Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

INDONESIA

Prambanan

Cuarto día La col·lecció d'alts i afilats temples de Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Prambanan construïts durant el regne de Mataram són l'equivalent hindú en grandesa, destresa i religiositat al temple budista de Borobudur. Van ser construïts entre 850 i 930, moment en què la cort va ser traslladada a Java Occidental. A partir d'aquí comença una etapa d'abandonament i deteriorament, al qual contribueix un fort terratrèmol al segle XVI que enfonsa un important nombre de temples, fins al seu redescobriment el 1811 per Colin Mackenzie.
Acceso principal a los Templos de Prambanan Maqueta de los Templos de Prambanan Quatre portes principals porten al centre del pati principal on es troba una línia de tres temples dedicats a Shiva, Vishnu i Brahma. En una segona línia cada un d'ells té al davant un temple més petit dedicat a la seva muntura: el bou Nandi, l'home alat Garuda i el cigne Angsa; i als costats, entre aquestes dues línies, hi ha dos temples dedicats a Trimurti i Vahana. A més a les cantonades del recinte i al centre de cadascun dels seus costats hi ha distribuïts vuit santuaris que alberguen linggams.
Templo de Angsa Relieves del Templo de Brahma Candi Sewu Relieves del Templo de Brahma Templo de Vishnu
Templo de Vishnu Templo de Brahma El temple de Shiva, de 47 mts d'alçada, és el principal i més gran. Al seu costat els de Vishnu i Brahmas’alcen fins als 33 m. Els tres estan decorats amb relleus explicant històries del Ramayana i el temple de Vishnu conté una estàtua del déu en el seu interior. Els temples dedicats a les cavalcadures són més petits i només es conserva l'estàtua de Nandi. Quatre files de quadrats concèntrics envoltaven el pati central amb 224 santuaris idèntics, la majoria dels quals estan actualment en ruïnes.
Relieves del Templo de Brahma Relieves del Templo de Vishnu Interior del Templo de Nandi Relieves del Templo de Vishnu Relieves del Templo de Brahma
A un quilòmetre de l'entrada principal es troba Candi Sewu, un altre complex que conté un gran temple central envoltat per un grup de temples més petits. El santuari principal és impressionant, però els nínxols d'estàtues estan buits. Travessem altres complexos però es troben en molt mal estat i no es poden visitar. Per arribar fins a ell el millor es el trenet gratuït.
Patio principal de los Templos de Prambanan Candi Sewu Per arribar a Prambanan (17 km) cal agafar l'autobús 1A de Transjogja (3.000 IDR, 45 min) fins a l'última parada. En Jogyakarta té tres parades en Mariboro Street: davant del Palau Verbeke, davant de l'Hotel Inna Garauda i una altra al mig. Per arribar a elles un becak des de la zona d'hotels de Prawirotaman costa 20.000 IDR. Al voltant de la taquilla hi ha els típics llocs de records i roba, i algun warung on menjar sense pretensions. L' entrada costa l'equivalent a 18$, i inclou cafè, te i ampolla d'aigua.
Diversos dies per setmana hi ha una representació d'un episodi del Ramayana, un text sagrat de l'hinduisme, interpretat per 200 músics i ballarins en un escenari a l'aire lliure amb els temples de Prambanan com a teló de fons. Els preus oscil·len entre 100.000 IDR i 350.000 IDR. L'únic problema és que quan acaba la funció a les 21:30 no hi ha bus per tornar a Jogja.

Per a qui no ha estat a l'Índia o Nepal, és una oportunitat única de passejar per un enorme complex de temples dedicats a diferents déus i en un estat de conservació força bo malgrat totes les desgràcies naturals que han patit. En la majoria d'ells es pot accedir a l'interior o passejar pels seus diferents nivells de terrassa. Una visita molt recomanable.