Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
cabecera

PORTUGAL

Tomar

Tomar és una petita ciutat a la vora del riu Nabao, amb un bonic casc antic de carrers empedrats i esglésies centenàries, destacant a la part alta de la muntanya, i envoltat d'un dens bosc entre la boira, el fascinant Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Convent de Crist, antiga caserna general dels cavallers templaris.
Estacion de Oriente, Lisboa tren 18:38 Tren: Evora Lisboa Oriente Tomar (18,15€, 4h12). Entrepà de presunto a la estación de Tomar 2€. L'Estación de Oriente, té millor pinta que la de Entrecampos, hi ha més tendes i restaurants, está oberta a l'exterior, i l'andana és moderna i bonica. En el supermercat de l'estació compro el sopar: sándwich americana classic (enciam, ou, maionesa, tomàquet), suc fruites 33cl i plàtan, 4€. El tren a Tomar és un regional, mes incòmode que els de Evora. Els ergonòmics i còmodes butacons amb tauleta s'han canviat per seients funcionals que amb prou feines tenen reposabraços. A més passem de cinc a quinze parades. Temperatura a Lisboa 10 graus.
Convento de Cristo 23:00 En sortir de l' estació a Tomar cal seguir el carrer que es veu davant, Gen Bernardo Fera. A la part alta del pujol es veu el Convent de Crist. Paso davant del Museu dos Fòsfors, i segueixo recte fins a la praça da Republica. Paso davant l’Igleja de Sao Joao Baptista, el carrer que delimita la plaça per a dalt és Serpa Pinto on es troben les pensions Residencial Uniao (plena) i hotel  Pensao Residencial Luz, 20€. Habitacio petita, cutre, rasa, amb tv i sense calefacció. L'habitació és una autentica nevera, però aquesta nit caldrà conformar-se. Dormo amb pantalons de pana i samarreta de màniga Largoa. El llit és petit (180 cm). Bany complet amb tovalloles i aigua calenta.
Igreja de São João Baptista Igreja de Nossa Senhora de Conceicao Praça da Republica Tomar desde el Convento de Cristo Av Marques de Tomar
Quinto día Abans de esmorzar em poso a buscar hotel. Deixant-me guiar per Lonely Planet visito Residencial Sinagoga (29€ amb esmorzar, no fa mala pinta) i hotel  Pensao Luanda (30€, esmorzar inclòs), on em quedo mogut per la simpatia i jovialitat dels amos. Habitació neta i confortable, amb aire condicionat i calefacció. Bany lluent, modern i amb tovalloles. Estupendes vistes del Parque de Mouchão, que travessat pel riu Nabão, conserva una sínia, en un altre temps molt necessària en l'economia local, i avui un dels llocs pintorescs més fotografiats. Esmorzar al Restaurant Café Paraíso, un bonic cafè anys cinquanta de sostres alts, de dia tentempiés, de nit copes i música. Entrepà de pernil i formatge, i cafè, 2€.
Convento de Cristo Convento de Cristo La Charola, Convento de Cristo Convento de Cristo Aqueduto de Pegoes
Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Convent de Crist (5€ +1€ plànol guia). Des del Largo do Pelovrinho, al costat de l'hotel, un camí empedrat ascendeix travessant un petit bosc fins al Castillo Templario (1160), inspirat en les fortificacions dels Croats en Terra Santa, i el l Convent de Crist, obra mestra del Renaixement i clar exemple de la grandesa que va envoltar a aquesta ordre religiosa. El complex, que ocupa una extensió de cinc hectàrees, va ser erigit sobre un lloc de culte romà. Aquí, tot té cabuda: mitja dotzena de claustres, cinc capelles, diversos jardins i patis, i mes d'un centenar d'habitacions per a cavallers, frares i novicis. Crida l'atenció la gran cúpula templaria coneguda com la charola, un altar circular que recorda a l'Església del Sant Sepulcre de Jerusalem. En 1510 la seva ampliació originaria l' Iglesia Manuelina, on sobresurt la magnífica finestra de la sala capitular, el més famós exemple d'arquitectura manuelina. Des d'un dels seus claustres s'accedeix al Aqueduto de Pegoes que, amb els seus prop de sis quilòmetres de Largo i 180 arcs, portava aigua des de quatre manatials situats en Pegões. També es conserva encara gran part de la muralla conventual del segle xvi que envoltava el complex. Des de l'esplanada devant del convent es tenen unes fantàstiques vistes de Tomar i de la Igreja de Nossa Senhora de Conceicao, d'estil renaixentista.
Ascensión al Convento de Cristo Ventana manuelina, Convento de Cristo Estatua de Gualdim Pais Aqueduto de Pegoes de Pegoes Rua Serpa Pinto Serpa Pinto
Praça da Republica és el centre històric de la ciutat. A un costat, devant de l'Ajuntament, es troba l'estatua de Gualdim Pais, creuat i frare fundador de la ciutat de Tomar; i a l'altre, la humil Igreja de São João Baptista (segle XV), amb tres naus i una torre de campanar en el costat esquerre. Destaca el seu portal manuelí, i a l'interior, el púlpit i un conjunt de pintures obra de Gregorio Lopes del s. XVI i el revestiment de rajoles de punta de diamant del s. XVII.

Santuario de la Virgen de Fatima 12:52 Billet a Cova da Iria (Fátima) 3.8€, autobús cap aNazare.El bus circula per carreteres locals d'un carril per banda, i ha d'acabar frenant en tots els semàfors que s'encenen en petits nuclis urbans per excés de velocitat. En arribar a Fátima el bus passa per davant del santuari i dóna la volta a una rotonda 500 mts mes endavant, per tornar pel mateix camí i entrar a l'estació d'autobusos. Des d'alla hi ha deu minuts caminant fins al Santuari. La zona està plena d'hotels, restaurants, i tendes de souvenirs abarrotades de motius religiosos.
Restaurant Rest. Panorama. Formatge, sopa del dia, frango amb arròs i patates, pudding i café, 11.56€
Santuario de la Virgen de Fatima Santuario de la Virgen de Fatima Diuen que el 13 de maig de 1917 la Mare de Déu es va aparèixer a tres nens pastors (Lucia, Francisco i Jacinta) a Fátima, i que va continuar així el dia 13 de sis mesos consecutius. En aquestes tornades posteriors els nens van ser seguits per milers de persones que es concentraven al lloc per ser testimonis de les aparicions. Durant aquestes, segons testimoniatge dels vidents, la Verge va realitzar diverses profecies i recomanacions; i va lliurar a Lucía, la major del grup, tres missatges coneguts com Els tres secrets de Fátima.
Entre les recomanacions, segons els testimoniatges dels nens, la Verge va posar l'accent en la importància del rés del rosari per a la conversió dels pecadores i del món sencer. La Mare de Déu també hauria demanat la construcció d'una capella en el lloc, capella que va ser el germen de l'actual santuari.
Santuario de la Virgen de Fatima Santuario de la Virgen de Fatima Santuario de la Virgen de Fatima Santuario de la Virgen de Fatima Santuario de la Virgen de Fatima
Santuario de la Virgen de Fatima El Santuari de la Verge de Fátima (accés lliure), està situat en la Cova dóna Iria, antiga propietat dels pares de Lucia, que va ser donada al santuari. Els diferents punts de pelegrinatge i devoció es distribueixen al voltant d'un enorme esplanada d'un quilòmetre de Largo, en el centre del qual s'alça una columna coronada per una imatge en bronze del Sagrat Cor de Jesús. En accedir a ella tres devots la estan travessant de genolls, hi ha un continu anar i venir de pelegrins, resos i ofrenes. Des de la Capela das Aparicoes arriba una forta olor a cera cremada, provinent de les enormes espelmes que cremen els devots. Construïda pel poble entre el 28 d'abril i el 15 de juny de 1919 a petició de la Verge durant una de les aparicions, és el punt exacte on es va aparèixer la Verge als tres pastorets, sota una alzina que ha desaparegut portada branca a branca pels fidels més fervorosos. En un extrem de l'esplanada esta la Basílica de la Verge del Rosario, envoltada d'una plaça que sembla la de Sant Pere en Ciutat del Vaticà; i a l'altre, l' Igreja de la Santisima Trinidade, de recent construcció i que té capacitat per a milers de persones.
Bus expresso 16:55 7.20€ (Rede-Expressos), bus ordinari 18:40 3.80€ (Rodoviaria do Tejo). Passo d'esperar dues hores. Sopo a Tomar Restaurant Rest. O Tabuleiro. Rua Serpa Pinto, 140. El millor de tot Portugal de moment. Arròz com peix, cerveja i mousse de xocolata, 11.20€. Tot ben servit, generós, de qualitat i ben presentat. Ambient simpàtic, acollidor i servicial.