Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

Méxic

Laguna Bacalar

Iguana tomando el sol, Fuerte de San FelipeLlacuna Bacalar, espectacular a qualsevol hora del diaDécimo día Abans d'arribar a la costa oriental de Quintana Roo, fem una parada d'un parell de dies a Bacalar. El paradisíac poble es troba a les ribes de Llacuna Bacalar, o Llacuna dels Set Colors, per les diferents tonalitats de blau que adquireix l'aigua, una enorme extensió d'aigües transparents poc profundes envoltada de selva, manglars i canyars. Forma part d'un sistema de 55 km de llarg que es comunica amb la badia de Chetumal. Aquest accés al mar va permetre incursions de tropes angleses, pirates i filibusters, el que va propiciar la construcció del Fort de Sant Felip (segle XVIII), que actualment alberga un museu.
Llacuna Bacalar
Bacalar és un poble tranquil i afable construït a la vora d'una llacuna ideal per nedar, bussejar i fer tranquil·les passejades en llanxa. La majoria dels comerços obren de 18h a 22h, perquè al migdia fa tanta calor que no hi ha qui surti al carrer. El centre és el Sòcol General Ángel Remigio Rosat, una àmplia plaça presidida per un quiosc i envoltada de jardins ben cuidats, un caixer automàtic, un parell de supermercats, diversos restaurants i un hotel. D'una banda queda el Fort de Sant Felip, i darrera d'ell les tranquil·les aigües de la llacuna; i per un altre l'Església de Sant Joaquín (XVIII) d'estil colonial.
Cenote negro, Laguna Bacalar
Cenote negro, Laguna BacalarCenote negro, Laguna BacalarLloguem una barca a motor que per 600 MXN ens porta a nosaltres sols a fer un volt per la llacuna. Comencem la visita banyant-nos en dos dels quatre cenotes que té la llacuna: el cenote negre, enganxat a la riba i envoltat en dues terceres parts de vegetació té una profunditat de 80 mts; i el cenote maragda, el més ample de tots ells. Després visitem un dels escassos llocs al món on queden estromatòlits, pedres vives gegants d'aigua dolça, són comunitats de bacteris similars als esculls, organismes amb una antiguitat de 3,5 milions d'anys, capaços de sintetitzar carboni i produir grans quantitats d'oxigen. Formen una petita vall submarina i podem nedar entre els petits canons que formen.
Pueblo de Bacalar visto desde la Laguna Pueblo de Bacalar visto desde la Laguna Pueblo de Bacalar visto desde la Laguna Pueblo de Bacalar visto desde la Laguna Pueblo de Bacalar visto desde la Laguna
Llacuna BacalarLlacuna BacalarL'aigua de la llacuna és color blau molt clar, en algunes zones maragda turquesa, està molt calenta i molt neta. Després arribem a un extensió de terra dins de la llacuna coneguda com l'illa dels ocells, la qual alberga a diverses espècies d'aus pròpies de la regió. Seguim pel canal dels pirates, pas natural entre la bellíssima Llacuna de Bacalar i la Llacuna Mariscal, anomenat així per ser la via d'accés per a les incursions de pirates i corsaris des del mar Carib durant els segles XVII al XIX.
Llacuna Bacalar, espectacular a qualsevol hora del dia Llacuna Bacalar, espectacular a qualsevol hora del dia Llacuna Bacalar, espectacular a qualsevol hora del dia Llacuna Bacalar, espectacular a qualsevol hora del dia Llacuna Bacalar, espectacular a qualsevol hora del dia
Al costat del canal es forma una petita illa d'escassa profunditat, tot just un parell de pams, on el fons és un fang blanquinós amb una alta concentració de minerals, ideal per fer un "spa" natural. Així que amb la idea de que és bo per a la pell, no dubtem a empastifar tot el cos de fang. De tornada al poble es posa a ploure, i veiem, crec que per primera vegada a la vida, un arc de Sant Martí complet. El passeig ha durat dues hores. Els preus d'aquests passejos són negociables, comencen a 250 MXN fins 400 MXN per persona en vaixells a motor (depèn de quants, el preu d'una barca completa sol ser d'uns 1100 MXN) a 500 MXN per persona en els velers.
Plaza del zócalo Muelle del Hotelito Amigos Muelle del Restaurante & Club de Playa Baluartes Cenote Azul Cenote Negro
Pràcticament tota la riba del llac està en mans d'hotels i restaurants, gairebé no hi ha accessos públics a la llacuna, almenys dins del poble. Restaurante La Playita, música chill out  i disseny auster a la vora de la llacuna. Immillorables vistes del capvespre. Carta amb diverses cerveses i petites tapes per picar. Plat de nachos i dues cerveses, 145 MXN. Restaurante El barril. Darrere de la plaça del sòcol. Amanida de formatge de cabra, hamburguesa farcida tres formatges, xile havaner, dues margarides boníssims i quatre cerveses artesanals. Menjar deliciós, música relaxant i una terrassa d'allò més agradable. Cervesa artesanal. 235 MXN
Llacuna Bacalar
hotel Pata de Perro, 660 MXN. A la plaça del sòcol. Habitació doble àmplia, cuina i lavabo compartits sense aigua calenta, neteja regular, té wifi però no TV. Sense pàrquing, o no està disponible, no accepten targetes. Esmorzar: pa dolç i un cafè. No sé com pot tenir una puntuació de 9 a Booking. Donat l'escàs esmorzar que ofereix l'hotel baixem al bar del costat. Restaurante Café Laguna de Bacalar, truita de formatge i cheya, suc de síndria, te, torrades amb mantega i melmelada, 190 MXN.
Muelle del Hotelito Amigos Hotelito Amigos Atardecer en Café Laguna de Bacalar Centro de Bacalar Atardecer en Café Laguna de Bacalar
undécimo día Decebuts amb l'hotel, decidim canviar. hotel Hotelito Amigos. 700 MXN habitació doble amb terrassa, hamaca, ventilador, aire condicionat i wifi. Jardí i moll amb accés directe a la llacuna. Esmorzar a part, uns 80-100 MXN cadascú. Mitja dotzena d'habitacions. Zona molt tranquil·la, sense serveis de cap tipus al voltant, a dos minuts amb cotxe del centre.
Cenote azul
Cenote azul. Seguir l'avinguda a la vora de la llacuna fins al final, quan s'uneix a la carretera general, llavors queda a mà dreta. Accés 10 MXN, pàrquing la voluntat. El seu nom ve del color blau turquesa de les seves aigües. Sembla una petita llacuna circular a cel obert, d'uns 300 metres de diàmetre i 90 metres de profunditat, completament envoltada de vegetació. Està permès el bany. En les seves parets hi ha multitud d'arrels i troncs entrellaçats i sobreposats, l'aigua està calenta. Té restaurant a preus raonables, amb plats regionals a base de peix i marisc.
Balneario Mágico BacalarBalneario Mágico BacalarBalneario Ejidal Mágico Bacalar (accés 10 MXN). Zona d'esbarjo a la vora de la llacuna amb zones de bany, tobogans aquàtics i lloguer de caiacs. Serveixen àpats al restaurant i en un agradable jardí amb palapas (30 MXN) al costat de la riba. Un bon lloc per passar un dia relaxat, entre capbussons, menjar i migdiada. Combinat de peix i gambetes, amb arròs, amanida i fesols, gerra de llimonada, 390 MXN. La ració és tan gran que ens portem les restes en una carmanyola per sopar.