Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

IRAN

Excursió a Natanz i Abyaneh

Décimo día Amb Abbas, el taxista que ens va recollir a l’estació d'autobusos de Kashan, fem una visita a les poblacions de Natanz i Abyaneh, en un tour que dura unes 5h30, 1h més o menys per trajecte des de Kashan, més 30 min per menjar a Natanz. Paguem 30€ per tot, 20€ si fos només Abyaneh. Dins del marge de preus que es demanen per les excursions desdde Kashan.
Poble de Abyaneh Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Poble de Abyaneh Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Castell de Hanjan
12:25 Sortim direcció Natanz. 70 km de carretera secundària. Uns 30 km abans d'arribar, es veu a mà dreta una central nuclear d'enriquiment d'urani. Durant 3-4 km filats, radars, torres de vigilància, tancs i sistemes antiaeris, tots ells clarament visibles, ens adverteixen de la prohibició de fer fotos. Per si de cas no ha quedat clar, Abbas dona un crit espantat, quan veu a Rosa gravant un vídeo.
Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Tomba de Sheikh Abdolsamad, Natanz Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz
Tomba de Sheikh Abdolsamad, NatanzSantuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz13:15 Natanz és coneguda sobretot pel santuari de Sheikh Abdolsamad, construït al voltant de l'any 1.300 com a tomba d'aquest famós sufí. Del complex, encaixonat entre cases i patis, el que mes destaca és la façana de triple arcada bellament enrajolada, que a diferència de la majoria de les mesquites que veiem a l'Iran, és més llarga que alta. El conjunt el completen 4 treballats iwans, la tomba de forma octogonal i un alt minaret al seu costat. El santuari es distribueix al voltant d'un clàssic pati amb arcades, i en un lateral hi ha una zona de sostre baix, que esta considerada la mesquita més antiga de l'Iran. Devant de la façana principal hi ha un enorme arbre que es creu que té 2.000 anys d'antiguitat.
Guiats per Abbas, gent del poble ens convida a visitar un pabello que hi ha davant del santuari. Sembla ser un lloc on es celebran les festes de l'Ashura, dies en què es commemora el martiri de l'Imam Hussein. En un dels laterals hi ha un enorme naghi, estructura de fusta que es passeja en processó durant aquest esdeveniment. Tot el perímetre del recinte esta "decorat" amb fotos de varons del poble, i dic varons perquè alguns no tenen ni 16 anys, morts durant la guerra amb l'Iraq. Fotos de màrtirs que tristament hem vist massa vegades durant aquest viatge.
Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz Santuari de Sheikh Abdolsamad, Natanz
14:00 Mengem a Natanz, khoresht sabzy (estofat de verdures), i dos kebab mixtos de pollastre i xai, 380.000 IRR, 9,5€. 14:35 Sortim de Natanz direcció Abyaneh, 40 km de carretera secundària amb escàs trànsit. El terreny és molt arid i sec.
Poble de Abyaneh Poble de Abyaneh Picaportes diferents per a homes i dones, Poble de Abyaneh Poble de Abyaneh Poble de Abyaneh
Dones amb vestits tradicionals, Poble de AbyanehPoble de Abyaneh15:20 Abyaneh (20.000 IRR, 0,5€) és un laberint de cases de tova que penja de les parets de la Muntanya Karkas. Estrets carrers sense asfaltar, alguns balcons de fusta, mesquites, temples de foc i, fins i tot, les ruïnes d'un castell al cim de la muntanya. Tot just viuen 300 persones, la majoria d'avançada edat, que vesteixen a l'estil tradicional. Les dones porten un llarg mocador blanc molt florejat que els cobreix mig cos, una faldilla que arriba fins a sota dels genolls, i uns pantalons amb plecs sota ella. Sens dubte les més acolorides de l'Iran. Els homes vesteixen uns amples pantalons de color negre, que semblen tres talles més grans. Les portes tradicionals de fusta tenen dos picaportes, un allargat per als homes i un altre rodó per a les dones, amb sons diferents, d'aquesta manera qui està dins sap el sexe de qui vol entrar, i obre en conseqüència.

Poble de Abyaneh Poble de Abyaneh Poble de Abyaneh Poble de Abyaneh Poble de Abyaneh Poble de Abyaneh
17:00 Tornem a Kashan, 80 km. Pocs minuts després d'abandonar el poble, sobre un petit turó al marge dret de la carretera, es veuen les ruïnes del Castell Hanjan.