Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ORIENT MITJA

Palmyra

Vistas desde Qala'at Ibn Maan Encara que des de molt abans havia estat parada per a les caravanes que feien la ruta de la seda, Palmira va arribar a la seva màxima esplendor al voltant del segle II quan es va convertir en la capital de l'imperi de la regna Zenobia, la Cleòpatra sirià. Filla d'un beduí, es va casar amb el príncep de Palmira i a la mort d'aquest va construir un imperi a l'ombra de Persia i Roma. Però la seva ambició va anar massa lluny. Va prendre possessió de tota Síria, el Baix Egipte i va enviar exèrcits fins al Bòsfor. Els romans finalment la van derrotar, Palmira va ser saquejada i destruïda, i Zenobia exhibida a Roma, com a presonera i lligada amb cadenes d'or en la desfilada triomfal.
Sexto día Palmira es troba en el cor del desert, al costat d'un frondós oasi de palmeres. Amb calor i sorra per tot arreu, el poble discorre al voltant d'un carrer principal sense asfaltar on es troben la majoria d'hotels i restaurants. L'hotel Citadel, on ens allotgem, ens proposa un tour per 500 SL que inclou desplaçaments amb cotxe i entrades al castell i les tombes, desplaçament des d'elles al Temple de Bel i des d'allà a l'hotel. Acceptem.
Qala'at Ibn Maan Qala'at Ibn Maan (75 SL), el castell, situat a la part alta d'un pujol, és sens dubte el lloc perfecte per a controlar el desert des de les alçades. Ofereix vistes espectaculars de les ruïnes i de la ciutat nova. En primer pla es veu la pista per a carreres de cavalls i camells que es realitzen durant el Palmera Desert Festival al mes de maig, al que s'acosten cada any el Rei de Síria i l'Emir de Qatar. Un lloc ideal per a veure el capvespre si no fora per que a última hora van aparèixer alguns núvols.
De tornada al poble sopem al Traditional Palmyra, especialitzat en menjar beduïna. Mansaf, un plat a força d'anyell, arròs i iogurt sec, decorat amb cacauets i pinyons. Per a postres síndria, deliciosa i sucosa però massa calenta.
Arco monumental, ruinas romanas de Palmyra La gran columnata, ruinas romanas de Palmyra El tetrápilo, ruinas romanas de Palmyra Ruinas romanas de Palmyra Ruinas romanas de Palmyra
Ruinas romanas de Palmyra Septimo día Ens aixequem a les 4:45, i a les 5:20 ja estem al carrer. Temperatura 30º i encara és de nit. Veiem alba a les ruïnes Patrimoni de la Humanitat - UNESCO. El sol va pujant a poc a poc per sobre de l'oasi que hi ha al costat del Temple de Bel. També puja la temperatura. Per sort el fort vent evita que es dispari la sensació tèrmica. Tot just trobem quatre o cinc turistes a aquestes hores.
Les ruïnes són imponents. Després de passar sota l'arc monumental s'accedeix a una via columnada, que era l'eix central de la ciutat. Té 1.200 mts de longitud i esta vorejada per mes de 200 columnes, les quals tenen unes lleixes sobre les quals es col·locaven estàtues de la gent influent de la ciutat. Durant el camí als seus costats es poden veure l'amfiteatre i les restes del ágora, el senat, diversos temples, alguns habitatges amb mosaics i pati central, i el "tetrápilo", erigit en un plaça ovalada i que assenyala el primer canvi d'orientació (10 graus) de la Gran Columnata. L'avinguda acaba en un temple funerari des del terrat del qual es té una visió completa de les ruïnes. Passejant amb calma però sense pausa per evitar que ens agafi el sol, fem tot el recorregut en un parell d'hores..
La gran columnata, ruinas romanas de Palmyra Santuario de Baalshamín, ruinas romanas de Palmyra Templo funerario, ruinas romanas de Palmyra Campo de Diocleciano, ruinas romanas de Palmyra Campo de Diocleciano, ruinas romanas de Palmyra
Torre de Elahbel, Ruinas romanas de Palmyra Tornem a l'hotel, reposem deu minuts, esmorçem i a les 8:40 sortim cap a les tombes. Situada a l'oest de les ruïnes la necròpoli és potser la part mes interessant de tot el complex. Destaquen dues estructures. La Torre d'Elahbel (75 SL), un torreo de cinc plantes amb capacitat per a 300 persones. Té un rica decoració interior i les parets plenes de nínxols on encara es veuen els bustos dels difunts. I la tomba subterrània de l'Hipogeu dels Tres Germans (75 SL), que conté mes de 400 nínxols, i encara conserva en les seves parets gran quantitat de frescos. Les tombes tenen uns horaris d'obertura "una mica singular", ho fan per intervals de mitja hora a les 8:30, 10:00, 11:30 i 16:30. Si heu d'anar caminant millor consultar-ho abans.
Anfiteatro, Ruinas romanas de Palmyra Des de 'allí ens duen amb cotxe al Temple de Bel (150 SL), el déu suprem dels habitants de la ciutat, i una de les principals atraccions del recinte. Amb el pas del temps va ser església bizantina, fortalesa àrab, mesquita mameluca i finalment destruit i saquejat al segle XV. El santuari es conserva en estat òptim, de la resta encara es distingeix l'immens pati ple de columnes trencades i desgastades, i el passadís fins a l'altar del sacrifici. A cinc minuts caminant es troba el Amfiteatre (75 SL), curosament restaurat. En l'actualitat nomes té dotze files encara que es creu que antigament era mes alt i de major capacitat.
Esperant al xofer que ens a de portar a l'hotel el termòmetre marca 41º a l'ombra, i encara no són les onze. Decidim treure'l al sol per a veure fins a on arriba. Cinc minuts mes tard quan ens recullen ja marca 48º. Dormim fins a les 14:30 o així, i a les tres ja hi som a l'estació d'autobús, a dos quilòmetres de la ciutat, agafant un cap a Damasc (120 SL).
Anfiteatro, Ruinas romanas de Palmyra Templo de Bel, ruinas romanas de Palmyra Templo de Bel, ruinas romanas de Palmyra Templo de Bel, ruinas romanas de Palmyra Templo de Bel, ruinas romanas de Palmyra
Mansaf, Traditional Palmyra Rest. Hotel Hotel Citadel. 750SL. hab. doble amb bany complet, ventilador i a/a. Bàsic, manca pressió d'aigua i la tassa del bany esta bruta. L'avantatge que ens ofereix és que dintre d'una neteja moderada ens permet quedar-nos a l'endemà fins que anem a Damasc. e-mail citadelhotel@hotmail.com
Restaurant Rest. Traditional Palmyra. Especialitzat en menjar sirià i beduí. 750 SL per un aigua, dues cerveses grans, un plat de mansaf i altre de kwadj. Personal amable. De cambrer hi ha un nen una mica listillo, que parla mes idiomes que llengües existeixen.
Mapa Petit mapa de la Ciutat que apareix al revers de la targeta de l'Hotel Citadel.
Bus  Homs Palmyra, 2h, 70 SL, Companyía Qadmus. Els seients  no són tan  còmodes  ni amples, a més l'aire  condicionat no funciona bé. Reparteixen gots de plàstic i aigua gratis.