Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

ARGENTINA - XILE

Península Valdés

undécimo día La Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Península Valdés és una reserva natural protegida situada al nord de Puerto Madryn, una sèrie de badies, golfs, platges i penya-segats sobre el mar. És una zona més aviat àrida, on predomina l'estepa amb arbustos baixos i gramínies. Quant a fauna, és zona de reproducció de diverses espècies de mamífers marins, i hàbitat d'una alta diversitat d'aus marines i terrestres. En l'època adequada es poden veure balenes a escassos metres de la costa. A més és fàcil veure guineus, guanacs, nyandús de la Patagonia (similar a un estruç), martinetes, mares (llebres patagòniques) i llebres europees.
Isla de los Pajaros vista des de l'Istme Ameghino
Per anar-hi no hi ha transport públic, així que a l'hotel contractem una excursió amb guia per 390 AR$ cadascun. Dia complet, 400 km. Per a quatre persones pot resultar rendible llogar un cotxe, costa uns 1.000 AR$ més gasolina i la carretera no té pèrdua, el problema és que els 240 km de carretera que hi ha dintre de la Península Valdés són pistes de ripio (graveta) que estan molt transitades, i és fàcil que saltin pedres que danyin la xapa o el parabrisa no coberts per l'assegurança mínima.
Llops marins a Punta Norte, Península Valdés Parella de elefants marins a Punta Norte, Península Valdés Cria de llop mari a Punta Norte, Península Valdés Dos llops marins i un elefant mari a Punta Norte, Península Valdés Colonia de llops marins a Punta Norte, Península Valdés
A 45 km de Puerto Madryn fem la primera parada a El Desempeño, punt de control de accés al Área Natural Protegida Península Valdés, 130 AR$ por persona. A partir d'aquí comença el camí de graveta. Poc desprès la segona parada a l'Istmo Ameghino, un braç de terra de tot just 7 km d'ample que uneix la península amb el continent, creant el Golf Nou i el Golf de Sant Josep. En aquest últim hi ha la Isla de los Pájaros, que se suposa va servir d'inspiració a l'autor del Petit Príncep per al seu elefant empassat per una boa. En l'istme es troba el Centro de interpretación que ofereix detallada informació sobre la fauna i la flora local. Hi ha un esquelet complet de balena franca austral i unes barbes de balena. Una torre permet veure els dos golfs alhora.
Llops marins a Punta Norte, Península Valdés Llops marins a Punta Norte, Península Valdés Llops marins a Punta Norte, Península Valdés Llops marins a Punta Norte, Península Valdés Llops marins a Punta Norte, Península Valdés
Armadillo pelut en el pàrquing de Punta Nord, Península ValdésLlops marins a Punta Norte, Península ValdésLa tercera parada es troba a 1h15 del museu. Punta norte. Aquí hi ha una important colònia de cria de llops marins a l'estiu, i d'elefants marins a la primavera. Diuen que entre octubre i abril es poden veure orques en dies de mar calma, nosaltres no vam veure cap. El que si vam veure només baixar del cotxe va ser un armadillo pelut. Des d'una passarel·la elevada 15 o 20 mts sobre la platja, i de uns 300 metres de llarg, es veu una platja plena de llops marins (color marró negrós) i alguns elefants marins (color gris clar i molt mes grans). Entre els llops hi ha moltes femelles i cries alletant, alguns mascles es barallen de tant en tant, mentrestant d'altres es llancen sorra per sobre per refrescar-se. També hi ha una cria morta que està sent devorada pels petrells. Encara que els animals es veuen sense dificultat s'agraeixen uns prismàtics, i per fotografiar-los es millor fer-ho amb un bon zoom.
Pingüinera en Caleta Valdes Pingüinera en Caleta Valdes Pingüinera en Caleta Valdes Pingüinera en Caleta Valdes Pingüinera en Caleta Valdes
A gairebé 1h de camí esta Caleta Valdés, una estreta franja de terra i sorra, que tanca una porció de mar connectada per una petita boca amb l'oceà. Aquí fem dues parades. Primer visitem un pingüinera que s'estén caleta baix des del mirador fins a la platja. Alguns nius queden realment a prop, encara que la majoria dels animals són a la riba del mar. Poc més enllà en una zona d'aigües tranquil·les, protegits de la mar i del vent per uns singulars penya-segats, abruptes i verdosos, llimats per l'erosió, hi ha una colònia d'elefants marins, que veiem estirats al sol, pràcticament immòbils, semblen mes a una enorme roca blanca que un ésser viu. Es potser el millor paisatge de tota la península, el contrast del color del mar i els penya-segats és impressionant.
Pingüinera en Caleta Valdes Colonia d'elefants marins en Caleta Valdes Colonia de llops marins a Punta Norte, Península Valdés Colonia d'elefants marins en Caleta Valdes Pingüinera en Caleta Valdes
L'última parada és Punta Cantor, una mica més al sud de la prima llengua de terra i sorra que forma Caleta Valdés. Des d'aquí, s'observa clarament de una banda la llacuna interna que forma la caleta, i les aigües del Mar Argentí a l'altre. Un cami de sorra de 800 mts ens permet apropar-nos molt a aquest punt. Es poden veure les restes d'una enorme àncora, testimoni d'un vaixell que no va arribar a temps per refugiar-se a la llacuna durant una forta tempesta.
Colonia d'elefants marins en Caleta Valdes Colonia d'elefants marins en Caleta Valdes Colonia d'elefants marins en Caleta Valdes Colonia d'elefants marins en Caleta Valdes Colonia d'elefants marins en Caleta Valdes
Puerto PirámidesPlatja de Puerto PirámidesPuerto Pirámides. Aquí ens aturem  a dinar i fem una llarga passejada per la platja. Poble de 500 habitants totalment dedicat al turisme, la majoria de ell pel que veiem nacional. És una cala amb aigua poc moguda, i còmoda per banyar-se i jugar amb la família. Malgrat el vent, per avui hi havia pronòstics per sobre de 30 nusos, no es vola ni un para-sol, són uns autèntics professionals. És l'únic lloc de la Península Valdés on es poden realitzar, entre els mesos de juny i desembre, sortides en barca per veure la balena franca austral.
Puerto Pirámides
Restaurant Quimey Quipán, 330 AR$. Restaurant amb vistes, una mica pujat de preu encara, que tots en el poble són més o menys igual. Mengem savorin (el peix del dia), lluç, rabas amb amanida, i cervesa Quilmes de litre. Segurament tots són d'un nivell similar, una mica millors que un xiringuito de platja, però aquest té algunes de les millors vistes del poble. No hi ha wifi.