Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

XINA

Riu Yangtze

Mapa Fengdu Zhangfei Templo Baidi City Baidi City Chongqing Las tres gargantas Yichang Qu Yuan Templo Wuhan Wuhan
Al 2009 un dels paisatges mes espectaculars de Xina quedará anegat per les aigües. Es tracta de les Tres Goles del Yangtze, formades per muntanyes i penya-segats de fins a 1.800 metres d'alçada. Als seus vessants hi ha pobles petits, terrasses conreades i camperols. Tot el que quedi sota la cota màxima d'inundació de 175 mts desapareixerà per a sempre dintre de tres anys. La causa és la construcció de la Presa de les Tres goles prop de Yichang, que ajudará a controlar les crescudes del riu Yangtze i la convertirà en el mes gran generador d'energia del món.
Amb la intenció de veure tan colossal obra i a més gaudir del inigualable paisatge que en tan sol tres anys canviará de manera tan dràstica per a sempre, ens embarquem en un dels creuers turístics que cobrixen la ruta Chongqing Yichang.

Chongqing CHONGQING. (15.300.000 hab.) Establerta fa mes de 3.000 anys, Chongqing, esta situada a l'encreuament de l'els rius Yangtze i Jialing, sent-hi la major ciutat industrial i comercial del sud-oest de Xina. Els seus principals alicients són: ser el punt de partida dels "Creuers pel Yangtze" que travessen les Tres Goles, i les coves de Dazú a 165 km de la ciutat, on es troba un dels majors tresors d'escultures budistas de Xina. Recomanable agafar el teleféric (2yuan) per tindre una vista aerea d'aquesta ciutat plena de gom a gom de gratacels. Un altre atractiu turístic pot ser el "huoguo", un estofat a força de guindillas no apte per a goles delicades.    Mapa Mapa de Chongqing
Templo Arhat, Chongqing Temple Arhat. Actualment absorbit pels gratacels i la bullícia de la ciutat, aquest temple de mil anys d'antiguitat, va albergar en els seus bons temps a mes de 70 monjos. Destaca la seva entrada flanquejada per talles a la roca de la dinastia Song, i els Quatre Guardians del Món. Al seu interior hi ha mes de quatre-centes figures de Bhuda de diferents grandàries, i colorits murals que representen diferents etapes de la seva vida. Una visita interessant, encara que no deixan fer fotos.

Avió  L'aeroport de Tian He (WUH) a 20 km del centre, té mes de 150 connexions internes, i amb algunes ciutats asiàtiques. vaixell És un dels ports amb mes trafic de Xina. És navegable fins a Shanghai, però no esta permès navegar riu amunt.
Creuer, abans de partir Vists els elevats preus dels creuers turístics destinats a occidentals, a partir de 350€ tres dies, vam decidir embarcar en un xinès. El mateix passatge costa només per 100€ a primera classe, i l'únic inconvenient és que no parlen anglès. Hi ha tres tipus de cabines: de sis places per 35€, de quatre places per 50€ i de dues places 100€. Tots ells tenen finestra a l'exterior però en els de sis places no es pot obrir. Cal afegir alguna despesa mes: les excursions són opcionals i el seu preu és variable, l'accés a coberta i terrasses per als tres dies és de 60yuan, i els menjars surten per uns 30yuan cadascun, encara que en cada punt d'interès on s'atura al vaixell hi ha petits mercats amb varietat de menjar. Mes informació a DiscoverYangtze.com.
El vaixell parteix de Chongquing amb destinació final Yichang. Pel camí passarem tres ciutats (Fengdu, Fengjie i Wushan), les Tres Goles i acabarem a la famosa Presa de Yichang. Abans d'arribar a la primera gola, el vaixell fa tres aturades.
Fantasmes guardians a Fengdu Fengdu, Ciutat Fantasma, 40yuan. La llegenda es remunta a la dinastia Han quan dos oficials, Yin Changsheng i Wang Fangping, es van recloure aquí com monjos taoístas arribant-hi mes tard a la immortalitat. Durant la dinastia Tang, van unir els seus dos cognoms Yin-Wang, que significa "Rei de l'Infern". Des de llavors mes de 70 temples plens d'estàtues representant dimonis terrorífics i amenaçadors s'han construït a la zona, que ara es coneix com la Ciutat Fantasma.
El mes gran de tots ells, el "Temple del Rei dels Inferns", es troba al cim del Mont Pingdu, on es pot accedir al teleféric. Hi ha estàtues de governadors, jutges, fantasmes, una sala amb instruments de tortura, i altra amb dues estàtues de Yan i Wing jugant als escacs. Al trobar-se a 288 mts d'altura no es veu afectat pel projecte de les Tres Goles.
Inscripcions, Templo Zhang Fei Zhang Fei Temple, 40yuan. Va ser construït en honor del general Zhang Fei durant el període dels Tres Regnes (220-280). Una llegenda conta que una pesta porcina matava un porc darrere d'un altre, sofrint el poble grans pèrdues. La gent va atribuir la causa a que les roques de la muntanya tenien forma d'una rajada de porcs corrent cap al riu Tangya. Al pensar que Zhang Fei havia estat matador de porcs, van construir un temple en el seu honor per a "impedir que la rajada de porcs arribés al riu". La pesta va desaparèixer, i des de llavors, la carn de porc produïda en la localitat gaudeix de gran fama. El temple original  va ser destruït per una  inundació en 1870 i reconstruït a  la fi del segle XIX.
El temple acull nombroses inscripcions i quadres de personatges il·lustres de la història xinesa com Yan Zhenqing i Su Shi, ha estat desplaçat junt amb 126 arbres centenaris a 32 km de la seva ubicació original, per a evitar que desaparegui sota les aigües.
Cota inundable Baidi, Ciutat del Emperador Blanc, 60yuan + 10yuan barca. Just a l'entrada de la gola Qutang. Construïda durant la dinastia Han, la llegenda diu que Gong Sunshu, el seu fundador, un oficial degradat a soldat, va veure sortir vapor blanc de l'ombra d'un drac que s'elevava sobre un pou proper, i prenent això com un presagi es va coronar a si mateix "Emperador Blanc". Deu anys mes tard en una guerra amb l'emperador de la dinastia Han, la ciutat no és va veure afectada per les batalles, i en agraiment els aldeans van construir el temple.
Tres Goles Petites Arribem a la primera gola, Qutang, la mes curta amb 8 km de longitud. Els primers penya-segats tenen 350 metres d'alçada, i l'amplària del riu és descomunal, fent que un vaixell de tres plantes i mes de 300 passatgers sembli un anec de goma dintre de una banyera. Durant el trajecte es poden veure escriptures tallades a les parets, algunes d'elles de la dinastia Song, i taüts dels antic Ba a la part alta d'alguns penya-segats.

Tres Goles Petites, 300yuan. El vaixell amarra enfront de la ciutat de Wushan. Des d'aquí prenem uns vaixells més petits per anar a les anomenades Tres Goles Menors: Porta del Drac, Mística i Maragda, al riu Daning (un afluent del Yangtsé). Un espectacular paisatge rural d'aigües cristal·lines, petites cascades, coves, penya-segats, 160 hectàrees de boscos, micos i aus acuatiques al llarg de 50 km. El fet de veure-les tan de prop i fins i tot poder trepitjar terra fan que resultin molt mes espectaculars que les seves germanes majors. Excursió obligada.
Tres Goles Petites Riu Yangtze Riu Yangtze Tres Goles Petites Riu Yangtze
Tres Goles Petites La segona gola, Wuxia, de 45 km d'extensió, té el seu major atractiu en els seus famosos "12 cims", amb alçades de entre 940 i 1.200 metres. Cadascun té la seva pròpia llegenda, que segurament narraven per megafonia per a delit del passatge xinès, mentre els escassos occidentals ens conformàvem amb treure fotos i gaudir del paisatge.
Qu Yuan Temple, 70yuan. Esta dedicat al mes famós poeta de la zona. Durant la dinastia Ming, Qu Yuan, va arribar a ser canceller de l'Emperador. Però falses acusacions ho van dur al bandejament des d'on va escriure malenconiosos poemes de lleialtat i patriotisme. Sempre fidel al seu emperador li va aconsellar que es mantingués ferm davant dels atacs dels Qin, però no va ser atès. Frustrat, es va suïcidar llançantse al llac Dongting. Els dolguts aldeans a l'assabentar-se van buscar el seu cos, copejant tambors des de les seves barques, espantant als peixos i llençant zongzi a l'aigua (paquets d'arròs ensucrat bullit al vapor en fulles i lligat amb canyes), amb l'esperança que no es mengessin el seu cos. Cada març es celebra la Drac Boat Festival per a commemorar aquest fet.
La tercera gola, Xiling, de 75 km de longitud la vam recórrer de nit. Els punts històrics mes famosos són el Temple Huangling de la dinastia Tang, i la Cova Sanyou, font d'inspiració de molts poetes. Just abans d'arribar al final es troba la Presa de les Tres Goles, on un sistema de esclusas permet creuar a l'altre costat. En el nostre cas deixem el vaixell, i en un còmode autocar comencem una visita de tres hores pels punts mes importants de la presa.
Presa Tres Goles Presa de les Tres Goles, 135yuan. La presa més gran del món. Tan famosa per la seva grandària com per la controvèrsia que ha generat des del seu inici. Però polèmiques a part, la visita de tan colossal obra junt amb l'excursió per les Tres Goles Petites, són les dues vistes obligades d'aquest creuer. Unes poques dades ens donaran una idea de la seva grandària: 17 anys de projecte (1993 2009), 28.000 obrers per torns 24 hores per dia, 102 milions de m3 de roca, 28 milions de m3 de ciment, 2.500 mts de longitud l'any 2009, 185 mts d'alçada i 22.400 MW de potència amb un total de 32 turbines. A més d'unes rescloses de cinc nivells.
Maqueta Presa Tres Goles Els principals objectius del projecte són quatre: el control de les crescudes del riu que durant l'últim segle han matat un milió de persones, la producció d'energia elèctrica d'una font fiable i relativament barata per a la meitat de Xina, es multiplica per quatre la capacitat de navegació reduint el cost a una tercera part, i es dinamitza la zona com atracció turística. Però tot això té un elevat cost humà, haurà 1.300.000 desplaçats procedents de 2 ciutats, onze viles i 116 poblets de la regió, i 28.800 hectàrees de terra agrícola quedaran inundades. Els grups ecologistes adverteixen de la profunda modificació que sofrirà l'ecosistema, de l'acumulació de sediments en la llera, i de la contaminació que produirà la perduda de l'efecte neteja per la falta de corrent.
Zona inundable També hi ha un cost cultural, encara que molts llocs històrics estan sent desplaçats a nous emplaçaments, gairebé un miler de punts històrics d'una dels bressols de la civilització xinesa quedaran definitivament sota les aigües. En cas de trencament la ciutat de Yichang desapareixeria en una hora.

El creuer acaba a l'estació d'autobusos de Yichang. Des d'aquí les connexions amb la resta de Xina són bastant complicades, així que agafem un autocar a Wuhan (4h), capital de Hubei i nus de comunicacions terrestres d'aquesta part del país, per a prendre a l'endemà un tren a Guilin
Wuhan. (7.200.000 hab.) És una ciutat gran, moderna i industrial. És en realitat la unió de tres ciutats (Wuhan, Hankou i Hanyang) separades pels rius Yangzi i Han. Durant segles, la ciutat ha estat el centre del comerç i del transport a la Xina central. Hankou va ser durant la dinastia Qing una de les ciutats mes importants del país. Des d'aquí els comerciants feien servir el riu Yangtze para ampliar els seus negocis per tota Xina.
Torre de la Grulla Groga Un dels símbols de la ciutat és la Torre de la Grulla Groga (50yuan), construïda a l'any 223 durant el període dels Tres Regnes, i que va ser utilitzada al principi com torre de vigilància. Durant la dinastia Tang es va convertir en lloc de lloança de poetes i escriptors. Posteriorment va ser destruïda fins a set vegades, i la seva ultima reconstrucció data de 1981. Vista des de qualsevol angle el seu aspecte és exactament igual, fa 51 metres d'altura i té cinc plantes amb diferents exposicions en cadascuna d'elles. Dintre del mateix recinte es poden visitar més de 60 punts d'interès, com pagodas, temples, jardins, llacs... Mapa Mapa Torre de la Grulla Groga  -  Mapa Mapa de Wuhan
Wuhan vista desde la Torra de la Grulla Groga Bus  La xarxa de carreteres de la província de Hubei esta en molt bon estat, sent en molts casos mes ràpid el bus que el tren. Hi ha dues estacions, Fu Jia Po per sortides cap al centre i nord, i Jin Jia Tui cap al sud. Avió  L'aeroport de Jiangbei (CKG) té connexions amb totes les capitals de província, així com amb algunes ciutats asiàtiques. tren  Com nus ferroviari del centre de Xina, té tres línies principals: cap a Beijing, Chengdu i Shanghai. Hi ha dues estacions, la de Wuchang i la de Hankou. Tren a Guilin 205yuan.

Cabina primera clase Hotel  Cabina Creuer. 1022yuan. Primera classe, dos llits de 180 cm, tauleta de nit, aire condicionat, lavabo complet i banc-sofa. Al restaurant es pot menjar per uns 30yuan, i hi ha un supermercat a bon preu. Hotel  Lijing Hotel, Chongqing. 120yuan. Hab. doble, tv, bany europeu complet, net i amb personal agradable. Cèntric. Situats enfront del Carrefur baixar pel carrer de l'esquerra fins a l'escola bressol, l'hotel es troba a la 15ª planta de l'edifici que hi ha a la seva esquerra. Hotel  Changhang Hotel, 15 Huiji Rd, Wuhan. 280yuan. Hab. doble, bany europeu complet, tv, ascensor, sala de conferències, de tot, un *** en tota regla. Agència de viatges on parlen anglès.