Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

INDONESIA

Busseig a Komodo NP

Entre les illes de Sumbawa i Flores es troba una de les millors zones de busseig del món, el Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Parc Nacional de Komodo, format per prop d'una trentena d'illes amb boniques vistes, platges desertes, muntanyes, manglars, i bancs de sorra. En les seves aigües habiten 1.000 espècies de peixos i 385 espècies de corals. Les opcions de busseig van des esculls poc profunds d'aigües manses plenes de centenars de peixos, fins parets de corall assotades per forts corrents i visitades per taurons, mantes i tortugues. A la zona nord els corrents són més forts i impredictibles, i el corall és menys vistós encara hi ha millor visibilitat, a més la temperatura de l'aigua és una mica més elevada, encara que tothom busseja amb vestit llarg.
Whitetip shark, Komodo NP Manta Point (Kurang Makassar Besar), Komodo NP Després de visitar diversos centres de busseig a Labuan Bajo ens decidim per Dive Komodo. Els preus són els mateixos que a tot arreu: 800.000 IDR dues immersions (inclou equip complet, desplaçament i menjar), oferta de 2.200.000 IDR per sis, a part s'ha de pagar 95.000 IDR de les taxes d'accés i busseig al Parc Nacional de Komodo, i si volem aprofitar un dels viatges per anar a visitar els dracs de Komodo, el centre de busseig cobra 250.000 IDR addicionals per persona per la gasolina extra gastada.
Manta Point (Kurang Makassar Besar), Komodo NP Sepia, Komodo NP Whitetip shark, Komodo NP Nudibranquio, Komodo NP Tortuga Hawksbill, Komodo NP
La rutina diària comença a les 07:15 al centre de busseig. Un cop traslladats al vaixell es triga entre 1h-2h a arribar al punt de busseig depenent de a quina part del parc es vagi. Després de la primera immersió, i mentre es desplaça al segon punt, estem l'hora de rigor en superfície picant alguna cosa o prenent el sol. Després de la segona immersió es serveix el menjar i s'inicia el camí de tornada, arribant a Labuan Bajo sobre les 16:00. Cal afegir 3h en cas de visitar els dracs de Komodo.
Botellas en la barca de Dive Komodo La barca és una embarcació tradicional de fusta d'uns 10-12 m d'eslora. Al centre estan distribuïdes les ampolles sobre les quals cada divemaster muntarà l'equipament dels seus "protegits". Al costat d'aquestes hi ha dues garrafes de 15 litres d'aigua potable, un parell de termos d'aigua calenta, te, cafè, galetes, festucs, plàtans ... Hi ha a més un bidó de 50 litres d'aigua dolça on remullar càmeres i màscares. Tot el vaixell està protegit del sol per un atapeït tendal, i al sostre hi ha una zona semi coberta amb matalassos on relaxar-se i prendre el sol durant la travessia. El menjar, en quantitat suficient, és a base de plats locals d'arròs, tofu, pollastre, verdures, fideus, gambes i fruita.
Abans de les immersions hi ha un briefing en el propi vaixell on amb ajuda de gràfics ens informen del recorregut, corrents i vida que podrem veure. Els grups més grans són de quatre bussejadors per divemaster, i els dos guies que ens toquen a nosaltres, Elitza i Nicholas, són pacients i bons albiradors capaços de veure un nudibranqui a metres de distància.
Scorpionfish, Komodo NP Penga Kecil, Komodo NP Whitetip sharks, Komodo NP Orangutan crab, Komodo NP Clown anemonefish, Komodo NP

Vigésimo segundo día Un parell de dofins salten al costat del vaixell poc abans d'arribar a Fish Sabayur Kecil Mapa, prof. 19 mts, temp. 28º, vis. 15-20 mts. Bussegem paral·lels a una paret de corall que cau fins als 30-40 mts. En el fons sorrenc anem trobant roques de corall que alberguen tot tipus de vida: bumphead parrotfish, cuttlefish, leaf scorpionfish, lionfish, nudibranquis diversos, stingrays, titan triggerfish, barramundi cod, bancos de yellowtail fusilier, i fins i tot un fantàstic jardí d'anguiles (Eels garden). Sense corrent.
Bumphead wrasse Reef cuttlefish Leaf scorpionfish Lionfish Nudibranch Stingray Titan triggerfish Barramundi cod Yellow fusilier school Eels garden
Fish Tatawa Besar Mapa, prof. 15 mts, temp. 28º, vis. 15-20 mts. Portats a la deriva per una lleugera corrent gaudim d'una interminable praderia de corals tous. Ens creuem enormes bancs de sweetlips i fusiliers, parrotfish, triggerfish, leaf scorpionfish i yellow scorpionfish, una tortuga menjant coral, porcupinefish de diverses mides i colors, enormes angelfish i butterflyfish, alguns nudibranquis, i durant la parada de seguretat amagat entre el corall el buscadíssim mandarin fish.
Whitetip shark Mandarin fish Parrotfish Sweetlips school Moray eel Porcupine fish Angelfish Fusilier school Red snapper Dolphin
Vigésimo tercer día Avui toquen de les joies de la corona, famoses per les seves fortes corrents, que es troben a escassos 300 metres una de l'altra. Fish Crystal Rock Mapa, prof. 20 mts, temp. 27º, vis. 15 mts. Hi ha força corrent així que bussejem tot el temps fent ziga-zaga sobre la mateixa paret per protegir d'ella. Abunden les cries de tauró de cua blanca que s'amaguen sota els corals paraigües, morenes, diversos tipus de anthias, scorpionfish, lionfish, els enormes napoleon wrasse i bumphead parrotfish, spotted boxfish, cornetfish, trumpetfish, el nostre primer unicornfish, i per descomptat sweetlips, fusilier i altres bèsties tropicals.
Anthias school Scorpionfish Napoleon wrasse Spotted boxfish Trumpetfish Unicornfish Dogtooth tuna Grouperfish Sweetlips Short-fine spotted fish
Fish Castle Rock Mapa, prof. 23 mts, temp. 29º, vis. 15 mts. A diferència de Crystal Rock, on la cúspide de la roca és visible amb marea baixa, aquí el pinacle està completament submergit. A la zona profunda abunden els corals tous i de ventall, un whitetip shark d'un parell de metres ronda entre nosaltres, també veiem giant trevallies, dogtooth tuna, jackfish, red snapper, unicornfish, triggerfishes, yellow fusiliers, grouperfish i short-fine spotted fish entre d'altres. El corrent és molt fort, i durant la parada de seguretat, agafats a una roca com bonament podem, semblem banderes hissades pel vent.
Hawksbill turtle Clown triggerfish Boxfish Spiny devilfish Moray eel Anthias Angelfish Butterfly Giant trevally Spadefish school
Vigésimo cuarto día Per a l'últim dia una de les immersions més sol·licitadess, Manta Point. I després de dinar, mentre alguns es queden al vaixell per a una tercera immersió, un grup de 8-10 ens acostem fins a l'illa de Rinca per veure els dracs de Komodo.
Fish Karang Makassar Besar Mapa, prof. 14 mts, temp. 27º, vis. 10 mts. Aquest banc de sorra i pedres esquitxat per uns pocs corals vius és una zona de reunió de mantes de fins a 4 m de llarg, visibles des del propi vaixell. És una zona de fortes corrents, quanta més enllà més mantes podrem veure, i de vegades costa trobar un lloc on agafar-se per tenir una bona visió. A més d'una dotzena de mantes vam veure una tortuga, lionfish, unicornfish, spiny devilfish, titan triggerfish...
Manta Point (Kurang Makassar Besar), Komodo NP Manta Point (Kurang Makassar Besar), Komodo NP Rosa en Penga Kecil, Komodo NP Manta Point (Kurang Makassar Besar), Komodo NP Manta Point (Kurang Makassar Besar), Komodo NP
Fish Penga Kecil Mapa, prof. 17 mts, temp. 28º, vis. 10-15 mts. És una petita illa coberta de impressionants corals amb una immensa varietat de peixos d'escull. Probablement vam veure més de 200 tipus diferents de mida mitjana i petita. Scorpionfish, trevalies, hawksbill turtles, spadefish, boxfish, morray eel, bumphead parrotfish, map puffer, anthias... de tot.

Les fotos de format gran, menys les ampolles a la barca, provenen de l'arxiu personal de Elitza Germanov i de instantànies tretes durant el nostre últim dia d'immersió. Tant a ella com a la resta de l'equip de Dive Komodo agrair la seva professionalitat, bon fer i paciència amb tots nosaltres. Us els recomano a qualsevol que s'acosti per Labuan Bajo.