Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

JORDANIA

Ruta dels Reis

La Ruta dels Reis va ser una antiga ruta comercial que unia, en territori jordà, els regnes bíblics de Edom, Maob i Ammon. Sobre ella al segle II l'emperador Trajà va construir la "Via Nova Trajana", facilitant el pas de caravanes entre Síria, Àsia Menor, la Península Aràbiga i els territoris del Llunyà Est. Va ser a més de vital importància en les rutes de peregrins cristians cap a Jerusalem i de musulmans cap a la Meca. Recorre un llegat històric enorme: esglésies, castells, mosaics, ruïnes romanes i nabatees, desenes de llocs bíblics, i a més el Mar Mort i les reserves naturals de Wadi Mujib i Dana.
Iglesia de San Jorge, Madaba
Qualsevol hotel a Amman organitza viatges d'un dia, en vehicles compartits, recorrent els punts més interessants de la ruta amb final a Wadi Musa (Petra). Des de Jordan Tower Hotel ho dividim en dues jornades: Madaba, Montanya Nebo, Bethany i Mar Mort, 20 JOD; i segon dia fins a Petra: breu parada en Wadi Mujib, Karak i vistes de Dana Nature Reserve, 25 JD.
Iglesia ortodoxa de San Jorge, Madaba Iglesia ortodoxa de San Jorge, Madaba A 30 km de Amman es troba la ciutat de Madaba, coneguda pels seus mosaics de l'època Bizantina i Omeia. D'especial importància és el mosaic que cobreix gran part del terra de l'Església Ortodoxa de Sant Jordi (accés 1 JOD), construïda en 1896 sobre les restes d'una església bizantina del segle VI. Es tracta d'un mapa-mosaic format per dos milions de peces fetes amb pedra local de vius colors que abasta tota la regió: des de Jordània i Palestina al nord fins a Egipte al sud. En ell apareixen referències als principals llocs bíblics (mes de 150), apareixent en el centre Jerusalem i l'Església del Sant Sepulcre, al seu voltant apareixen el Nil i el Mar Mort, a més de valls, muntanyes, pobles i ciutats, en alguns casos detallant muralles, carrers i teulades de cases. El mosaic, de l'any 570, tenia una superfície de 94 m2, encara que avui dia nomes es conserva una quarta part.
Iglesia ortodoxa de San Jorge, Madaba Iglesia ortodoxa de San Jorge, Madaba Iglesia ortodoxa de San Jorge, Madaba Iglesia ortodoxa de San Jorge, Madaba Iglesia ortodoxa de San Jorge, Madaba
Vistas desde el Monte NeboEn los margenes de la carretera10 km a l'oest de Madaba es troba la montanya Nebo (accés 1 JOD), el lloc cristià mes venerat de Jordània, per ser el lloc des del qual Moisés, després de 40 anys de peregrinació pel desert i creuar el Mar Roig, va albirar la terra promesa abans de morir. Per commemorar el lloc de la mort de Moisés es va construir una església en la segona meitat del segle IV, ampliada a la fi del segle V i reconstruïda en 597. A principis del segle XX els franciscans reedificaren l'església sobre uns mosaics del segle VI, sota els quals es van trobar sis tombes en un buit natural format en la roca. Encara que hi ha bones vistes de la regió, no hi gaire mes que veure.
Vistas de la Tierra Prometida desde el Mt. Nebo
Acceso a Betania Donat l'alt preu de l'entrada (12 JOD) Betania és un altre lloc nomes apte per a cristians entusiastes. Aquí es troba la cova on segons la Bíblia Joan el Baptista vivia i batejava, i on segons la tradició, Jesús va ser batejat en les aigües del riu Jordà. La cova es va convertir en església i àdhuc es pot veure un petit canal d'aigua que surt d'ella, el mateix que suposadament feia servir Joan. Passem de llarg i ens anem directament a menjar. Restaurant Via Via Restaurant. A 5 min del Holiday Inn Resort del mar mort, a la segona planta d'un edifici al costat de la benzinera. Carta variada, menjar occidental, àrab i libanes molt bona. Vistes al mar mort. Mezze, postres i begudess, 7 JOD pp.
Playa pública en el Mar Muerto
Carretera del Mar MuertoAmb 800 km2 d'extensió entre Jordania i Israel, i flanquejat a un costat per muntanyes i pels pujols de Jerusalem a l'un altre es troba el mar mort, que es creu que va ser bressol de al menys cinc ciutats bíbliques: Sodoma, Gomorra, Adama, Seboim i Segor.Aquest llac esta situat a 400 mts sota el nivell del mar el que li confereix una salinitat del 34%, gairebé 10 vegades mes que la salinitat mitjana en els oceans de la Terra. A causa d'aquesta alta salinitat el cos sura sense esforç, convertint  un bany a les seves aigües en una experiència increïble que no pots perdre’t. A més aquestes aigües són riques en magnesi, sodi, potassi i brom, entre altres minerals, i són conegudes des de fa mes de 2.000 anys pels seus poders curatius i les seves qualitats terapèutiques, Herodes el Gran i Cleòpatra es van banyar aquí. Com a les zones publiques no hi ha dutxes d'aigua dolça ni vestidors ni cap tipus de serveis, anem a la Platja Turística de Amman (16 JOD accés) a dos quilòmetres de la zona d'hotels, on a més hi ha un parell de piscines d'aigua dolça i ofereixen banys de llot per 3 JOD.
Carretera del Mar Muerto Mar Muerto La clásica foto flotando en el Mar Muerto Mar Muerto Playa Turisitca de Amman
Cañon del rio Mujib Cañon del rio Mujib El riu Mujib, que en la Bíblia apareix com a riu Arnon, avança durant 75 km entre escarpades i àrides muntanyes des de Madaba fins a Al Karak, formant un profund canó d'1.300 mts de desnivell que acaba a la riba oriental del Mar Mort. Al 1.987 es va crear la Reserva Natural de Wadi Mujib de 220 km2 per protegir la seva rica varietat de flora i fauna, oferint un refugi segur a les diverses espècies de felins, cabres i altres animals de muntanya. A la carretera del Mar Mort, al costat del Mujib Bridge, on ens aturem a fer unes fotos, es troba el Visitor Centre on hi ha una petita zona d'acampada. Des de fa uns anys se esta promocionant el turisme d'aventura a la zona, havent-hi diverses rutes de senderisme i barranquisme. Per ampliar informació, contractar guies i obtenir permisos contactar amb la RSNC.
124 km al sur de Amman es troba la fortalesa de Karak (accés 1 JOD), construïda en la cresta de la muntanya a 930 mts d'alçada amb vistes al Mar Mort i envoltada de penya-segats per tres dels seus costats. Va ser aixecada al 1.140 pel creuat Payen li Bouteiller per controlar les rutes comercials que unien Damasc amb Egipte i La Meca. La seva època més famosa va ser entre 1.1170 i 1.177 quan va estar sota el control de Reinaldo de Châtillon, conegut per la seva temeritat i barbàrie. Al 1.263 va ser fet presoner pel sultà mameluc Baybar, i en 1.355 va rebre la visita de l'il·lustre viatger Ibn Battuta (l'equivalent àrab de Marco Polo).
Maqueta de la Fortaleza de Karak en el museo Fortaleza de Karak Fortaleza de Karak Fortaleza de Karak Fortaleza de Karak
Bienvenidos a KarakA l'interior del castell no hi ha cartells ni plànols ni rètols de cap tipus, el que limita la seva visita a un mer passeig per patis, passadissos i sales subterrànies. No obstant això hi ha un petit i amè museu ben documentat que alberga peces trobades en el seu interior i en jaciments arqueològics propers.
Per menjar, a l'entrada del castell es troba el Karak Rest House, 13 JOD el buffet lliure, una mica car i elegant, pensat sobretot per a grups organitzats. En una petita plaça davant del castell hi ha nombrosos establiments que ofereixen menjar local. Restaurant Karak Kings Restaurant, 7 JOD. Básic i sense pretensions, bon menjar jordà, sucs naturals i kebabs. Local climatitzat i terrassa.
Fortaleza de Karak Fortaleza de Karak Fortaleza de Karak Fortaleza de Karak Fortaleza de Karak