Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

ARGENTINA - XILE

El Calafate

Arbust de calafat Decimotercer día El Calafate és un petit poble, a la vora del llac Argentí, que ha adquirit notorietat per ser la porta d'accés al Parque Nacional de los Glaciares, conegut per albergar el Perito Moreno i la muntanya Fritz Roy, entre d'altres. Als voltants dels llacs Argentí i Viedma, aquest últim una mica més al nord, s'organitzen gran varietat d'activitats com visites a estades turístiques, caminades i passejades en 4x4 o a cavall. Tot aquesta zona forma part d'una gran extensió de terreny compartit amb Xile conegut com el Camp de gel Patagònic Sud que alberga un total de 49 glaceres. El poble rep el seu nom d'un arbust espinós, de flors grogues i fruits morats, característic del sud de la Patagònia.
Llacuna principal de la Reserva Natural Laguna Nimez
Per anar des de Puerto Madryn fins a l'aeroport de Trelew contractem un shuttle bus a l'hotel (90 AR$, 45 minuts). Hores més tard aterrem en un semi desert, escombrat per forts vents, a la riba d'un bonic llac d'aigües blau elèctric, l'aeroport de El Calafate. Des de aquí hi ha 23 km fins al centre, uns 15 minuts. Si ningú et ve a buscar hi ha quatre possibles vehicles a contractar a l'aeroport: taxis, remises, shuttle Las Lengas a El Chalten i shuttle VIA a El Calafate (70 AR$ per persona, a/t 120 AR$).
Hostal Las CabañitasHostal Las Cabañitashotel  Las cabañitas, 375 AR$. Allotjament familiar que ofereix casetes molt petites, en un jardí d'espígol i margarides. A dalt només hi cap un matalàs, a la planta baixa entra una llitera, un bany minúscul i una taula amb dos tamborets. El bany està aprofitat al mil·límetre, hi ha aigua calenta, tot i que molt poca pressió. Calefacció i safareig on rentar la roba. L'esmorzar esta inclòs: torrades, mantega, melmelades i sucs. Wifi només a recepció. Es pot sopar avisant amb antelació, i també preparen lunch boxes per emportar. Gerardo, l'amo, assessora i organitza excursions a tots els punts d'interès dels voltants. Excel·lent opció a dos carrers del centre.
Reserva Natural Laguna Nimez Reserva Natural Laguna Nimez Reserva Natural Laguna Nimez Reserva Natural Laguna Nimez Reserva Natural Laguna Nimez
Reserva Natural Laguna NimezReserva Natural Laguna NimezReserva Natural Laguna Nimez, accés 45 AR$, es poden llogar prismàtics per 50 AR$. A només deu minuts del centre, aquesta reserva alberga un aiguamoll on habiten un ampli mostrari d'aus patagòniques en llibertat: becadells, fredelugues xilenes, ànecs, cignes, bandúrries, fotjes, esparvers i falcons, entre altres espècies. Hi ha un cami autoguiat al voltant de la llacuna de 2,5 km de terreny completament pla i tancat, on des d'alguns refugis i miradors es pot gaudir de les vistes panoràmics amb el marc dels Andes al fons. Es un lloc ideal per a l'observació d'aus, donada la quantitat i varietat que hi ha. També és fàcil veure arbusts de calafat. Es triga 1h30 en fer la volta sencera, caminant a ritme tranquil i relaxat. L'entrada dóna accés a tornar un segon dia. Imprescindible.
Reserva Natural Laguna Nimez Reserva Natural Laguna Nimez Reserva Natural Laguna Nimez Reserva Natural Laguna Nimez Reserva Natural Laguna Nimez
Interior del GlacioBarInterior del GlacioBarA 6km de El Calafate es troba el Glaciarium (accés 140 AR$), que alberga el Museo del Hielo Patagónico, un centre dedicat a la divulgació i investigació de les glaceres. Els continguts s'exhibeixen a través d'animacions, maquetes, pel·lícules, fotografies i un documental 3D. L'edifici es troba aïllat enmig de l'estepa patagònica, i les seves formes representen figures de gel i glaceres. Al soterrani hi ha el Glaciobar (accés 120 AR$), un local on parets, barres, taules, butaques i gots estan fets amb gel glacial, i que es manté a una temperatura constant de -10º. Per accedir-hi ens proveeixen d'una capa tèrmica i uns guants. Dintre hi ha barra lliure, i no es pot estar mes de 25 minuts. El transport fins a / des d'aquí és gratuït, i surt cada hora des del Playon de la Secretaria de Turismo, al costat de la Pizzería La Lechuza. Una experiència divertida i original, ideal per desconnectar després de tanta excursió.

Reserva Natural Laguna NimezReserva Natural Laguna NimezrAl voltant de l'Av. San Martín, carrer principal de El Calafate, es troben els principals comerços, hotels i restaurants de la zona. Nosaltres vàrem tastar els següents. Restaurant Pizzería La Lechuza, 280 AR$. Recomanada en LP no sé perquè, la pizza era un aglomerat de formatge cobert amb unes escasses fulles de ruca i pebrots, deixat caure de forma grollera sobre la massa. Això si, la mousse blanca amb gelat de calafate, era espectacular. Restaurant Casimiro Bigua, 290 AR$. Car i de racions escasses. Els chinchulines estaven deliciosos, però la grillada de verdures una mica crua. Restaurant La cocina, 334 AR$. Picada (taula de formatges i embotits), i truita amb guarnició d'espinacs i panses empanades, postres també bons. Decoració agradable estil la casa de l'àvia, i servei ràpid i atent. Restaurant Heladería Acuarela, la cua que hi ha ho diu tot. Quinze sabors de gelats artesanals, entre ells el deliciós calafat. Preus a partir de 14 AR$. Restaurant Parrilla Mi viejo, 300 AR$. Aquest és un dels locals que crida l'atenció de la clientela exposant la seva graella a l'aparador. Prenem graellada de xai i formatge provolone. La carn bona sense enlluernar, el servei correcte i ràpid.
Bus La terminal d'autobús queda a una quadra de l'encreuament entre Av Sant Martí i 9 de juliol, darrere de la fira d'artesans. Hi ha unes deu andanes i altres tantes boleterías. Surten busos diaris a El Chalten (390 AR$ a/t, 3h), Río Gallegos (4h) i Puerto Natales a Xile (200 AR$, 4h). Desplaçaments a Bariloche i Ushuaia (via Río Gallegos) són menys freqüents i terriblement llargs.