Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

Méxic

Santa Elena Uxmal

La Ruta Puuc és el nom oficial donat a un tram de carreteres secundàries de 40 km en aquesta zona del Yucatán, que uneixen restes d'antigues urbs maies que compartien un estil comú i propi, més exquisit i cuidat, l'estil puuc. Aquest estil es caracteritza per l'elaborada ornamentació de les façanes de temples i palaus, utilitzant pedra calcària extreta a la regió. Bàsicament les zones arqueològiques que formen aquesta ruta són les grutes Calcehtok i de Loltún, i les zones arqueològiques de Acanceh, Oxtintok, Xlapak, Sayil, Labná, Kabah i Uxmal, la joia del puuc.                    Mapa Mapa Ruta Puuc y de los Conventos
Grutes de Loltun Grutes de Loltun Grutes de Loltun Grutes de Loltun Grutes de Loltun
Grutes de LoltunGrutes de LoltunSexto día Comencem la ruta per les Grutes de Loltun, a sis quilòmetres de Oxkutzcab, que van servir als maies com a refugi, i font de proveïment d'aigua i argila amb la qual fabricar instruments. Sis vegades al dia, una visita guiada permet recórrer un quilòmetre al seu interior i baixar fins a una profunditat de 65 metres. La cova està il·luminada per sensors que s'activen al nostre pas, permetent gaudir del passeig sense la distorsió permanent dels focus. A més d'uns petroglifs i un cap d'una deïtat maia, és un passeig entre estalactites i estalagmites que creen capritxoses formes, que el guia s'encarrega de batejar. Accés 128 MXN cada un, 100 MXN de propina al guia (viu bàsicament d'això) i 22 MXN el pàrquing.
Ruïnes maies de Kabah Ruïnes maies de Kabah Ruïnes maies de Kabah Ruïnes maies de Kabah Ruïnes maies de Kabah
Seguim la ruta direcció Santa Elena sense aturar-nos a Labna, Xlapak i Sayil. Anem directes a Kabah (accés 47 MXN). L'antiga ciutat maia està dividida en dos per la carretera, a un costat un arc marca l'entrada del sacbé (camí de vianants) de 18 quilòmetres de llarg i 5 metres d'ample, que l'unia amb Uxmal; i al costat d'ell una piràmide derruïda. A la banda de les taquilles d'accés es troben els elements principals. El més cridaner és un palau decorat completament per mascarons tallats en pedra del déu de la pluja Chaac,. Després d'ell hi ha un enorme palau, ple de columnes, construït a dos nivells.
Ruïnes maies de Kabah Ruïnes maies de Kabah Ruïnes maies de Kabah Ruïnes maies de Kabah Esglesia de San Mateo, Santa Elena
Ruïnes maies de Kabah

Santa Elena és un poblet encantador, un altre mes si no fos perquè es troba a 8 km de Kabah i 15 km d'Uxmal, els dos jaciments maies més importants de la Ruta Puuc. A la plaça central del poble es troba l'Església de Sant Mateu (XVII) dedicada a la Mare de Déu dels Dolors, que diuen que plora. Durant els treballs de restauració del terra de l'església, el 1980, van ser trobats 12 taüts amb cadàvers infantils momificats que estan exposats en un museu (15 MXN) a dos carrer d’allà.
Ruïnes maies de Uxmal
The Fly Catcher, Santa ElenaThe Fly Catcher, Santa Elenahotel The Fly Catcher, 800 MXN. A l'entrada de Santa Elena, al costat de la carretera. No hi ha piscina, i wifi només a la terrassa i en recepció, però tot i així i tot el recomano sense cap mena de dubte. Habitació àmplia, molt bonica, amb mosquiteres i aire condicionat, davant d'un fantàstic jardí on tenen previst instal·lar una piscina a l'estiu 2016. Fantàstic esmorzar inclòs: cafè, te, suc, truita de chaya (espinacs mexicanes), torrades, melmelada i mantega . Rosa, qui el porta, molt amable..
Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal
A Santa Elena hi ha tres restaurants. Restaurante La Central. Al costat de la plaça de l'església. Ampli menjador atestat de vilatans. Pollastre motuleño, poc-chuc (porc) i tres llimonades, 165 MXN. Restaurante El Chac Mool. Àmplia oferta de cuina tradicional yucateca. Salbutes sense fesols, chayote arrebossat, i dues cerveses, 210 MXN. Bon menjar, lloc tranquil i amb wifi. Lloga hamaques per dormir per 15 MXN. Molt a prop de l'hotel, igual que Restaurante The Pickled Onion, que també lloga habitacions.
Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal
Septimo día Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Uxmal. Accés 206 MXN, pàrquing 30 MXN, espectacle nocturn 86 MXN. Jaciment més compacte, més fàcil de recórrer, millor senyalitzat, i molt menys turístic, que Chichen Itza. Pel que fa a espectacularitat, la mateixa o més. El primer que veiem en entrar és la Piràmide del Endeví, una impressionant estructura ovalada de 35 metres d'altura. Després d'ella hi ha el Quadrangle de les Monges, un gran pati delimitat per quatre edificis amb habitacions; la Gran Piràmide, pot pujar-se per la seva façana esca-
Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal
lonada fins a la seva part més alta, on hi ha un temple, i obtenir una de les espectaculars vistes de la regió; el Palau del Governador, tres edificis independents que formen una estructura de 100 metres de llarg i 9 mts d'alt; la Casa de la Tortugues, on en el fris i columnes hi ha multitud d'aquests animals esculpits; entre d'altres. És freqüent trobar iguanes escalfant-se al sol sobre alguna pedra. Al costat del accés hi ha alguns serveis per a turistes, però dins l'àrea arqueològica no hi ha venedors.
Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal Ruïnes maies de Uxmal
A l'altre costat de la carretera hi ha el Museo del cacao (125 MXN), un projecte que pretén difondre els orígens del cacau a Yucatán i la seva estreta relació amb els maies. Aprofitem per comprar alguns regals a la seva botiga: sabó, llavors de cacau, cacau en pols i una rajola de xocolata.