Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

ARGENTINA - XILE

Cataractes d'Iguazú

Vigésimosexto día En una fleca al costat de l'hotel comprem uns entrepans, empanades i ametllats. Per visitar el costat argentí del Parque Nacional Iguazú Patrimoni de la Humanitat - UNESCO des de Puerto Iguazú surten autobusos cada 20 minuts des de les 07:45, triguen uns quaranta minuts. El accés al parc costa 170 i inclou el Tren Ecològic de la Selva, un servei de trens fins a l'Estació Gola del Diable, que surt cada 30 minuts, mitja hora després de l'obertura del parc i fins a les 16:00. L'últim tren torna a les 17:00.
Vista panoràmica des de l'embarcador davant de la Illa de Sant Martí
Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'ArgentinaLes cascades d'Iguaçu vistes des de l'ArgentinaDesprés de creuar l'entrada un estand de Iguazú Jungle ofereix diverses excursions ecològiques i d'aventura dins del parc. Triem la "aventura nàutica" (180 AR$) que promet viatges amb llanxa motora fins a sota mateix d'algunes cascades del canó inferior del riu Iguazú. Encara cal caminar altres llargs cinc minuts sota un sol abrasador fins a l'Estació Central de Tren. Té dues parades, Estació Cataractes, amb accés als circuits superior i inferior, i la segona estació que porta al Circuit de la Gola del Diable.
La diversitat de flora i fauna al Parc Nacional de Iguaçu és enorme La diversitat de flora i fauna al Parc Nacional de Iguaçu és enorme La diversitat de flora i fauna al Parc Nacional de Iguaçu és enorme La diversitat de flora i fauna al Parc Nacional de Iguaçu és enorme La diversitat de flora i fauna al Parc Nacional de Iguaçu és enorme
La diversitat de flora i fauna al Parc Nacional de Iguaçu és enormeLa diversitat de flora i fauna al Parc Nacional de Iguaçu és enormeEls dies de molta calor és millor començar per la Gola del Diable, ja que es troba completament desprotegida d'arbres i ombra. Fins a ella porta una llarga passarel·la que zigzagueja travessant un ample tram del riu on és fàcil veure gran varietat d'animals i plantes. Des del mirador la gola es veu des de dalt. Les aigües que vénen del tranquil riu Iguazú es precipiten enèrgicament per un penya-segat de 80 metres, entre un fort estrèpit i núvols de vapor d'aigua. No és una vista panoràmica com a Brasil, la passarel·la es veu al davant, però se sent més la potència d'aquests milers de litres d'aigua caient amb força al buit.
Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina
Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'ArgentinaLes cascades d'Iguaçu vistes des de l'ArgentinaPrenem el tren de tornada fins a l'Estació Cataractes. Compta amb lavabos i un bar terrassa de menjars ràpids i refrescs. Comencem per el circuit superior, 1.200 mts (anada i tornada) de còmode passeig vorejat d'arbres i ombra. Des dels seus passarel·les, ponts i balcons permet aproximar-se a molt pocs metres del naixement d'algunes cascades. Ofereix a més una vista panoràmica de bona part de les cataractes caient sobre el riu Iguazú, que forma en aquest punt un allargat delta amb multitud de frondoses illes.
Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina
Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'ArgentinaLes cascades d'Iguaçu vistes des de l'ArgentinaEn el circuit inferior els salts es veuen ja iniciats i en tota la seva grandesa, i la selva, i per tant l'ombra, ens acull de prop. A mig camí està l'embarcador a l'illa San Martí. Un servei gratuït de barques de motor ens porta en cinc minuts fins a una platja de sorres blanques. Des d'allà un sender excavat a la roca puja fins diversos miradors amb vistes la Gola del Diable, la Finestra a la Roca i el Balcó del Salt Sant Martí. Aprofitem per menjar envoltats de intimidants aus i llangardaixos overs.
Vistes des de la Isla de San Martín
Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'ArgentinaLes cascades d'Iguaçu vistes des de l'ArgentinaTornem a l'altra riba a punt per a la nostra aventura nàutica amb Iguazú Jungle. El passeig és curt, tot just 12 o 15 minuts, però intens. Vorejant l'illa s'acosta a la base de diversos salts, i la navegació al llarg del canyó ofereix fantàstiques vistes del costat brasiler i la Gola del Diable al fons. Però el millor ve al final, quan la llanxa es fica literalment sota del Salt de Sant Martí, el segon en dimensió, i descobreixes perquè a aquesta excursió li diuen "la dutxa". Encegats per l'emoció encarreguem el vídeo (200 AR$) que han gravat des de dins de l'embarcació, que resulta una mica frustrant la veritat, no ho recomano. El circuit inferior, a diferència del superior i el que porta a la Gola del Diable, té alguns trams d'escales amb desnivells importants que poden dificultar l'accés a gent amb mobilitat reduïda. D'altra banda, a diferència del costat brasiler, aquí només et mulles una mica en la Gola del Diable i per descomptat en l'excursió nàutica. No cal comprar impermeable.
Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina Les cascades d'Iguaçu vistes des de l'Argentina

Des d'on es veuen millor les cataractes? Quin costat visitar, Brasil o Argentina? Jo crec que són diferents i complementàries, difícils de comparar. Des de Brasil una única passarel·la ofereix vistes bàsicament panoràmiques del costat argentí i només en arribar a la Gola del Diable ens submergim de ple en la voràgine aquàtica. Des d'Argentina les cataractes pràcticament es toquen, l'àmplia xarxa de passarel·les permet viure-ho molt de prop, però gairebé no hi ha visió de conjunt. La zona de restauració i botigues de souvenirs és molt millor al Brasil. Quant a excursions d'aventura i ecològiques a Argentina hi ha molta més varietat.