Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Cabecera

ESTATS BALTICS

Lahemaa NP

Segundo día En un país on el 50% està cobert per boscos i una quarta part del territori són pantans, és difícil imaginar un punt allunyat de la natura. A escassos 50 km de Tallinn es troba Lahemaa NP, el parc nacional més antic i extens d'Estònia. Densos boscos, pintoresques canonades, aiguamolls, rius, una bonica costa de badies, platges de sorra, platges amb roques erràtiques, penya-segats; un variat ecosistema habitat per ants, senglars, óssos bruns, linxs, guineus, castors, grues, òlibes i moltes altres espècies. En definitiva, un entorn natural gairebé no alterat per l'home, de fàcil accés des de la capital i còmodes desplaçaments al seu interior. A l'alberg contracto una excursió d'un dia en mini furgoneta per 30€.
Cataractes de Jagala, Lahemaa NP
Cataractes de Jagala, Lahemaa NPCataractes de Jagala, Lahemaa NPUns 4 km abans que desemboqui al golf de Finlàndia, a les aigües del riu Jagala es genera una cascada natural de 8 mts d'alçada i 50 mts d'ample, que és la més gran d'Estònia. Al seu voltant s'ha creat una petita vall, verd i serena, a nomes 27 km del centre de Tallinn. És època de volum màxim d'aigua, i la cataracta es veu radiant, però diuen que és més espectacular a l'hivern, quan la cascada es congela i crea un túnel de gel entre l'aigua de la pròpia cascada i la que cau per la paret interior. La propera parada, abans d'entrar al parc, és una necròpoli danesa, al marge de la carretera, amb tombes de pedra que daten de l'Edat de Ferro.
Kolga Mõis, Lahemaa NPJa dins de Lahemaa NP, en algun lloc prop de Muuksi, gaudim d'unes vistes espectaculars de la platja i la badia de Kolga. Durant els segles XVIII i XIX diverses cases senyorials es van construir en diferents punts del Parc. Algunes han estat restaurades, altres després d'anys abandonament estan en estat ruïnós. Kolga Mõis, és una d'elles, construïda en estil neoclàssic en 1820, els registres més antics daten del segle XIII, quan pertanyia a l'ordre cistercenc. Després de passar per diverses mans, des de finals del segle XVII pertany a la família Stenbocks. Encara que actualment el seu estat és ruïnós i necessita una urgent restauració, durant segles va ser la més gran de la zona, i encara reté la grandesa dels seus bons temps. El Museu de Kolga, que forma part de l'edifici principal, mostra la seva història i patrimoni cultural.
Viru Bog Nature Trail, Lahemaa NP
Viru Bog Nature Trail, Lahemaa NPViru Bog Nature Trail, Lahemaa NPHi ha al voltant de 7.000 torberes a tot el país, una mena d'aiguamolls d'origen glacial, que es van formar fa uns 10.000 anys a partir de material vegetal en descomposició. Ofereixen una aparença de serenitat, un preciós mosaic de verds, marrons i vermells, esquitxat de tolls de diverses grandàries. Però sota aquesta capa de torba enganyosament inestable, hi ha vuit metres d'un ambient àcid i mancat d'oxigen, que retarda enormement el procés de descomposició per la falta de micro-organismes. En les profunditats d'aquests pantans es poden trobar plantes, objectes o criatures en molt bon estat de conservació, el que ha donat lloc a multitud de llegendes sobre éssers amagats en ells. El Viru Bog Nature Trail és un sender de 3,5 km que discorre sobre una passarel·la de fusta construïda sobre un d'aquests pantans. Recorrem els primers 500 mts fins a una torre d'observació, des d'on fa la sensació que poques coses han canviat des de la seva formació fa uns milers d'anys.
Viru Bog Nature Trail, Lahemaa NP Viru Bog Nature Trail, Lahemaa NP Viru Bog Nature Trail, Lahemaa NP Viru Bog Nature Trail, Lahemaa NP Viru Bog Nature Trail, Lahemaa NP
Dinem a Du Viitna Toidutare, un restaurant familiar al marge de la carretera. Soljanka, sopa de carn d'origen rus, porc arrebossat amb patates i pastanaga, suc de poma i cafè, 10,35€. Venen souvenirs, bàsicament roba teixida a mà.
La Casa Palmse és una de les mansions barroques més grans d'Estònia. Al voltant de la casa senyorial, als seus parcs i jardins, hi ha diversos tallers, un celler, una casa de banys, i una taverna on se serveixen plats locals. Encara que va ser construïda al 1676 el seu aspecte actual data de 1785. A la fi del segle XX va patir una intensa renovació que va incloure l'interior, que va ser redecorat amb mobiliari del segle XIX (encara que només una peça és original de la finca). Avui és un museu a l'aire lliure (6€ accés, no paguem per ser temporada baixa), on a més se celebren exposicions, obres de teatre, concerts i fins i tot casaments.
Casa Palmse, Lahemaa NP Casa Palmse, Lahemaa NP Casa Palmse, Lahemaa NP Casa Palmse, Lahemaa NP Casa Palmse, Lahemaa NP
Platja de Käsmu esquitxada de roques errants de diferents mides
Roques errants a la platja de KäsmuRoques errants a la platja de KäsmuKäsmu és un petit i bonic poble costaner, conegut a Estònia com el "poble dels capitans", ja que a més d'una llarga tradició en la construcció de vaixells, entre 1884 i 1931 va ser la llar de l'Escola Estònia de Navegació. És un lloc tranquil, platges de sorra desertes, on les vores del bosc arriben fins a la riba, i els cignes neden prop de la costa en aigües de còdols. I aquí és on rau la gràcia d'aquest lloc, en les pedres. Pel que sembla, escampades per tota la zona hi ha roques lleugerament arrodonides de diferents mides, que van ser arrossegats per les glaceres durant l'Edat de Gel, i que van quedar disseminades al llarg de la costa del Mar Bàltic quan les glaceres van retrocedir. A aquest tipus de pedres se'ls coneix amb el nom de "blocs erràtics", ja que han quedat "encallades" després d'haver recorregut de forma natural una llarga distància des del seu punt d'origen. En aquestes platges, creant un espai semi lunar, hi ha la major concentració de pedres errants d'Europa.
Roques errants a la platja de Käsmu Roques errants a la platja de Käsmu Roques errants a la platja de Käsmu Roques errants a la platja de Käsmu Roques errants a la platja de Käsmu