Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ORIENT MITJA

El Caire (II)

Vigésimoquinto día L'habitació que vam ocupar ahir nit en l'Hotel Lluna no té gens que veure amb la de fa un mes. No havent-hi lliures para avui ens canviem a l'hotel Cosmopolitan a tot just 100 metres. Entre una cosa i altra fins a les dotze no hi som al carrer. Avui toca la zona cristiana de Cairo. Agafem el metre (1 LE) a Sadat i ens baixem a Mar Girgis.
Barrio copto Hi som al centre del Barri Copte un dels punts mes interessants de la ciutat. Un recés de pau de tot just mitja dotzena de carrers per a vianants, estrets i empedrats, herència de l'aparició i apogeu del cristianisme entre els segles IV i VII. Passejant pels seus carrers visitem l'Església i Monestir de Sant Jordi, la Església de Santa Bárbara (que conté les relíquies d'aquesta santa, que va ser empresonada i torturada fins a morir per no casar-se amb l'home que el seu pare li havia assignat), la Església de San Sergi (al soterrani del qual es troba una cripta on se suposa que va descansar la Sagrada Família durant la seva fugida d'Egipte), el Convent de San Jordi (on encara estan les cadenes usades per al seu martiri), la Sinagoga de Ben Ezra (el lloc on suposadament la filla del faraó va trobar a Moisés en una cistella de vímet) i la fantàstica Església Penjant de Al-Muallaqa (coronada amb dos campanars i consagrada a la Verge Maria). Veiem algunes parades amb productes diversos i botigues de motius religiosos. Al monestir de Sant Jordi hi ha un bar dut per una gent molt amable on ens refresquem i prenem alguna cosa abans d'anar al mercat de Khan al Khalili.
Barrio copto Barrio copto Iglesia Colgante de Al-Muallaqa Barrio copto Barrio copto
Khan al Khalili Khan al Khalili. És un petit soc d'estrets carrerons amb centenars de botigues, petites fabriques i tallers, però també ple de turistes i els seus inconvenients. Al seu interior trobem el cafè Fishawi que presumeix d'haver estat obert les 24h del dia durant els últims 200 anys. Envoltats de l'encant i la màgia d'aquest animat basar passem al voltant de tres hores, i aconseguim en una tarda liquidar el tema regals. Un miracle. Mocador de seda per a la dansa del ventre 30 LE, samarreta de cotó amb l'alfabet àrab pintat 15 LE, tasses de cafè amb llet 12,5 20 LE , gerro de pedra decorada amb motius jeroglífics 45 LE, joc de tres piràmides de pedra 20 LE, 1 escarabat de pedra 20 LE, i una shisha completa amb tres racions de tabac diferents 30 LE. En una terrassa a primera fila amb vistes a Midan Hussein ens deixem enganyar, i paguem 25 LE per dos tes a la menta i un aigua. Taxi a l'hotel 10 LE.
Sopem a la plaça Midan Orabi. Una zona repleta de restaurants econòmics a l'aire lliure, ple de gats, barbacoes i amb poques possibilitats d'aconseguir alcohol. Un bon lloc per a sopar, ple fins als topalls de vilatjans. 29 LE per 1/2 pollastre, 1 kefta, 1 amanida, 1 humus i dues mirindas. Al tornar a l'hotel preguntem per un vehicle per a anar demà a la zona de Saqqara, ens demanen 250 LE. Sense gairebé regatejar aconseguim un taxi al carrer per 150 LE en menys de 10 minuts.
Pirámide escalonada del rey Zoser Vigésimosexto día Arribar a la zona de Saqqara Patrimoni de la Humanitat - UNESCO es poc menys de una hora. Visitem el seu nou museu, d'una sola planta encara que molt bé etiquetat, àmpliament documentat i molt amè de seguir. Una molt bona introducció a les piràmides que veurem després. A uns minuts amb cotxe es troba la Pirámide Escalonada del rei Zoser, la mes antiga de tot Egipte. Esta feta de pedra calcària i tal vegada per això estigui en pitjor estat. Tot just fa 60 metres d'altura i presenta sis graons d'uns deu metres cadascun. A pocs metres es veu un altra del mateix estil, la piràmide de Unás, el deteriorament de la qual és tal que sembla un munt d'enderrocs d'obra.
Acceso a la Pirámide de Teti Una mica mes allà es troba la Mastaba de Mere-Ruka, un noble de la cort del faraó Teti. Consta de 32 sales decorades amb escenes de tot tipus en molt bon estat de conservació. En una de les sales hi ha una estàtua de Mereruka amb una taula d'alabastre per als sacrificis. Al costat de la tomba es troba la Pirámide de Teti, que esta en ruïnes i a punt de ser coberta per la sorra, encara que el seu interior es accessible per una còmoda escala. L'interior és molt mes espectacular que a Kheops o Kefren. Hi ha jeroglífics a les parets i el sostre esta decorat amb estrelles. Fins i tot es pot veure el sarcòfag de pedra negra on va haver d'allotjar-se el tal Teti uns pocs milers d'anys.
Pirámide Roja de Snefru D'aquí ens traslladem a Darfur, a uns deu quilòmetres. Aquí esta la Piràmide Doblegada de Snefru, que es diu així perquè canvia l'angle d'inclinació a mitja construcció. Va ser el primer intent de piràmide de 99 metres i va haver-hi complicacions en la fase de revestiment, després de les quals el faraó va ordenar edificar un altra de nova, la Piràmide Vermella de Snefru, que deu el seu particular color a la pedra local feta servir per a la seva construcció. L'interior d'aquesta piràmide també es pot visitar. Cal baixar 148 graons incrustats en una taula de fusta, separats entre si uns quaranta centímetres, per un passadís sense mes il·luminació que un fluorescent al final del túnel. Un malson per a qualsevol que
Esfinge de alabastro tingui el mes mínim indici de claustrofòbia. El premi és una formidable càmera de quinze metres d'alçada, amb un entarimat de fusta al fons des d'on es pot accedir a un altra càmera similar. La millor almenys per dintre. Per últim anem a Memphis Patrimoni de la Humanitat - UNESCO, a 10 km d'aquí, on en un museu a l'aire lliure s'exhibeixen algunes escultures dels déus de la ciutat, de Ramses II i una esfinx d'alabastre de vuitanta tones. En una sala coberta s'exposa una enorme estàtua de Ramses II estirat a terra, els peus del qual es van perdre quan els anglesos van intentar traslladar-la al final del segle XIX.

Pirámide Roja de Snefru Estatua de Ramses II, Memphis Mastaba de Mere-Ruka Estatua de Ramses II, Memphis Pirámide Doblada de Snefru
Ultimes hores en Cairo. Fem una bona migdiada i sortim a passejar una mica. Suc de mango a l'Americane 8 LE. Comprem a la pastisseria Restaurant El Abd una safata de 29 LE plena de deliciosos dolços i pastes per a dur a Barcelona.
Pasteleria El Abd Hotel Hotel Cosmopolitan. 57$ hab. doble amplia i còmoda, amb bany complet, a/a, aigua calenta, TV i nevera. Esmorzar bufet lliure. Molt sobrevalorat, un edifici clàssic amb un antic ascensor, llargues catifes i reminiscències de glòries passades.
Restaurant El Abd. Impressionant pastisseria, diuen que la millor de Cairo. Prestatgeries saturades de dolços de mel, xocolata, festuc, avellanes, ametlles... a més de pastissos, xurros i deliciosos gelats, i tot a preus egipcis. IMPRESCINDIBLE. Restaurant L'Americane. 8 LE el suc de mango.
Enllaços d'interès. Museu Copte, Cairo Islamic Monuments, Egypt's Information Portal