Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

Méxic

Peninsula de Yucatán

ItinerarioLa península de Yucatán ho té tot per atraure el turisme, platges precioses de fina sorra, ruïnes mil·lenàries i clima càlid tot l'any. 

Està dividida en tres províncies. Quintana Roo, on el carib mexicà compta amb 850 km de platges paradisíaques, palmeres a la sorra i aigües de color turquesa, que amaguen el segon escull de coral més gran del planeta, i alguns dels millors punts del món per practicar submarinisme. L’únic inconvenient per al viatger independent és que la majoria d'aquestes platges estan envaïdes per grans hotels resort que són el paradís del tot inclòs, petites ciutats que inclouen accessos exclusius a les platges, bars, restaurants temàtics, spas, casinos ... tot muntat perquè no calgui sortir d'ells per gaudir de les vacances, tant et farà haver volat a Mèxic que a Vietnam. Yucatán ocupa el costat occidental de la península, destaquen les ciutats colonials, i els pobles que barregen l'art maia i el colonial espanyol. A més aquí es troben les ruïnes maies més importants, i els millors cenotes. I finalment, al sud, queda Campeche, la més allunyada de l'aeroport de Cancún i sens dubte la província menys visitada. Platges i ruïnes no són tan espectaculars, però la vida és més tranquil·la, i hi ha un munt de poblets i carreteres secundàries on perdres. La seva joia Reserva de la Biosfera de Calakmul, la més gran de Mèxic, on hi ha unes ruïnes maies distribuïdes en 6.000 estructures al llarg de 70 km2, envoltades nomes de selva. 

A excepció de Rivera Maya, la franja de costa que va des de Cancún fins a Punta Allen, on els preus tripliquen a la resta de la península, els costos no són elevats. Els accessos a les ruïnes arqueològiques, d'una gran qualitat artística i difícil manteniment, ronden els 10€, tot i que hi ha moltes a veure i al final pot sumar una quantitat important; accés als cenotes amb la possibilitat de bany, entre 5€ i 10€; una habitació doble, neta, amb bany complet, wifi i tv, entre 20€ i 35€; i el menjar des de 2€ -3€ en una lonchería o lloc ambulant, fins als 15€ d'un restaurant turístic. 

A les cases de canvi accepten indistintament euros o dòlars. A les grans ciutats abunden els caixers, encara que en tots cobren comissió. Segons la nostra experiència les comissions són fixes, les més barates Bancomer 30 MXN i HSBC 33 MXN, la resta a partir de 44 MXN. Les targetes es poden utilitzar en molts hotels i restaurants encara que alguns afegeixen una comissió.
Ruïnes maies de Calakmul Laguna Bacalar Atardecer en Isla Mujeres Mercado de Oxkutzcab Haciendo la siesta en Mahaual
Pel que fa al transport, hi ha autobusos que connecten les principals ciutats, però els accessos a platges, ruïnes, cenotes o altres punts d'interès són precaris i sovint inexistents. La millor opció, si no anem a allotjar-nos en un resort tot inclòs, és llogar un cotxe. El cost ronda els 100€ setmanals, les carreteres estan en bon estat i no hi ha molt trànsit, a més els mexicans ens van semblar uns conductors prudents. Els hotels els vam anar reservant sobre la marxa, consultant la nit anterior a Booking quins d'ells tenien pàrquing, i mai vam tenir cap problema.

Merida Izamal Puerto Morelos Isla Mujeres Tulum Reserva Sian Ka'an Mahahual Bacalar Calakmul Campeche Santa Elena y Uxmal Cuzamá y Ruta de Conventos Chichen Itza Valladolid