Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capšalera

NEW YORK

NY, Com orientar-se

Manhattan és una illa llarga i estreta: 19 km de nord a sud i tan sols 4 km d'est a oest. La punta sud de Manhattan (Downtown i Lower Manhattan) va ser la primera part constru´da de l'illa, seguint el model europeu de carrers entrecreuats amb noms propis. Per a moure's per aquestes zones el millor és un mapa, doncs pot resultar una mica confús.

De Houston Street cap amunt orientar-se és molt mes fàcil. Catorze avingudes recorren la illa de Nord a Sud, i dos-cents carrers numerats tallen les avingudes d'est a oest. L'excepció és Broadway, una avinguda diagonal que talla la illa de Nord a Sud. Les avingudes estan numerades d'est a oest, sent la primera First Avenue i l'última Twelfth Avenue. Entre la Tercera i la Cinquena, les avingudes no estan numerades, es diuen Lexington Avenue, Park Avenue i Madison Avenue. Els carrers comencen amb el carrer 2 (no existeix el carrer 1) just per sobre de Houston Street, i continuen cap al nord fins a més enllà del carrer 200.
També és important saber que la Cinquena Avinguda talla la illa verticalment per la meitat, amb el que la secció d'un carrer que es trobi a l'est de la Cinquena serà, per exemple, East 49th Street (E 49th St), mentre que la secció que es trobi a l'oest de la Cinquena Avinguda serà West 49th Street (W 49th St).
Com desxifrar una adreça
És habitual donar les adreces indicant els carrers o les avingudes entre les quals es situa. Això permet fer-se una idea d'on està el lloc. En el cas de les avingudes, si per exemple busquem l'adreça 2960 Broadway Av., no tenim ni idea de a quina altura es troba, ja que Broadway té 19 km de llarg. Necessitem que ens indiquin "between 116th St and 117th St".
Amb els carrers situar-se és molt mes senzill, solament necessitem prendre la Cinquena Avinguda com a punt de referencia. Suposem que hem d'anar al Bar Manolo en 435 W 49th Street. Cruilla de carrers
W ens indica que es troba a l'oest de la Cinquena Avinguda.
4 ens indica que està a quatre avingudes de la Cinquena Avinguda.
35 ens indica el nombre de portal. Cada vegada que un carrer creua una avinguda la numeració torna al nombre 1.
49th es el nom del carrer. Així dons el Bar Manolo del carrer 49, es troba en el portal numero 35 començant a contar quatre avingudes cap a l'oest després de la Cinquena Avinguda, o sigui entre la Novena i la Desena avinguda.

Per a qualsevol dubte, que suposo haurà moltes, us recomano el Manhattan Addres Finder, que calcula automàticament on està l'adreça que busques i quin és el metro més proper.