Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ORIENT MITJA

Hama

Centre de la ciutat Hama és coneguda per les seves sorolloses sínies de fusta a la vora del riu, que daten de l'època romana. L'aigua era treta del riu Orontes, pujant-la fins a l'aqüeducte que irrigava tota la ciutat, des d'on es distribuïa en canals menors que regaven els camps propers. Es van construir fins a trenta gegantesques sínies, de les quals encara queden disset, que en alguns casos superaven els vint metres de diàmetre. Hama és una ciutat tranquil·la, la mes bonica de Síria probablement, i un lloc agradable des d'on explorar les múltiples restes arqueològics de la vall de l'Orontes.
Sínies, Hama Quinto día A dos carrers de l'hotel hi ha un bonic parc on veiem i "escoltem" les nostres dues primeres sínies. Tant les rodes com el mecanisme sobre el qual estan muntades són de fusta, i la fricció produeix un agònic soroll que pot sentir-se des de metres de distància. Després de treure unes poques fotos ens anem fent un tomb de mitja hora a uns confortables 47º fins al restaurant Four Norias. La terrassa on mengem esta a menys de vint metres de les Quatre Sínies de Bechriyyat. Estan disposats per parells i encara es conserven restes de l'aqüeducte. Mentre mengem assistim atònits al espectacle d'uns xavals grimpant i llançant-se des de l'alt d'elles al riu. En acabar la calor ja és insuportable, agafem un taxi per a tornar a l'hotel i ens donem la segona migdiada del dia.
Sínies, Hama Sínies, Hama Cuatro Norias de Bechriyyat Sínies, Hama Sínies, Hama
Qasr Ibn Wardan A les 16:00, en una excursió organitzada per l'hotel (1.000 SL a repartir entre tres) anem a veure les cases rusc i les ruïnes de Qasr Ibn Wardan (75 SL). És un complex de palau, església i barracons (res no queda d'ells avui) construït en el segle VI en estil bizantí per l'emperador Justinià I, amb la finalitat d'impressionar i controlar als beduïns de la zona. Església i palau mantenen les seves façanes, que alternen franges de basalt negre i maó groc, en bon estat de conservació. Al seu interior els sostres han caigut, i el terra esta ple de pedres amb dibuixos i símbols diversos. Al palau encara es poden distingir els estables i uns banys. Pujar als pisos superiors permet gaudir d'unes fantàstiques
Casas Colmena vistes del desert. Després hem passat per un poble, segurament Sarouj, on les Cases Rusc conviuen actualment amb modernes construccions de ciment. Aquestes cases són estructures còniques de fang emblanquinat, amb una única porta d'accés i sense finestres, a l'interior de les quals hi ha una sola habitació. Mes pròpies de l'Àfrica subsahariana que d'aquesta part del món, estan estupendament adaptades al clima i mantenen una temperatura constant tot l'any. Acabem prenent el te amb una de les famílies que viuen en elles, 100 SL.

Qasr Ibn Wardan Qasr Ibn Wardan Alrededores de Qasr Ibn Wardan Casas Colmena Casas Colmena
De tornada a Hama, fem una passejada travessant la ciutat vella. A un costat queda la ciutadella i a l'altre el riu, a la riba del qual es veuen una mesquita i uns banys. Veiem quatre sínies diferents totes elles il·luminades, però la sínia Al-Mohammediyya, la mes gran de Hama, roman a les fosques. Sopem una pizza en una terrassa davant de la Ciutadella.
Musyaf Sexto día Avui segona excursió contractada amb l'hotel. Musyaf + Crac dels Cavallers 400 SL. Set persones en una furgoneta de vuit places, còmoda i amb un conductor que parla una mica d'anglès. Sortim de Hama a les 09:10 i a les 10:00 ja hi som a Musyaf (130/75 SL adult/estudiant), el castell dels "assassins" (els ismailites, una secta extremista musulmana). La muralla exterior esta molt bé conservada i el seu aspecte és imponent. L'interior esta una mica deteriorat a pesar dels treballs de restauració. Mitja hora per a visitar-lo i gaudir de les vistes és suficient, i serà la introducció perfecta al "castell creuat millor conservat del món", Crac dels Cavallers.
Krak des Chevaliers Des d'aquí pugem a la furgoneta per a una hora mes tard aparèixer a Krak des Chevaliers Patrimoni de la Humanitat - UNESCO (150 SL), "el castell mes bonic del món", segons T.E.Lawrence. Va ser construït originalment al 1031 pel emir de Homs, i entre 1150 i 1250 els Cavallers de l'Ordre de Malta ho van ampliar i el van convertir en la seva seu central, arribant a allotjar una guarnició de 2.000 soldats. Va aguantar fins a 12 atacs musulmans, però finalment va caure en 1271 a les mans del sultà Beybar. El castell esta fortament defensat, hi ha una muralla exterior amb tretze torres, una fossa, i un altre mur interior que protegeix a l'autèntic castell. En el seu interior encara es poden veure lavabos i saunes, estables (grans i frescos), la cuina, un forn, i una capella reconvertida a mesquita per Beybar. En la seva construccio poden apreciar-se estils gòtic, romànic, àrab, i bells dibuixos típicament islàmics. Com a mínim fan falta un parell d'hores per a recórrer-lo i gaudir-ne.

Krak des Chevaliers Krak des Chevaliers Krak des Chevaliers Krak des Chevaliers Krak des Chevaliers
Acabada la visita, la furgoneta torna cap a l'hotel, i de camí ens deixa a l'estació d'autobús de Homs a les 14:45, on aconseguim bitllet per a les 15:30 cap a Palmyra. A la pròpia estació aprofitem per a menjar un falafel i un shawharma. El viatge a Palmyra ens duu unes dues hores, amb Qadmus.
Comida en el Restaurante Four Norias Hotel Hotel Cairo. 700 SL. hab. doble amb bany complet, TV, ventilador i a/a. Habitació espartana i petita encara que neta. Esmorçar 100 SL. A pesar de ser una bona opció esta molt lluny de ser "possiblement el millor allotjament econòmic de tota Síria", com diu Lonely Planet. Existeix una "rivalitat" amb l'Hotel Riad, just al costat, que ofereix similars preus i ofertes. Les excursions del Riad semblen mes completes, la seva excursió de Krak des Chevaliers inclou dos llocs mes, però no necessàriament significa que siguin millors. Restaurant Rest. Four Norias. 410 SL kebab, arròs amb anyell i humus, asseguts en una terrassa amb vista a les Quatre Sínies de Bechriyyat.
Bus  Aleppo Hama, 1h 30min, 55 SL, Companyia Al-Sarraj. Net, seients còmodes i aire condicionat. Reparteixen caramels, tovalloles humides refrescants, un got de plàstic i aigua gratis. Surten del Garage Hanonu.

 Preus
  2 Pizzes pet. + Mirinda 1 lt 175 SL 1h Connexió Internet 75 SL