Capçalera

ARGENTINA - XILE

Navegació en PN los Glaciares

Decimosexto día Avui fem el circuit "todo glaciares" (800 AR$ + 130 AR$ d'ccés al Parque Nacional), una excursió en catamarà de jornada completa que ofereix una vista panoràmica des de les badies que formen les glaceres d'Upsala, Spegazzini i Perito Moreno. Un bus ens passa a recollir per l'hotel a les 07:20 i, després de recollir alguns més, emprenem la marxa cap a Puerto Bandera (40 km) on arribem a les 08:30. El vaixell salpa a les 09:00, és un catamarà de dues plantes molt confortable, amb bar i lavabos.
Descens de la glacera Spegazzini sobre el Llac Argentí Detall de la glacera Spegazzini Restes de la glacera Spegazzini enfront de la Glacera Seca Detall de la glacera Perito Moreno Front de al glacera Perit Moreno
Vista panoràmica de la glacera Upsala Vista panoràmica de la glacera Upsala Des del port naveguem pel braç nord del Llac Argentí travessant la Boca del Diable, la part més estreta del llac, per després dirigir-nos al Canal Upsala. La navegació transcorre entre blocs de gel despresos de les glaceres properes, que varien en forma, color i mida. Alguns d'aquests icebergs són enormes, triplicant amb facilitat la mida del nostre vaixell, amb capacitat per a 200 passatgers. Ens quedem a uns 12 km de la glacera Upsala, la més gran del parc amb una llargada de gairebé 54 km i una amplada de 13 km, els seus camps de gel cobreixen una extensió de 765 km2.
Vista panorámica del glaciar Upsala
Alguns dels iceberg despresos són simplement enormes Iceberg de color blau diamant Al començament del trajecte, en ser informats sobre les normes de seguretat i condicions de navegació, ens expliquen que els blocs de gel caiguts i empesos pels vents generen canals o bloquejos que varien cada dia, i que poden fer variar el recorregut o el grau d'aproximació a les glaceres. Potser per això no hem arribat al front de la glacera Upsala. Ens crida l'atenció un bloc gran com el vaixell, blau i translúcid com un diamant. Picant sobre ell amb un llarg punxó, la tripulació puja un enorme tros a coberta per fer glaçons al bar, i perquè els turistes es facin fotos de record.
Navegació entre tempans de gel caiguts de les glaceres
Glacera Seca al Canal Spegazzini Vista panoràmica de la glacera Spegazzini Després ens endinsem en el braç Spegazzini. A mà dreta, sobre el vessant d'un turó envoltat de vegetació i amb clares marques de terra erosionada de temps anteriors, es veu la Glacera Seca, que no arriba a tocar el llac. Ens acostem a la Glacera Spegazzini. El primer que crida l'atenció és l'altura del seu front, el més alt de tot el parc, que arriba fins als 135 mts, el doble que el Perito Moreno. Des del vaixell es té una vista espectacular de la màniga de gel descendint per la muntanya.
Vista panoràmica de la glacera Spegazzini
Restes de la boveda esfondrada fa amb prou feines una setmana en el Perito Moreno Impressionant front del Perito Moreno Mengem el lunch box (75 AR$ ) que ens han preparat a Las cabañitas: entrepà de milanesa amb tomàquet i enciam, pasta de torró, poma, alfajor, ganivets de plàstic, sal, maionesa, i ampolla d'aigua. Una navegació de 2h pel Canal dels Icebergs ens porta fins a la Paret de Ruptura del Perito Moreno. El vaixell navega paral·lel a la cara nord de la glacera recorrent els seus 5 km de front un parell o tres de vegades. Cruixits, trencaments, despreniments, la mateixa rutina que des de les passarel·les. Es veuen les restes de la volta a la península de Magallanes esfondrada fa tot just una setmana
Vista panoràmica de la glacera Perito Moreno
Més enllà de Perito Moreno, única glacera del parc accessible a peu, les vistes de glaceres s'han de fer en vaixell, i això és el que ofereix "Todo Glaciares". És l'activitat més popular de El Calafate, pel que és millor reservar amb antelació a l'hotel. El servei és bo, et recullen i porten a l'hotel, hi ha guia durant tot el recorregut, el catamarà és còmode, amb servei de bar i bona calefacció. Dic això perquè amb una temperatura exterior de 5º i l'aire humit copejant la cara, dins s'està molt a gust, a coberta s'ha de sortir nomes a fer fotos, tot i que llavors els llocs bons ja estaran agafats. Que fer? Per a mi no va ser una elecció dificil.
Catamaran navegant davant de la cara nord del Perito Moreno Glaciar Spegazzini Ruta seguida durant el tour Todo Glaciares Cara nord de al glacera Perito Moreno Catamaran empetitit entre dos enormes icebergs