Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

GEORGIA - ARMENIA

Garni i Geghard

Decimosexto día Garni i Geghard estan en sentit contrari a Echmiadzin. Agafar la marshrutka 44 blava (100 AMD) en Mouses Khoronats fins ta Mercedes Benz en Gai Poghots, i allà la marshrutka blava 266 fins Garni, 250 AMD, 30 min. Les dues van plenes de gom a gom.
Menjant en un Hostel del carrer Marzpetunu, Garni Hostel al carrer Marzpetunu, Garni Baixant pel carrer Marzpetunu St cap al temple, ens parem a dinar davant d'un cartell de Hostel. Sembla una casa particular, llits i menjador a una banda, cuina i serveis a l'altre. Al fons hi ha un acollidor jardí i una taula sota l'ombra dels fruiters. No hi ha carta i no parlen anglès. Treuen plats fins que diem prou. Amanides variades, d'enciam, de cogombre i tomàquet, i de pastanagues, assortiment de formatges, lavash (pa fi típic armeni) i khaslama (estofat de vedella), fruita, cervesa, aigua, cafè i te, 6.300 AMD. Deliciós.
Vistes des de el Temple de Garni
A 32 km de Yerevan, sobre un rocos turó a 300 mts sobre el riu Azat s'alça el Temple de Garni (accés 1.000 AMD), un temple clàssic d'estil hel·lenístic, similar al Partenó, construït al segle I pel rei Terda I que el va consagrar al déu Mitra.
Temple de GarniTemple de GarniUna primera fortalesa va ser construïda en el tercer mil·lenni abans de Crist. És un terreny fàcilment defensable a la part alta d'un rocós turó sobre el riu Azat i on el seu únic accés és pel nord, on es va situar la muralla. Va ser conquerit al segle VIII aC pel rei Argisti I d'Urartu, que va aixecar una fortalesa i una residència d'estiu. Des de llavors es van aixecar altres edificacions com uns banys romans, una església, i al segle I el temple grecoromà. Tot això va ser destruït juntament amb les muralles per un terratrèmol a 1.679. En 1.969 es va iniciar un treball de reconstrucció que va durar 10 anys. El temple, situat a la vora del penya-segat, consisteix en un petit santuari envoltat per 24 enormes columnes amb capitells jònics, descansant sobre un podi de 3 mts d’alçada al qual s'accedeix pujant nou amples graons. I encara que l'interior del temple és una mica decebedor, amb tot just un altar i un forat per a sacrificis, el seu aspecte exterior és majestuós com pocs. Les vistes de la vall del riu i les muntanyes que l'envolten són estupendes. És una de les poques atraccions turístiques a Armènia on es cobra entrada, 1.000 AMD.
El Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Monestir de Geghard és a 7 km de Garni. Als 10 minuts que es triga en taxi cal afegir una hora d'espera, sortint tot plegat per 3.000 AMD. És gairebé l'única opció, ja que en marshrutka és gairebé impossible fer-ho en un temps raonable.
Monestir de Geghard Monestir de Geghard Monestir de Geghard Monestir de Geghard Monestir de Geghard
Monestir de Geghard Monestir de Geghard Geghard significa "llança" en armeni, en referència a la llança que va ferir Jesús a la Crucifixió i que es creu que l'apòstol Judes Tadeu va portar fins aquí. Avui en dia. s'exposa al Museu de Echmiadzin. El complex monàstic està situat entre els espectaculars penya-segats que formen la gola del riu Azat. Va ser fundat per Gregorio l’Il·luminat al segle IV en el lloc on hi havia un santuari pagà format per una cova amb una font considerada sagrada. Després de les incursions musulmanes i turques dels segles IX i XII l'església original es va perdre, i la capella Avazan que es veu avui dia totalment excavada a la roca data de 1283. El monestir es compon de diverses esglésies i tombes del segle XIII, algunes d'elles excavades en roca, al turó que l'envolta hi ha coves on els monjos resaven, khachkars entre les roques i un mur defensiu que l'envolta tot sencer.
Monestir de Geghard Monestir de Geghard Monestir de Geghard Monestir de Geghard Monestir de Geghard
Tornem en un vell autobús groc de finestres tintades que sembla de l'època soviètica, el bus 265 (250 AMD, 1h). Només surt quan està ple, i això ens suposa 45 minuts d'espera. Un cop a Yerevan agafem lamarshrutka 44 fins al hostel. Entre una cosa i una altra dues hores per recórrer 32 km. Mes val contractar un taxi, que anada i tornada més l'espera són només 10.000 AMD.