Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

GEORGIA - ARMENIA

Telavi

Quinto día Taxi fins a l'estació de Ortachala, 4 GEL. Marshrutka a Telavi, 7 GEL. El viatge dura 2h30 min, passa per Sagarejo i Sighnaghi abans de dirigir-se a Telavi. Un viatge amb les parades habituals, molta gent que puja i baixa, i avançaments més atrevits del desitjat. A la carretera abunden les vaques i un cop passat Sighnaghi els marges de la carretera s'omplen de síndries.
La regió oriental de Kakheti és la regió vinícola més important de Geòrgia. Gairebé a tot arreu aquí, hotels, restaurants, cases particulars o monestirs, tenen vinyes o petites vinyes. A la vall de Alazani als peus de les muntanyes Tsiv-Gombori es troba Telavi, que envoltada d'esglésies, castells i cases senyorials és la base ideal per descobrir les riqueses històriques, culturals i vinícoles de la regió. La ciutat en si no té gaire a veure, el Castell de Batonistsikhe, que va ser residència dels reis de Kakheti durant els segles XVII i XVIII, i el plataner més gran i vell de Geòrgia, de 900 anys d'antiguitat.
Telavi als peus de les muntanyes Tsiv-Gombori
hotel  Tushishvili Guesthouse. 25 gel c/u. No tenint reserva cal conformar-se amb un petita habitació a la planta baixa, amb bany a part. WIFI. És un lloc bonic i agradable, i Svetlana, l'amfitriona perfecta que organitzarà qualsevol cosa que necessiteu. Esmorzar generós al jardí amb piscina: truites diverses, iogurt casolà, pastes, pa, margarina, melmelada, te, cafè...
Treballs de fusta en alguns edificis de Telavi Església de Telavi Restaurant Old Marani. Restaurant i celler situats en els soterranis del millor hotel de la ciutat, el Rcheuli Marani, a 15-20 minuts caminant des de la nostra pensió. Shkmeruli, pollastre amb salsa d'alls, ajapsandali, semblat a la samfaina, dues copes de vi de les vinyes de la casa, un tinto un altre blanc, i una copeta de chacha, un aiguardent de 50º similar al oruxo, 45 GEL. Una visita imprescindible si passes per Telavi. Encara que el nivell és mitjà-alt, el menjar és deliciós, i a més amb un plat i l'acompanyament mengen tres.
Sexto día Els voltants de Telavi estan plens de petits pobles carregats d'història, cellers vinícoles i paisatges al·lucinants. El transport públic arriba fins a molts d'aquests llocs, però com s'aprofita millor el dia agafant un taxi tour. Svetlana ens posa en contacte amb e-mail David Luashvili, guia local de parla anglesa i bon coneixedor de la zona recomanat a Lonely Planet, amb qui fem el tour que descriurem a continuació. Costa 70 GEL per vehicle, nosaltres ho compartim amb una parella israeliana.
Monestir de Akhali Shuamta Dos dels monuments arquitectònics més importants i bonics de Kakheti són els monestirs de Dzveli ("vell") i Akhali ("nou"), construïts enmig d'un bosc d'arbres de fulla caduca que els fa semblar encara més fascinants. A 11 km de Telavi es troba el monestir de Akhali Shuamta, construït per Tinatin Gurieli, l'esposa del rei Levan II (1520-1574). L'església té una alta cúpula i va ser dissenyada en planta de creu. Construït de maó, les parets interiors estan decorades amb frescos. El complex inclou també un campanar i altres edificis menors. Després de fer-se servir com orfenat en l'època soviètica, avui és un convent habitat per una petita comunitat de monges.
Monestir de Dzveli Shuamta Només 2 km més amunt per carretera vam visitar les tres esglésies de pedra de formen part de Dzveli Shuamta, un monestir fundat al segle V. Una petita basílica de tres naus del segle V, i dues esglésies més del segle VII formades per quatre absis al voltant d'una cúpula central (com la de Mtskheta). L'interior de les esglésies va ser “blanquejat” i desafortunadament tot just queden restes dels frescos originals. Un dels altars està envoltat de quatre habitacions diminutes fetes servir pels monjos quan es retiraven a fer vot de silenci, així seguien incomunicats mentre assistien a les set pregàries diàries que marquen els ritus ortodoxos. El monestir va ser abandonat en XVI.
Monestir de Ikalto Monestir de Ikalto Monestir de Ikalto Monestir de Ikalto Monestir de Ikalto
Monestir de Ikalto Tomba de Sant Zenon, Monestir de IkaltoEl Monestir de Ikalto va ser fundat per Sant Zenon a la fi del segle VI. Va ser un dels centres escolàstics més importants de l'època, impartia classes de teologia, retòrica, astronomia, filosofia, geografia o geometria, però a més dels cursos teòrics als estudiants rebien classes de ceràmica, ferreria, farmacologia, i cultiu i elaboració de vi. L'església principal, amb planta de creu grega, va ser construïda sobre una altra en la qual havia estat enterrat Sant Zenon. Al costat d'ella hi ha una església originari del segle VI, tot i que ha estat restaurada tantes vegades que la seva aparença original ha canviat completament, una altra església d'una sola nau del segle XII, i l'edifici de l'Acadèmia, fàcil de reconèixer perquè li falta el sostre. També són visibles les restes de l'antic celler, amb desenes de gerres enterrades, i dos enormes bótes de pedra per emmagatzemar per separat vi blanc i negre. En 1.616 els invasors perses van calar foc a l'acadèmia, finalitzant-hi així amb la seva existència.
Monestir de Nekresi Un dels accessos al Castell de Batonistsikhe, Telavi El plataner més gran de Geòrgia, Telavi Monestir de Dzveli Shuamta Monestir de Nekresi
Catedral de Alaverdi Catedral de Alaverdi Tot i que el monestir va ser fundat al segle VI, la Catedral de Alaverdi no va ser construïda fins al segle XI per Kvirike III de Kakheti, en substitució d'una antiga església de Sant Jordi. Té forma de creu amb tres absis, i encara que l'interior és auster i els frescos originals van ser coberts de pintura blanca, és un bonic espai, ampli i lluminós. El monestir està envoltat per una muralla fortificada que conté habitatges on resideixen una dotzena de monjos que cuiden el complex, el refectori del monestir, cellers, banys, una petita vinya i panells d'abelles per fabricar mel.
Ciudadela de Gremi Ciutadella de Gremi Vall de Alazani als peus de les muntanyes Tsiv-Gombori Catedral de Alaverdi Catedral de Alaverdi
Lavabo real, Ciutadella de Gremi La ciutat de Gremi va ser la antiga capital del regne de Kakheti i seu real durant els segles XVI i XVII. Al costat de la carretera, dalt d'un petit turó es troba la ciudadela, destruïda pels perses en 1.615 i restaurada fa pocs anys. L'Església dels Arcàngels (1565) no és la més antiga de la zona, però si la que està en millor estat i amb el seu interior intacte, no com moltes altres que van ser “blanquejades”. També es pot visitar un petit museu i la Torre Reial (3 GEL), des de la seva terrassa es tenen unes vistes fantàstiques de la zona. Però el més cridaner és el "lavabo real", una tassa de pedra feta servir per la seva majestat per fer les seves necessitats que sembla poc agradable per a l'hivern.
Monestir de Nekresi Monestir de Nekresi Vistes des del Monestir de Nekresi Monestir de Nekresi Monestir de Nekresi
Monestir de NekresiMonestir de NekresiLa ciutat de Nekresi va ser fundada pel rei Pharnajom al segle II ac. Al segle IV el rei Thrdat va construir una església en aquest lloc, que es va convertir en refugi de Sant Abibos, un dels 13 Pares Assiris (grup de missioners que al segle VI van arribar des de Mesopotàmia a Geòrgia per enfortir el cristianisme a el país). Situat al cim d'un turó amb vistes a la vall Alazani, el monestir, que alberga un petit grup de monjos, conté diversos edificis eclesiàstics de diferents èpoques: una basílica que es remunta al segle IV, l'Església de la Mare de Déu Beneïda (segle VI-VII), un palau de dues plantes residència del bisbe (segle IX), una torre (segle XVI) i un celler de vins. Des del pàrquing fins al monestir hi ha 1,5 km caminant i 250 mts de desnivell, o sigui una pallissa que pot evitar-se pagant 1 GEL, que és el que costa el bitllet d'anada i tornada en el mini bus que ofereixen els monjos.
Celler a la regió de Kekheti Celler a la regió de Kekheti Celler a la regió de Kekheti Celler a la regió de Kekheti Tast de vins, Celler a la regió de Kekheti
El dia acaba amb la visita a un cellerdel qual no recordo el nom. Primer mengem al restaurant, a l'aire lliure, amanida de tomàquet i cogombre, chqmeruli (pollastre amb salsa d'alls), lula kebab, vi i Pepsi light, 21 GEL... Un menjar deliciós. Després assistim a un ràpid recorregut pel procés de creació del vi des que arriba la vinya en el remolc d'un camió fins que s'embotella. Finalitzem amb un tast de vins (blancs i negres). Són més bons que els que hem provat fins ara a Geòrgia, cal dir que tots ells de vinyes pròpies, però segueixen sent massa dolços per al nostre paladar.

Preferim dormir a Tbilisi i agafar l'endemà el bus a Borjomi. Així que Svetlana ens ha buscat un confortable vehicle per tornar a la capital. Taxi Taxi a Tbilisi, 10 GEL GEL per persona, mínim 4 persones. Segueix la carretera de muntanya que puja fins al pas de Gombori (1.650 mts) evitant la volta fins Sighnaghi, i estalviant-nos una hora de camí. Les marshrutkas no fan aquest camí perquè tot just creuem un parell o tres de pobles, i per tant és una zona dolenta per portar o recollir clientela.