Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

IRAN

Shiraz

Després d'una escala a Istanbul amb Pegasus, aterrem a l'aeroport Imam Khomeini, de Teheran. Com en aquest país no serveixen de res les nostres targetes de crèdit, el primer que fem és canviar diners. Encara que hi ha algun banc a la planta baixa, el millor canvi s'aconsegueix a les cases de canvi de la segona planta. Canviem 100€ = 4.145.000 IRR. Ara cal arribar a l' aeroport Mehrabad, que opera la majoria de vols interns, on a les 07:00 surt el nostre vol d' Iran Air a Shiraz. En un petit lloc d'informació a la planta baixa, ens diuen que un taxi fins allà costa uns 500.000 IRR. No feu cas dels taxistes oportunistes que ronden dins de l'aeroport, que demanen més de 1.000.000 IRR. Sortiu de la terminal, i en la mateixa porta abunden els taxis que s'ofereixen a un preu real, de fet hi ha fins i tot una oficina de pre pagament, encara que no hi ha ningú que l'atengui. Resumint, 45 minuts, 70 km de suïcida conducció iranià, 500.000 IRR, 12,5€.

Naranjestan Qavam Mesquita de Nasir al Molk Basar Vakil Aramgah e Hafez Aramgah e Shah Cheragh
Niayesh Boutique HotelNiayesh Boutique HotelPrimer día A l'aeroport de Shiraz ens espera el transport gratuït que ens ha ofert el hotel  Niayesh Boutique Hotel (1.200.000 IRR, 30€). Casa tradicional, en una zona molt tranquil·la del barri antic, amb un esplèndid i ombrejat pati interior on està ubicat el restaurant. Habitació doble amb aire condicionat individual, TV, nevera, i bany complet amb tassa occidental. Net. Inclou esmorzar i wifi. Restaurant, bufet lliure vegetarià (70.000 IRR, 2€) o a la carta (plat més car txeló kebab 200.000 IRR, 5€). A recepció són amables i atentes, i tenen tot tipus d'informació sobre la ciutat i voltants. Esmorzar buffet al preciós pati interiors: tomàquet, cogombre, amanida, dàtils, ou dur, formatge fresc amarg, iogurt, melmelada de pastanaga, mel, te i cafè.

Museu a la Mesquita de Nasir al Molk Aramgah e Shah Cheragh Masjed e Vakil Mesquita de Nasir al Molk Jardins de Naranjestan Qavam
Shiraz és una ciutat amb 2.500 anys d'antiguitat, capital persa durant la dinastia Zand. Mesquites, museus, jardins, animats basars, i base per visitar la propera Persèpolis, és visita obligada en qualsevol viatge a l'Iran. Abans de la instauració de la República Islàmica, es conreava aquí un tipus de vinya molt apreciada anomenada syrah. Un dels majors reclams per al turisme nacional és el mausoleu envoltat d'uns bonics jardins, del poeta del segle XIV Hafez-e Shirazi, el Cervantes iranià.
És divendres, principal dia d'oració en el món musulmà, així que fins ben iniciada la tarda els carrers estan semi deserts. Ens ho prenem amb calma després de tants vols i aeroports, dormim una mica, i dinem tranquil·lament al restaurant de l'hotel.
Naranjestan Qavam Naranjestan Qavam Naranjestan Qavam Naranjestan Qavam Naranjestan Qavam
Naranjestan Qavam (150.000 IRR, 3,75€). Aquesta casa tradicional construïda entre 1879 i 1886, oberta avui com a museu, va pertànyer als Qavam, una adinerada família de comerciants amb gran influència política. La casa es distribueix al voltant d'un jardí, amb un petit llac i fonts flanquejades per altes palmeres. Els sostres i parets estan adornats amb acolorides rajoles o pintures d'estil victorià. El més cridaner és un porxo completament decorat amb miralls amb vistes al jardí.
Naranjestan Qavam Naranjestan Qavam Naranjestan Qavam Naranjestan Qavam Naranjestan Qavam
Khan e Zinat ol Molk (150.000 IRR, 3,75€). Al costat de Narajastan Qavam, és una casa històrica aixecada al voltant d'un pati i un petit jardí, on hi ha el Fars Dignataries Museum.
Khan e Zinat ol Molk Khan e Zinat ol Molk Khan e Zinat ol Molk Khan e Zinat ol Molk Khan e Zinat ol Molk

Mesquita de Nasir al Molk Mesquita de Nasir al Molk Mesquita de Nasir al Molk Mesquita de Nasir al Molk Mesquita de Nasir al Molk
Mesquita de Nasir al Molk (50.000 IRR, 1,25€), xador obligatori. El pati porticat al voltant d'un petit llac, i els iwans i alts minarets enrajolats li confereixen la bellesa clàssica de les mesquites iranianes. El més destacat en aquesta, és una sala hipòstila amb acolorides vidrieres al pati, que capturen la llum creant belles estampacions al terra.
Mesquita de Nasir al Molk Mesquita de Nasir al Molk Mesquita de Nasir al Molk Mesquita de Nasir al Molk Mesquita de Nasir al Molk
Sopem a l’hotel (340.000 IRR, 8,5€). Chelo Khoresh Gheimeh, carn en salsa amb pèsols, i khorakedoje, broqueta de pollastre.

Arg e Karim Khan
Segundo día Canviem diners a Karim Kham e Zand, una àmplia avinguda que porta fins a la Citadel. Caminant en direcció oposada a aquesta, un pont de vianants creua l'avinguda. Davant seu, les cases de canvi, paguen entre 41.200 IRR i 41.350 IRR per euro.
Arg e Karim Khan Arg e Karim Khan Arg e Karim Khan Arg e Karim Khan Arg e Karim Khan
Arg e Karim Khan (150.000 IRR, 3,75€). Antigament usada com a presó, aquesta ciutadella va ser residència de Karim Khan i centre militar de la dinastia. Ens rep un ampli llac central envoltat de jardins. Al seu voltant poden ser visitades algunes càmeres i habitacions.
Arg e Karim Khan Arg e Karim Khan Arg e Karim Khan Arg e Karim Khan Arg e Karim Khan
Basar Vakil, situat al centre de la ciutat, és el principal basar de Shiraz. Ocupa aquesta ubicació des del segle XI. Disposa de cinc entrades, així com amples i alts passadissos que deixen entrar molta llum, i permeten recorre’l còmodament. És un basar animat i pintoresc, hi ha bells patis, caravanserralls, banys, i antigues botigues on comprar catifes, espècies i artesania de coure sobretot. Hi ha poques opcions per als turistes. Enllaça amb altres basars menors, Seray e Moshir, és un antic caravanserrall reconvertit en un petit basar de joies, o la porta de Shamshigarha on es ven artesania local.
Basar Vakil Basar Vakil Basar Vakil Basar Vakil Basar Vakil

Masjed e Vakil
Masjed e Vakil Masjed e Vakil Masjed e Vakil Masjed e Vakil Masjed e Vakil
Diverses mesquites estan construïdes en els seus voltants, la més cridanera és Masjed-e Vakil (50.000 IRR, 1,25€), una mesquita del segle XVIII situada al costat d'una de les portes del basar. Les portes d'accés i l'interior de la mesquita estan decorades amb rajoles de motius florals. El pati disposa de només dos iwans, en comptes dels quatre típics de les mesquites iranianes. Darrera d’un d'ells es troba una sala d'oració amb 48 columnes, i un meravellós minbar tallat en marbre verd.
Masjed e Vakil Masjed e Vakil Masjed e Vakil Masjed e Vakil Masjed e Vakil
Restaurante Seray e Mehr Teahouse, (430.000 IRR, 11€). Sens dubte el restaurant més conegut del basar, popular entre vilatans i turistes. Està ple. Agradable, acollidor, i amb una bonica decoració. Kebab amb arròs i deze, una mena de cuit típic iranià.
 
Aramgah e Shah Cheragh Aramgah e Shah Cheragh Aramgah e Shah Cheragh Aramgah e Shah Cheragh Aramgah e Shah Cheragh
Aramgah e Shah CheraghAramgah e Shah CheraghAramgah e shah cheragh, mausoleu de Sayyed Mir Ahmad, un dels disset germans de l'Imam Reza, assassinat pel Califat a l’any 835 en aquest lloc. Accés gratuït. Xador obligatori per a les dones. Un enorme pati envolta el santuari, fàcilment recognoscible per la gran cúpula blava aixecada sobre la tomba, flanquejada per dos alts minarets. El pati és un lloc de trobada, la gent ocupa qualsevol ombra per llegir, descansar, parlar amb els amics, o simplement passar l'estona. Entrem a la mesquita que alberga la tomba, en una brillant sala, amb estances separades per a homes i dones, que l'envolten i abracen mentre resen efusivament.
Taxi (60.000 IRR, 1,5€) a Aramgah e Hafez (150.000 IRR, 3,75€). Aquí està el mausoleu d'Hafez-e Shirazi (XIV), considerat el més gran mestre de la poesia lírica persa. Una glorieta amb una bella cúpula de rajoles verd blavoses protegeix la tomba, en la làpida hi ha escrits un parell de versos seus. Al seu voltant hi ha uns bonics jardins, amb algunes botigues d'artesania, fonts, una cafeteria, i arbres que ofereixen un lloc ideal per fer la migdiada.
Aramgah e Hafez Aramgah e Hafez Aramgah e Hafez Aramgah e Hafez Aramgah e Hafez
Passegem fins Haft Khan, un modern edifici de cinc plantes, que té un restaurant a cadascuna: bufet, fast food, restaurant clàssic i gelateria. Sembla que és un lloc molt popular, tothom a qui preguntem durant el nostre passeig el coneixien. Però són les 18:30 i està gairebé buit, potser és massa aviat. De tota manera us podeu estalviar el passeig.