Capçalera

TUNISIA

Sbeitla i Kairouan

Noveno día Iniciem el llarg camí al nord, de tornada a Tunis. Avui dormirem a Kairouan fent una parada a Sbeitla per visitar les seves magnífiques ruïnes romanes. En els primers 93 km fins Gafsa l'únic poble que travessem és Metaoui, bastant més gran que els vistos al sud. Seguim direcció Sidi Bouzid, localitat on es va immolar a l'estil bonze Mohamed Bouazizi, donant origen a les protestes que van iniciar la Primavera Àrab, fins Bir al Hfey on agafem el desviament a Sbeitla. Als marges de la carretera es veuen figueres de moro i milers de pebrots vermells picants, usats per confeccionar r harissa, penjant en ristes. Després de 3h30 i 215 km de carretera d'un sol carril arribem a Sbeitla, encara a 100 km de distància de Kairouan.
Puerta Antonina Igelisa de San Servus Templos de Minerva, Júpiter y Juno Baños principales Entrada del Foro
Restos arqueologicos de Sbeitla Baños principales La creació de la ciutat romana de Sufetula data de la segona meitat del segle I d. C., afavorida per l'existència de deus d'aigua, pedreres i altiplans usades per al cultiu de l'olivera. Seu bisbal des del segle III, després de ser arrasada pels vàndals viu una nova època d'esplendor amb els bizantins, per ser finalment abandonada pels musulmans. L'entrada al recinte arqueològic s'ha de comprar a l'altre costat de la carretera, al Museu Arqueològic, accés 5 TND, permís càmera 1 TND.
Templo de Minerva Prensa de Olivas Restos de los Fuertes Bizantinos Pila bautismal en la basilica de San Vitale Templo de Júpiter
Parte de las ruinas con los templos al fondo La majoria de la ruïnes daten del segle II, època en què la Tunísia romana vivia la seva màxima prosperitat. Entre les seves restes destaquen diverses termes amb un complex sistema de calefacció encara visible, l'antic teatre, de les esglésies de Sant Servus i Bellator és fàcil endevinar la seva grandària per les restes de les columnes, les impressionants piles baptismals recobertes de mosaics de la basílica de Sant Vitale, fonts públiques, forts bizantins, fins i tot un imponent arc de triomf, però el millor arriba quan creuant la Porta Antonina s'accedeix a un ampli fòrum empedrat i flanquejat per columnes que condueix als temples dedicats a les tres principals deïtats romanes, Jupiter , Juno i Minerva.
Teatro Termas con sistema de calefacción subterraneo Mosaicos en los baños Baños con mosaicos Arco de Diocleciano
Després de la nostra visita a Sbeitla posem la directa a Kairouan, i iniciem la recerca d'allotjament. hotel Hotel Sabra, 30 TND, una mica atrotinat, habitacions petites i mancat d'higiene. hotel Hotel Tunisia, 40 TND, habitacions més grans però encara una mica just. hotel Hotel Splendid, 54 TND, habitació amb rebedor, bany i dutxa, llit doble, TV, calefactor, tot sembla molt net a primera vista. Però després d'uns minuts hi apareix una panerola i en la tassa del lavabo descobrim alguns "Manolitos". No ens movem per desídia, però no és una ganga. Esmorzar: llesques de pa, mantega, melmelada de figues i plumcake.
Clasicas puertas azules de la Medina de KairouanBab ech ChouhadaLa dinastia dels aglàbides, fundada el 800, va fer de Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Kairouan la capital de l'extensa província de Ifriqiya (l'Àfrica romana), i va propiciar una època de prosperitat en què van edificar la Gran Mesquita. Posteriorment la ciutat va ser devastada pels hilalians, un poble de nòmades saquejadors, i va entrar en declivi després del segle XI. La vida gira al voltant de la mesquita i la Ville Nouvelle que conflueixen a la Place des Martyrs, davant de la porta sud de la medina a Bab ech Chouhada, on s'inicia la av 7 Novembre que la creua de nord a sud. Una llarga muralla de maó clar, dentada i esquitxada de torres, envolta el complex teixit de carrerons, passadissos i voltes que formen la medina. Els bulliciosos socs, pràcticament deserts de turistes, estan sempre animats.
Clasicas puertas de la Medina de Kairouan Medina de Kairouan Clasicas puertas de la Medina de Kairouan Puesto de alfombras en la medina de Kairouan Clasicas puertas azules de la Medina de Kairouan
Per sopar Restaurant Karawan, brick de maison, kamounia de maison, tajine a la tunesine, 21 TND. Tot i estar aconsellat per hotelers i Lonely Planet, jo l’enquadraria dins de la gamma mitjana baixa, el brick bo, però la carn dura i la tajine tunisiana sosa. Al costat la Restaurant Pasteleria Amoud, esplèndida, fantàstica, deliciosa, moderna, original, detallista, variada ... Em falten qualificatius.
Reloj de sol de la Gran mezquita de Sidi Uqba Sala de oración de la Gran mezquita de Sidi Uqba Puerta de acceso al alminar de la Gran mezquita de Sidi Uqba Capiteles de columnas de la Gran mezquita de Sidi Uqba Arcadas y cúpula del mihrab de la Gran mezquita de Sidi Uqba
Gran mezquita de Sidi UqbaDesague del patio de la Gran mezquita de Sidi UqbaDécimo día Gran mesquita, 8 TND entrada combinada per a sis monuments de la ciutat + 1 TND càmera. Coneguda com mesquita de Sidi Uqba en honor al fundador de la ciutat que va decidir construir aquí la primera mesquita del Magrib. És un dels edificis religiosos més antics i grans del món islàmic, i el quart destí de pelegrinatge després de la Meca, Medina i Jerusalem. Una galeria d'arcs i altes portes de fusta llaurada que donen a la sala d'oracions envolta el pati per tres dels seus costats. Gairebé tots els capitells de les columnes procedeixen d'altres edificis, tant pagans com cristians. Al pati un rellotge de sol marca les hores per a la pregària i la inclinació del sòl cap al centre fa que l'aigua de pluja s'acumuli en una cisterna subterrània.
Alminar de la Gran mezquita de Sidi Uqba Puerta de acceso al alminar de la Gran mezquita de Sidi Uqba Puerta de acceso a la sala de oraciones de la Gran mezquita de Sidi Uqba Arcadas del patio de la Gran mezquita de Sidi Uqba Desague del patio de la Gran mezquita de Sidi Uqba
Davant de la Place des Martyrs, a la porta sud de la medina, a més d'hotels, restaurants, pastisseries, teteries, caixers automàtics, i un centre d'informació a 30 m de l'Hotel Sabra, es pren la carretera a ElJem, el nostre proper destí.