols i hotels dins del país no poden fer-se per webs tradicionals com Skyscanner o Booking, i la tramitació del visat és una mica més lenta i confusa. D'altra banda, poques persones visiten Iran de manera individual, la majoria de turistes viatgen amb un tour organitzat, que és qui s'encarrega de les reserves i visats. Malgrat tot, organitzar el viatge pel teu compte és relativament fàcil.
El visat. Encara que la web de l'ambaixada ofereix la possibilitat de tramitar el visat pel teu compte, em sembla una mica difícil, sobretot si no vius a Madrid. El pas més complicat és aconseguir el "número d'autorització" que emet el Ministeri d'Afers Exteriors, imprescindible per a tramitar qualsevol documentació. Es pot aconseguir amb l'ajuda de familiars o amics a l'Iran, per mitjà d'algunes agències de viatge, o mitjançant Iranvisa, on el tràmit costa 60€. De qualsevol de les formes, un cop aconseguit caldrà anar a l'ambaixada i realitzar la resta de tràmits, que des de Barcelona és un merder. Així que vam optar per la solució fàcil, pagar a una agència especialitzada en viatges a l’Iran, que s'encarregarà de tot, i ens estalviarà maldecaps. La diferència són uns 50€, pensa en això com taxes de viatge, i no et semblarà una despesa extra.
Ara només queda triar l'agència. Si truqueu a l'ambaixada us donaran alguns noms i números de telèfon.
  • Iran Travel, 93 302 05 95, demanen 142€ per la tramitació del primer visat, i 112€ per al segon.
  • Viajes Persèpolis, 91 739 80 29, e-mail viajespersepolis@gruposercom.com, demanen 140€ per la tramitació de cadascun dels visats. També gestionen vols interns a Iran, cobren 90€ per persona i trajecte.
  • Iran Sara, 91 564 36 13, e-mail iran@iransara.es; María de Molina, 26, 1º izq; 28006 Madrid. Després de parlar amb Sheena, són els que ens ofereixen més confiança, a més de ser els més barats. El contacte va ser constant i fluid durant tot el procés, i no vam tenir cap problema. La tramitació de visats costa 110€ per persona.
Us demanaran que ompliu un Formulari de Sol·licitud, dues fotos mida carnet (les dones no necessiten portar el vel), tenir una data prevista de viatge (no cal presentar el bitllet), el passaport original, una assegurança mèdica de viatge, i per descomptat, el pagament de les taxes (60€) més els honoraris de l'agència (50€). Tot el procés ens va portar 10 dies, encara que és recomanable iniciar-lo un mes abans de la partida, per si hi ha problemes i cal presentar la documentació diverses vegades.
Masjed-e Agha Borbog, Kashan Masjed e Sheikh Loft Allah, Isfahan Mesquita Masjed e Jameh, Yazd Masjed e Emmam, Isfahan Santuari de Hazrat-e Masooma, Qom
Els billets. Des de Barcelona els vols més barats a Teheran són amb la companyia turca low cost  Pegasus (279€), que fa escala a Istanbul. El vol arriba a les 03:00, tots els vols cap a o des d'occident en Teheran operen de matinada. Teníem tres hores per canviar d'aeroport i agafar un vol a Shiraz, si volíem fer la ruta prevista, però primer calia comprar el bitllet. A causa de l'embargament que nombrosos governs i companyies internacionals han imposat al país, les targetes de crèdit occidentals no serveixen a l'Iran, per la qual cosa comprar un bitllet per internet des d'Europa és missió impossible.
L'única opció per comprar vol intern és pagant en metàl·lic en alguna oficina europea d'Iran Air. Decidim enviar emails a totes les oficines europees que apareixen a la seva web sol·licitant ajuda, ja que com a residents a Barcelona, on no hi ha oficina de la companyia, no podem comprar un vol domèstic. Em contesten nou d'elles, algunes em diuen que només es poden comprar dins d'Iran, o que per culpa de l'embargament només és possible comprar en efectiu, però dues d'elles m'ofereixen solucions reals:
  • Iran Air Hamburg, e-mail iranair@t-online.de, em redirigeix a la seva web, allotjada en un host alemany, des de on a diferència d'altres webs d'Iran Air, es poden comprar vols domèstics i pagar amb targetes occidentals.
  • Iran Air Frankfurt, e-mail sales@iranair.de, qui em demana les dades de la targeta, per a realitzar ell personalment la compra en el nostre nom. Escollim aquesta opció per ser més econòmica, costen 38,20€ cadascun. Li enviem les dades d'una targeta virtual, amb el crèdit limitat a la compra en qüestió. Al dia següent ja tenim els bitllets, en els quals apareix cash com a forma de pagament.
Una altra opció, encara que força més cara, és realitzar la compra a través d'alguna agència de viatges especialitzada en Iran, o a través d'Aito Iran, encara que jo em vaig posar en contacte amb ells i només vaig rebre un e-mail de resposta automàtica.
Khan-e Boroujerdi, Kashan Dip˛sit d'aigua amb tres torres de ventilaciˇ, Fahraj Jardins de Bagh-e Dolat Abad, Yazd Casa de gel, Abarkooh Khan-e Ameriha, Kashan
Diners. Després de la revolució iraniana de 1979, Estats Units va imposar sancions contra Iran, i les va ampliar el 1995 per incloure a les empreses que comerciaven amb el govern iranià. El 2006, el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar la Resolució 1696, que imposava sancions a Iran per negar-se a suspendre el seu programa d'enriquiment d'urani. Actualment nombrosos governs i entitats multinacionals imposen sancions contra Iran, que afecten seriosament a la seva economia i la seva població.
Un dels efectes més notables per al turista, és que un cop ets dins del país, deixes de tenir accés als teus estalvis a l'exterior. Oblida't de la targeta de crèdit, aquí no funcionen. Cal portar en efectiu tots els diners que necessitaràs. Això afecta sobretot als viatgers independents, ja que cal pagar en efectiu hotels, restaurants, autobusos, trens i avions a mida que es viatja, i no amb antelació com en els viatges organitzats. Així que porta prou diners en efectiu. Per sort Iran no és un país car, habitació doble amb bany de 25€ a 35€; trajectes de 3h amb autobús VIP per 3€; i menjar des de 2€ per persona en restaurants locals, fins a 5€ -6€ en els restaurants turístics. Els preus de les entrades a atraccions turístiques, ruïnes i museus, s'han disparat els ultims anys, pagant els estrangers 7 vegades més que un local, però tot i així no superen els 3,5€.

 Despeses prèvies   (p.p)
   Despeses 15 dies a Iran  (p.p)
 Vol BCN Estambul Teheran
279€ 
   Allotjament
213€ 
 Vol Teheran Shiraz
38€ 
   Menjar i beure
108€ 
 Assegurança de viatge
55€ 
   Entrades i propines
71€ 
 Gestió visats
110€ 
  Taxis i autobusos
50€ 
 Missatgeria visats (MRW)
24€ 
  Lloguer vehicles privats (tours)
105€