Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

NEW YORK

NY, Com moure's

Els mitjans per a moure's per Nova York són tants com el vostre pressupost doni de si. Metro, bus, bicicleta, limosina, helicòpter, i fins i tot a peu. La veritat és que a Nova York es camina bastant, i si us ho munteu bé, i planegeu curosament les vostres sortides nomes necessitéssiu pagar el viatge d'anada i tornada a l'hotel.
Metrocard Metro. El metro de Nueva York está organitzat per la empresa MTA (Metropolitan Transport Authority) i és un dels més grans del món, amb una mitjana de viatgers diaris que supera els quatre milions i mig de persones. Està en funcionament tot l'any durant les 24 hores del dia (igual que el servei d'autobusos) i compte amb una xarxa que cobreix prop de 475 estacions (més de 1.000 quilòmetres) amb 26 línies diferents, diferenciades en nombres, lletres i colors.
El metro en NY és força car. Un viatge amb metro o bus costa $2, i dóna dret a fer un trasbordament gratis durant les 2 hores següents d'iniciar el teu viatge. Si no vols estar pendent del rellotge tot el dia i agafar transport públic tantes vegades com vulguis, existeixen les targetes 1 Day Fun Pass (7,50 dòlars viatges il·limitats des de la primera vegada que l'usis fins a les 3 a.m de l'endemà) i la 7-Day Unlimited Ride MetroCard (25$ viatges il·limitats fins a mitjanit, 7 dies des del primer dia d'ús).
Metro de Nueva York Existeixen dos tipus de trens: locals, que paren en totes les estacions; i express, que s'aturen nomes en les principals estacions. El tipus de tren ve senyalitzat tant en l'andana com en els vagons. Agafar un express pot suposar un considerable estalvi de temps sempre que no ho agafem per error. Per exemple: prenent com punt de partida 59 St Station (línia verda 4, 5 i 6), dues parades al nord en trens locals està 77 St Station, però amb els trens express a dues parades al nord es troba 125 St Station. Equivocar-se de tren suposa en aquest cas el baixar-se 50 carrers mes allà de la teva destinació. Si no, ens haurem estalviat 15 minuts de trajecte i sis parades innecessàries. Assegurar-vos bé abans de pujar-vos a un express, per norma general les estacions express tenen tres o quatre vies, on les dos exteriors són per a trens locals i les centrals per a trens express. Mapa Subway map.
Metro de Nueva York Metro de Nueva York Metro de Nueva York Metro de Nueva York 72 Street Subway Station, New York
Hi ha quatre normes bàsiques per a no perdre's al metro. 1. Tenir clar si anem Uptown o Downtown. 2. Llegir atentament tots els retols, en ells està la majoria de la informació que necessites. 3. Tenir en compte que per una mateixa via passen diverses línies, així que és imprescindible parar atencio al numero/lletra del tren que s'aproxima, ja que algunes línies prenen diverses bifurcacions que nomes sabrem per la lletra. 4. I per ultim parar atencio també a megafonía que avisa en tot moment de pròximes parades, retards, o si el convoy en el qual aneu es converteix en express a partir de la propera parada. Els accessos al metro amb boles de color verd no tanquen mai, obren les 24 hores, els que tenen boles vermelles tanquen a la nit. Àmplia informació a la Wikipedia.
Clásico Taxi New York Taxi. Pensar en Nova York és pensar en el peculiar color groc dels seus mes de 12.000 taxis. Hi ha poques parades llevat de en els hotels, restaurants de luxe, la Penn Train Station, la Grand Central Train Station, la Port Authority Bus Terminal i els aeroports. Encara que en qualsevol avinguda trigareu mig minut a trobar un lliure.
Us els recomano nomes per a circular per les avingudes, ja que els carrers són molt lents i el servei no és barat. La baixada de bandera són 2.50$, i al voltant d'un dòlar per cada quilòmetre. Un trajecte típic pot sortir per uns 9-10$. Acordar-vos de donar-li propina al taxista o si no es posarà furiós.
El normal és que li arrodoniu al dòlar següent, i si teniu la mala sort que el total a pagar acaba entre 75 i 99 centaus, hauríeu de donar-li un altre dòlar de propina. Des de l'aeroport JFK hi ha una tarifa fixa de 45$ mes 5$ de peatge (mes propina).