Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ORIENT MITJA

Aswan

Puerta de acceso al Gran Templo de Ramses II, Abu Simbel Vigésimoprimer día Després de descartar els creuers per ser massa cars, decidim viatjar des de Luxor en taxi. Tanquem un preu amb Ramadan de 450 LE. Els viatges per carretera al sud del pais nomes estan permesos per a estrangers si viatgen en convoys. Quan vaig estar a Egipte per primera vegada fa vuit anys, un convoy ho obria i tancava un jeep militar, i dintre de cada bus anava un soldat armat. Ara sembla ser que s'han relaxat. El convoy es forma en un punt fix de la ciutat que esta custodiat per l'exèrcit, però quan la caravana inicia la marxa no hi ha cap tipus de protecció. I encara que travessem nombrosos controls, al viatjar en grans grups formats nomes per estrangers som un objectiu molt mes fàcil que si viatgéssim "camuflats" en un autobús civil. O sigui, una gilipollez.
Matinem com ve sent habitual aquests últims dies. 6:30. Ramadan ens recull a la porta de l'hotel. 7:00 El convoy, format per gairebé 20 vehicles i cap tipus d'escorta militar, inicia la marxa. 8:15 Parada a Esna per a prendre alguna cosa. No es visita el temple, el gran perjudicat des que es van instaurar els viatges en convoy. 8:30 Reprenem la marxa.
Templo de Edfu Templo de Edfu Templo de Edfu Templo de Edfu Templo de Edfu
Templo de Edfu 9:15 Arribem al Temple de Edfu. Dedicat a Horus, és el temple millor conservat d'Egipte i un dels mes grans. Després del colossal piló d'entrada vigilat per dos falcons de granit, s'accedeix a l'atri, les parets del qual estan plenes de relleus que conten la seva construcció per part de Tolomeo III, pare de Cleòpatra, i les lluites de Horus amb el seu oncle Set per venjar l'assassinat del seu pare Osiris. Al santuari a Horus, al final del complex després de la sala hipóstila, hi ha una reproducció en fusta de la barca divina utilitzada antigament per a les processons. 10:20 Reprenem la marxa.
Templo de Kom-Ombo 11:30 Arribem al Temple de Kom-Ombo. És l'únic temple construït en un doble pla. Tot esta duplicat. Té santuaris bessons per al déu cocodril Sobek i el déu falcó Horus, hi ha dues entrades, dos santuaris, dos patis, dues sales hipòstiles... És molt mes petit que l'anterior i es troba en pitjor estat de conservació, però la seva ubicació en una de les corbes del Nil ho converteix en un dels temples mes atractius de visitar. Als costats de l'entrada hi ha un nilómetre i un museu amb tres cocodrils modificats, que desafortunadament no vam veure. 12:10 El convoy reinicia la marxa. 13:00 Arribem a Aswan. Veiem tres hotels abans de decidir-nos, i ens acomiadem de Ramadan.
Templo de Edfu Templo de Edfu Templo de Kom-Ombo Templo de Kom-Ombo Templo de Kom-Ombo
Després de descansar mitja hora, anem a l'estació de tren amb la intenció de comprar un bitllet per a l'endemà cap a Alexandria. Per al diumenge no queda res ni per a Alexandria ni per a Cairo, cal esperar al dilluns. On si hi ha plaça és al Abela Egypt Sleeping Train però costa 52$, i nomes accepten pagaments en dòlars o euros. Ens decidim a provar sort en Egypt Air, i trobem un vol a Cairo per 240 LE (uns 32€), des d'allí ja agafarem un tren fins a Alexandria.
Falucas Al sortir de les oficines de Egypt Air ens assalten els "capitans" de faluques. El primer ens demana 25€ per hora, nosaltres sabem que el preu són 25 LE (set vegades menys), arriba a 40 LE però d'aquí no baixa. El segon amb el qual tractem aquesta mes disposat a fer negocis. El passeig dura unes dues hores, hi ha molt poc vent. Avui toca ficar-se al llit aviat, demà visitarem Abu Simbel, el nostre objectiu al baixar fins a aquí, i agafem un avió a mitja tarda cap a Cairo. Ens anirem de Aswan sense veure la Illa Elefantina, l'Obelisc Inacabat o el Cementiri Fatimí, però hem decidit canviar la insuportable calor del sud d'Egipte per la reconfortant brisa marina del Mediterrani que ens espera a Alexandria.
Gran Templo de Ramses II, Abu Simbel Templo Reina Nerfertari, Abu Simbel Vigésimosegundo día Excursió a Abu Simbel. 2:45. Sona el despertador. 03:15. Baixem a recepció dutxats i amb les motxilles fetes que ens guardaran fins a la tornada. 03:30. Pugem a la furgoneta, que va recollint gent per diferents hotels fins a unir-se al convoy. 04:00. Arribem al punt de reunió. 04:30. El convoy inicia la marxa. 07:30. Arribem a Abu Simbel, a 286 km d'Aswan. Estem en ple desert, a l'antiga regió de Nubia ara desapareguda sota les aigües del llac Nasser.

Gran Templo de Ramses II, Abu Simbel Abu Simbel (70/35 LE adult/estudiant) és sens dubte el temple per excel·lència, la imatge que et ve a la ment quan penses a Egipte. El Gran Temple de Ramses II, és un temple mes bé llençant a petit excavat directament a la roca. A la porta hi ha quatre estàtues de Ramses II assegut de 20 metres d'alçada, al seu costat hi ha altres estàtues menors de les seves esposes, fills i alguns déus. A l'interior hi ha una gran sala de 65 metres de llarg amb vuit pilars guarnits amb imatges de Ramses II amb aparença de Osiris. Les parets estan plenes de relleus representant batalles i el sostre esta adornat amb voltors amb les ales desplegades. Al final es troba el Santuari Sagrat amb quatre imatges de déus asseguts. En aquesta sala nomes entra el sol dues vegades a l'any, el 21 d'octubre (naixement de Ramses II) i el 21 de febrer (dia de la seva coronació)!!! Ramses II va manar construir a pocs metres un temple consagrat a Hator, la deessa de l'amor, dedicat a la seva esposa la Regna Nefertari. Hi ha també quatre estàtues en l'entrada, encara que de menor grandària. El temple s'endinsa 35 metres en la roca, i els seus relleus i dibuixos es conserven en molt bon estat.
Gran Templo de Ramses II, Abu Simbel Gran Templo de Ramses II, Abu Simbel Gran Templo de Ramses II, Abu Simbel Templo Reina Nerfertari, Abu Simbel Templo Reina Nerfertari, Abu Simbel
10:00 Iniciem la tornada. 13:00 Arribem a Aswan. Rosa dorm tot el viatge. Mengem en un khoshari house, i després de recollir l'equipatge, un taxi ens duu a l'aeroport per 25 LE mes 10 LE de taxes. A l'aeroport, passem diversos controls. Tot just a l'últim abans de pujar a l'avió, creuen haver vist un ganivet en la meva motxilla i me la fan desfer sencera.
Memnon Hotel Hotel Memnon Hotel. 75 LE. En la corniche amb vistes al Nil. Hab. doble amb bany complet i aire condicionat. No és un luxe de neteja, però és còmode i el personal amable. Piscina al terrat. Hotel Keylany Hotel. 88 LE. Hab. doble petita amb dos llits, nevera, bany complet, aire condicionat i tasa de fusta. No tan impol·lut com diu Lonely Planet. Hotel Nuba Nile Hotel. Lonely Planet el recomana com el millor amb diferència, però quan vam arribar ja estava ple, encara que no feia mala pinta.
 Avió  Vol Aswan Caire 242 LE. L'aeroport es troba a 24 km del centre, un  Taxi costa 35 LE, taxes incloses.