Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

NEW YORK

NY, Propines i altres

Propines
Quan arribem a Nova York cal canviar totalment la mentalitat respecte al tema de les propines. Les propines són la major part del salari, relativament baix, de cambrers i empleats de botigues i grans magatzems, i són pràcticament obligatòries. Sempre podràs anar-te del restaurant sense deixar propina, però és possible que el cambrer se't acosti per a preguntar-te els motius pels quals no l'has deixat. A canvi de la propina, en la majoria dels casos, rebràs un tracte exquisit i una atenció personalitzada com mai hauries somiat a Europa.

En un restaurant quan us portin el compte, la reviseu, i si pagueu en efectiu li afegiu al voltant d'un 15% (el doble dels impostos), i tan amics. Si pagueu amb targeta de crèdit, reviseu el compte i li doneu la targeta al cambrer. La passen per la màquina i us la retornen juntament amb el tiquet que heu de signar. En el rebut hi ha dues línies en blanc a emplenar, tip (propina) i total. Afegiu la propina, calculeu el total final a pagar i signeu el rebut. és ara quan el cambrer inclou el total en la màquina i tanca la línia. En els bars sol donar-se un dòlar de propina per cada beguda sol·licitada. En els taxis el normal sol ser arrodonir al dòlar següent, sempre que això suposi un 10% de la factura, si no caldrà arrodonir al pròxim.

Nomes tinc un bitllet de 20$. Cap problema, acosta't a la barra i demana canvi en bitllets de dòlar, o dona-l'hi al cambrer i digues-li que es cobri 2$ de propina i et porti el canvi. No hi ha excuses per a no donar propines, tot depèn del teu nivell de compromís. Pensa sempre que no és una gratificació, és part del seu sou.

Conversió de temperatures
Els graus Fahrenheit es poden convertir en centígrads usant la següent fórmula: Fahrenheit menys 30 dividit 2. Per exemple: si la temperatura és de 80 Fahrenheit's, resteu-li 30 i dividir-lo per 2. Resultat: 25 graus centígrads. és una fórmula molt simple, nomes cal acordar-se de "menys 30 dividit 2".

Tabac
Nova York és el paradís dels no fumadors. No es pot fumar en l'interior de cap restaurant, bar o discoteca, ni dintre dels edificis públics o centres comercials. Sí es pot fumar en una terrassa a l'aire lliure, mentre no estigui tapada per una carpa o alguna cosa així, perquè llavors entra en la categoria d'àrea tancada. A més no estic molt posat al dia en preus a Espanya, però aquí un paquet de tabac supera amb facilitat els 6$. Un bon moment per a deixar de fumar.

Idioma
Encara que l'idioma oficial és l'anglès, un nombre elevat de la gent que treballa cara al públic parla espanyol. En la majoria de botigues, restaurants i hotels, sempre hi ha algú que ho parla. Habitualment, en un primer contacte es dirigiran a vosaltres en anglès, però si se'ls pregunta amablement per a parlar en espanyol, no tindran el més mínim problema.

Electricitat
El corrent elèctric és de 110 volts i 60Hz (a Espanya es 220/230V i 50Hz), i els connectors són de clavilla plana. Això significa que necessitaràs un adaptador per a la clavilla, i fins i tot per a alguns aparells antics un transformador. La mayoria de camaras i moviles tenen voltatge dual 110-240V, pel que nomes cal dur-se un adaptador.

Espectacles. TKTS : Entrades a meitat de preu per a les obres de teatre de Broadway.