Capçalera

JORDANIA

Umm Qais, Ajloun, Jerash

Al nord de Amman se situen les ruïnes d'algunes ciutats de l'antiga Decàpolis romana com Jerash i Umm Qais, i el castell àrab de Ajlun, a més amb sort, en dies de cel clar, vistes del Valle del Jordan, el mar de Galilea a Israel, i fins i tot dels Alts del Golan a Síria. És una excursió fàcil i còmoda, 1h30 al punt mes llunyà, i que organitzen en vehicles compartits la majoria dels hotels de Amman. Des de Jordan Tower Hotel vam contractar un vehicle per a dues persones, 30 JOD cadascun.
Museo de Umm Qais Ruinas romanas de Gadara, Umm Qais Teatro Oeste, ruinas romanas de Gadara, Umm Qais Ruinas romanas de Gadara, Umm Qais Ruinas romanas de Gadara, Umm Qais
110 km al nord de Amman està l'antiga Gadara, que va pertànyer a la Decàpolis, una lliga de deu ciutats a la frontera oriental de l'Imperi Roma, a Judea i Síria. La ciutat és també esmentada al Nou Testament com el lloc on Jesús va fer fora a dos homes endimoniats enviant-los a una piulés de porcs per després llançar-los al riu ofegant-los (Mateu 8:28-34).
Vistas desde el Castillo de Qal'at Ar-Rabad, Ajlun
Al costat de l'actual Umm Qais es troben les seves ruïnes. Encara es conserven gran part de les muralles, un teatre, algunes cases, restes de carrers plens de columnes, una església, una basílica, les ruïnes del Nimfeu, un complex de banys i una necròpoli amb nombroses tombes. Encara que interessant, cal visitar-la abans d'anar a Jerash per no desmerèixer-la. (accés 3 JOD)
Castillo de Qal'at Ar-Rabad, Ajlun Castillo de Qal'at Ar-Rabad, Ajlun Castillo de Qal'at Ar-Rabad, Ajlun Castillo de Qal'at Ar-Rabad, Ajlun Castillo de Qal'at Ar-Rabad, Ajlun
Castillo de Qal'at Ar-Rabad, AjlunCastillo de Qal'at Ar-Rabad, Ajlun73 km al nord de Amman es troba el castell de Qal'at Ar-Rabad (accés 1 JOD) a Ajloun, construït al 1.184 per un general de Saladí per controlar les mines de ferro de la regió. Aixecat sobre un verd pujol amb fantàstiques vistes panoràmiques sobre la Vall del Jordà, tenia set torres i estava envoltat per un pou sec de 10 mts de profunditat. Defensava al país contra els atacs creuats des de Karak al sud fins a Bisan a l'oest, a més de protegir les rutes comercials entre Jordània i Síria, i gràcies al seu emplaçament va pertànyer a la xarxa de fortaleses que comunicava Bagdad i El Caire amb colomes missatgeres en vint-i-quatre hores i amb senyals nocturns que transmetien mitjançant torxes de foc a les talaies. Avui un pont llevadís creua el fossat donant accés a un laberint de passadissos amb voltes, escales de caragol, i enormes sales que s'utilitzaven com a menjadors, dormitoris, o estables. Encara que menys majestuoss que altres castells de la zona, com Krak des Chevaliers a Siria o el de Kyrenia a Xipre, Ajloun i Karak són clars exemples d'arquitectura militar àrab medieval en bon estat de conservació que bé mereixen una visita.
Plaza Oval, Jerash
Jerash, 48 km al nord de Amman, és una altra antiga ciutat de la Decàpolis, Gerasa. Es tracta d'una de les ciutats romanes millor conservades del món, un conjunt arquitectònic comparable en qualitat i grandària a Ephesos o Pompeya. (accés 8 JOD)
Templo de Artemisa, Jerash Puerta de Adriano, Jerash Calle columnada, Jerash Puerta Sur, Jerash Hipodromo, Jerash
Plaza Oval, Jerash S'accedeix a través de l'Arc d’Adrià, una impressionant porta de tres arcs construïda per commemorar l'entrada de l'emperador Adrià a la ciutat l'any 129. Després d'ella queda l'Hipòdrom amb capacitat per 15.000 espectadors on es desenvolupaven competicions atlètiques, carreres de cavalls i carruatges, i altres espectacles. Al Vistor's Center, esta l'únic restaurant dins del recinte, que ofereix un buffet lliure per 10 JOD. Creuant la Porta Sud, després d'un petit espai on solia situar-se un mercat, s'arriba a l'estructura mes impressionant de Jerash, la Plaça Oval, una amplia esplanada circular de 100 mts de diàmetre completament envoltada per 56 columnes del segle I.
Teatro Sur, Jerash
Templo de Zeus, JerashDes de la Plaça Oval una escala condueix a un petit pujol on es troben el Temple de Zeus (any 162) del que encara es conserven les parets exteriors i algunes de les columnes de 15 mts que ho envoltaven, i el Teatre Sud (any 90-92) amb capacitat per mes de 3.000 espectadors, i des del qual es tenen fantàstiques vistes de les ruïnes. A l'altre costat de la Plaça Oval neix el Card, l'imponent carrer principal ple de columnes a banda i banda que s'estén al llarg de 800 mts. Conserva encara el seu paviment original i al seu costat esquerre es troben una successió de restes diverses: temples dedicats a Zeus, Artemisa o Apol·lo, diverses esglésies i mesquites, una catedral del segle IV, banys termals, la majestuosa font de Nymphaeum, o el Teatre Sud (segle II) que s'usava principalment per a les reunions de la càmera del consell de la ciutat. Al final del Card esta la Porta Nord, que comunicava a l'exterior amb la calçada romana que portava a la ciutat de Pella. A més tota la ciutat esta envoltada per 3.500 mts de muralles construïdes a principis del segle IV, per l'emperador Dioclecià.
Detalle del Arco de Adriano, Jerash Fuente de Nymphaeum, Jerash Templo de Artemisa, Jerash Propylaeum, Jerash Puerta Norte, Jerash