Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Catala
Capçalera

Sud-àfrica

Panorama Route

Primer día Des de l'aeroport de Johannesburg, i després de recollir el cotxe, procés que tot just ens va prendre quinze minuts, vam prendre la N12 guiats pel GPS. És una carretera de tres carrils en les rodalies de Johannesburg, que després passa a dos, i després de creuar Monrose Pass, a 220 km de l'aeroport, conserva un sol carril amb llargs trams en obres, en el que sembla la construcció d'un segon carril. Seguint la R359 i la R37, dues carreteres de muntanya amb molt poc trànsit, on els cotxes s'acumulen darrere de camions articulats amb doble banyera o carregats de llenya que abunden per aquí.
Camping Merry PeblesLa primera nit la vam passar a Sabie, un pintoresc poble envoltat per la serralada Drakensberg i enclavat a la vora del riu Sabie, en un dels boscos artificials més grans del món. En els seus orígens va ser una ciutat de cercadors d'or. En 1876 després que grans zones de bosc autòcton fossin talats per utilitzar la fusta en les mines, es van plantar els primers boscos comercials. El poble en si no té interès, però és una bona base per iniciar la Panorama Route. camping Merry Pebbles, 260 rands. Càmping tranquil i ben cuidat al costat del riu. Té capacitat per a unes 50 tendes, però tot just som 5 o 6. Restaurant ampli i ben decorat. Tenen wifi.
Mac Mac Pools
Segundo día La Panorama Route és una ruta escènica per recórrer en cotxe centrada al voltant del Blyde River Canyon, que amb els seus 25 km de longitud i 1440 mts de profunditat, és el tercer canó més llarg del món. A diferència d'altres canons, aquest és completament verd, les escarpades muntanyes són un mantell verd de frondosos boscos, on abunden les cascades d'aigua i els penya-segats. Molts pobles, assentaments miners erigits durant la febre de l'or de finals del XIX, retenen una rica herència cultural. És una carretera d'un sol carril ben senyalitzada i amb poc trànsit, el que més veiem són furgonetes usades com a taxis compartits Tot i que el nombre d'atractius és enorme, i dóna per passar diversos dies, nosaltres només hi veurem els principals, els més pròxims a la carretera a la nostra ruta cap al parc Kruger.
Mac Mac Falls Pinnacle Pilgrim’s Rest Lisbon Falls Bourke’s Luck Potholes
La nostra primera parada és a Mac Mac Falls (accés 10 rands), dos impressionants cascades bessones que cauen des d'una alçada de 56 mts. Originalment era una cascada, que es va dividir en dos quan els miners de la zona durant la febre de l'or van dinamitar el llit. A uns centenars de metres d'aquí, el corrent forma una sèrie de piscines d'aigua cristal·lina i poc profunda anomenada Mac Mac Pools (accés 20 rands). Envoltades d'una fantàstica arbreda, s'ha convertit en una popular zona de pícnic, amb barbacoa (braai) i lavabos. A mà esquerra, en el encreuament que porta a Graskop, es troba Pilgrim’s Rest, un petit poble on encara queden evidències del seu passat miner. La troballa en 1873 de grans quantitats d'or en el llit de la riera, conegut avui dia com Pilgrim 's Creek, va atreure al voltant de 1.500 cercadors de tot el món. Dos anys més tard les tendes de campanya es van anar reemplaçant per cases de fusta, i amb l'increment de troballes la ciutat va continuar creixent. Les últimes operacions mineres van tenir lloc l’any 1971, i el 1986 el poble va ser declarat monument nacional. Moltes cases encara conserven el seu aspecte i mobiliari dels anys daurats. A l'oficina de turisme venen un tiquet combinat per 20 rands que permet l'accés als seus quatre museus.
Pilgrim’s Rest Pilgrim’s Rest Pilgrim’s Rest Pilgrim’s Rest Pilgrim’s Rest
Graskopés un poble situat al vessant d'una muntanya, a 1400 metres sobre el nivell del mar. La ciutat va ser fundada el 1843 per bóers (grangers blancs) durant el gran moviment migratori conegut com el Gran Trek, i com molts altres pobles de la zona, va formar part de la històrica febre de l'or. Disposa de benzinera, a més de diversos supermercats i restaurants.
camping Panorama Ruskamp, 175 rands. Càmping a 3 km del poble, amb vistes impressionants del canó. Te wifi només a recepció. Restaurante Harries Pancake. Bonic, ben decorat, agradable, i molt turistic. Carta d'esmorzars molt variada, una mica més cara que la mitjana. Envoltant la terrassa hi ha diverses botigues de souvenirs. Restaurante God’s Window. A la cruïlla principal del supermercat Spar. Local tranquil, amb llar de foc, racions enormes i una cambrera negra enorme que no para de riure.
God's Window
Bourke’s Luck PotholesBourke's Luck PotholesLa primera atracció de la ruta, a 6 Km de Graskop, és el Pinnacle, on una torre rocosa que sobresurt més de 30 mts sobre el dens bosc que forma la gola de Driekop.A uns pocs quilòmetres es troben les espectaculars vistes de God 's Window. Barrancs, penya-segats, turons, frondosos boscos, i les planes del Lowveld de Sud-àfrica 700 mts per sota. Diuen que en dies clars, a través del Parc Kruger, es poden veure les serralades muntanyoses que marquen la frontera amb Moçambic. A 2 km d'aquí la següent parada, és Wonder View, a 1730 mts d'alçada, es el punt d'observació més alt de la ruta. Les vistes són fins i tot millors que en l'anterior. L'inici real del canó ve marcat per Bourke 's Luck Potholes, el punt de convergència dels rius Treur i Blyde, on durant segles els remolins d'aigua, sorra i pedres, han creat uns sorprenents forats cilíndrics en el llit de pedra calcària del riu. És un paisatge d'aspecte lunar. Ponts i passarel·les permeten creuar el canó en diversos punts oferint unes vistes impressionants.
Three Rondavels
Tercer día Avui ja accedirem a Kruger a través d'Orpen Gate, després d'un parell de parades més en la Panorama Route. Lisbon Falls, amb 92 mts d’alçada distribuïts en dos o tres salts, és la cascada més alta de la ruta. Finalment una de les atraccions més populars de la zona, les Three Rondavels, tres formacions rocoses arrodonides cobertes de líquens ataronjats i verda vegetació, que s'assemblen a aquestes barraques circulars típiques africanes.