Capçalera

GEORGIA - ARMENIA

Debed Canyon

Decimocuarto día De Tbilisi a Erevan es pot anar amb tren (10h), en marshrutka (6-7h) o amb els viatges organitzats per Envoy Hostel (12h). Costa 100 GEL, bastant més que qualsevol de les altres opcions, però inclou menjar i parada a tots els llocs d'interès. Aquí vam conèixer a Jaume i Pedro, de Murcia, sense els quals la nostra estada a Armènia hauria estat bastant més avorrida. Ens acompanya fent de guia Alpine, una armènia que coneix amb detall la història i cultura del seu país, i el que no, com ella diu, s'ho inventa i ho explica en format llegenda. Després de 1h30 de camí arribem a la frontera. L'encreuament no porta mes de 10 minuts.
Monestir d'Haghpat Monestir de Sanahin Després d'ella ens endinsem en el Debed Canyon. La carretera segueix el curs del riu, els vessants estan cobertes de frondosos boscos i alguns pobles i ciutats aquí i allà. És la zona històrica i culturalment més rica del país, on cada poble té una església, una capella, un vell castell, un munt de Khatxkars, o horribles estructures de l'època soviètica com la mina de coure de Alaverdi. Trenta minuts després d'haver creuat la frontera, a Akhtala, a 185 km de Yerevan, ens aturem per visitar la nostra primera església armènia.
Actualment inactiu, el monestir fortifica de Akhtala (segle X) és sovint ignorat pels viatgers, que vénen a la regió atrets pels propers monestirs de Haghpat i Sanahin declarats Patrimoni Mundial de la UNESCO. I és que encara que des de l'exterior pot semblar una església més, la qualitat i la quantitat de frescos i murals que hi ha al seu interior no els trobareu en cap altra església del país. El cineasta armeni Sergei Parajanov va filmar aquí dos episodis de la seva pel·lícula "El color de la magrana".
Accés al recinte del Monestir de Akhtala Frescos murals al Monestir de Akhtala Frescos murals al Monestir de Akhtala Frescos murals al Monestir de Akhtala Església principal del Monestir de Akhtala
Altar principal de l'església i els seus murals, Monestir de Akhtala La fortalesa està envoltada de profunds canons que actuen com defenses naturals per tres dels seus costats, i l'única entrada a la banda nord, està protegida per torres i muralles. Al centre es troba la construcció principal del conjunt monàstic, l'església de Sant Astvatsatsin, edificada entre els segles XI i XIII. Dedicada a la Verge, és famosa pels seus frescos murals d'alta qualitat artística que cobreixen els seus murs interiors, datats entre 1205 i 1216. Parets, arcs, nínxols, columnes, tot està cobert amb pintures, mostres de l'art bizantí que representen escenes de l'Antic i Nou Testament. El complex compta a més amb un parell de capelles ben conservades i un cementiri.
Interior del Monestir de Akhtala Frescos murals al Monestir de Akhtala Monestir de Akhtala Frescos murals al Monestir de Akhtala Interior del Monestir de Akhtala
A l'església, sobre l'altar, hi ha un enorme fresc de la Verge amb un enorme forat que li ha esborrat el cap. Alpine ens explica que quan els mongols van envair Armènia van arribar a l'església, però no van poder trobar cap dels habitants del poble, fins que van sentir el plor d'un nadó que venia de l'interior de les parets. Així que van plantar un canó enmig de l'església i van disparar a la cara del mural que representa la Mare de Déu. Després de l'enfonsament van descobrir que tot el poble es trobava amagat en passadissos secrets darrera de les parets i la cúpula de l'altar. Els van treure a tots fora i els van executa.
Aturada per menjar a Alaverdi Fleca Gntunik en Aparan Alaverdi és una lletja ciutat de l'era soviètica encaixonada entre la carretera i la muntanya. Una estació de ferrocarril, algunes botigues, un petit mercat i un munt de lletjos blocs de pisos. Mengem als afores, a casa d'una família al costat de la carretera. Un parell de mòduls prefabricats, un lavabo auster al costat del riu, un petit hort, i una taula plena de menjar a l'ombra dels fruiters. Barbacoa acabada de fer, amanides, pa, begudes, te, cafè, tot està inclòs. Un tiberi deliciós en un paisatge idíl·lic.
Separats per la vall que forma el riu Debed, en dos altiplans sobre la ciutat i el riu, es troben els monestirs de Haghpat i Sanahin. La UNESCO els ha declarat Patrimoni de la Humanitat i els defineix com "importants centres de difusió cultural en el període de prosperitat de la dinastia Kiurikian (X-XIII) i representatius de l'apogeu de l'arquitectura religiosa armènia, en què conflueixen elements inspirats en el art arquitectònic bizantí i tècniques de construcció autòctones".
Torre de la Campana, Monestir d'Haghpat Altar principal, Monestir d'Haghpat Monestir d'Haghpat Khachkar en el Monestir d'Haghpat Monestir d'Haghpat
Monestir d'Haghpat Monestir d'Haghpat Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Haghpat va ser un gran centre literari famós per la seva escola de cal·ligrafia i il·luminacions, i tenia molts territoris sota el seu domini fins que van ser confiscats per l'imperi rus al segle XIX. En el complex podem veure edificis de diferents èpoques, l'església de Surb Nshan (967) precedida per un gavit, l'església de Sant Gregori (1005), l'Església de la Mare de Déu, la capella de Hamazasp (1257), el campanar (1245), la biblioteca, el refectori i una bona sèrie de khachkars (XI-XIII) envoltats d'un cuidat jardí.
Khachkar al Monestir d'Haghpat Monestir de Sanahin Altar principal, Monestir de Sanahin Monestir de Sanahin Monestir de Sanahin
Accés al gavit, Monestir d'Haghpat Interior del Monestir de Sanahin Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Sanahin va ser fundat en 966, s'hi ensenyaven humanitats, medicina i altres ciències, i disposava de scriptorium. Al centre del conjunt monàstic esta l'Església de la Mare de Déu (930), que és anterior a la fundació del monestir. Però la més important és l'Església del Salvador aixecada entre 966 i 972 per la reina Khosrovanuysh i el seu espòs Ashot III. A més d'altres esglésies més petites cobertes de molsa hi ha una escola teològica, una biblioteca (1063), un campanar i els gavits de les dues esglésies principals.
Fleca Gntunik en Aparan Fleca Gntunik en Aparan Fleca Gntunik en Aparan Fleca Gntunik en Aparan Fleca Gntunik en Aparan
Fleca Gntunik en Aparan Fleca Gntunik en Aparan Poc abans d'arribar a Erevan parem a Aparan a la Fleca Gntunik, on hi ha gran varietat de pastes i panets farcits. A l'entrar hi ha un enorme tonir, forn cilíndric de ceràmica, on els forners peguen massa a les parets i recullen deliciós pa acabat de fer, lavash i pa rodó principalment. El deliciós olor incita a comprar. Alpine se'ns avança i ens obsequia amb un panet farcit de patata i un gatah (la més típica de les pastes armènies feta de mantega, farina, sucre i ou). Al costat hi ha un enorme supermercat ben assortit on comprem aigua.
09:00 a 20:00, viatge de porta a porta entre els Envoy Hostel de tots dos països. La millor opció per moure’s d'un país a un altre. Furgoneta còmoda, un seient per a cada un, còmode i ample, i a més el conductor és armeni, és a dir, no es juga la vida a cada moment de forma innecessària com els seus col·legues georgians. Quant a Alpine, la nostra guia, un 10 sense dubtar-ho.