Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçalera

GEORGIA - ARMENIA

Com moure's

Autobús urbà a gas a ErevanTant Tbilisi com Erevan tenen un centre compacte fàcil de recórrer passejant. Per a les distàncies més llargues ambdues tenen sistema de metro i autobús, encara que aquest últim és més difícil d'usar ja que tota la informació està en idioma local. Encara que tan sols hi ha una o dues línies, el metro és relativament modern, puntual i barat. Un bitllet a Yerevan costa 100 AMD. En Tbilisi metro i autobús costen 0,5 GEL. Per usar-lo cal comprar la Metrocard a qualsevol oficina del suburbà. Es paguen 2 GEL per la targeta, que són reemborsats quan "la tornes juntament amb el justificant de compra", i es recarrega amb la quantitat desitjada. Serveix per a autobusos, metro i el telefèric a Nariqala. En ambdues ciutats tant els senyals a l'interior del metro com els anuncis de les parades són en l'idioma local i anglès. És increïble la profunditat a la qual hi ha algunes estacions, a Avlabari (Tbilisi) les escales mecàniques triguen 130 segons a baixar.
Autobús 37 (fins a l'aeroport) a TbilisiEl flamant autobús 265 que uneix Garni amb ErevanPerò en tots dos el mitjà de transport més popular són les marshrutkes, mini-busos privats usats com a transport públic. Hi ha una descripció de la ruta a la finestreta o del destí al frontal del vehicle però només en l'idioma local. En les urbanes un nombre correspon al camí, i tenen parades més o menys establertes, encara que no sempre hi ha un senyal o cartell que les indiqui. Les de llarg recorregutfuncionen com un taxi compartit i solen sortir d'estacions de mini-bus. Fan tantes parades com se li sol · liciti al conductor, i encara que surten dins d'un horari establert, algunes esperen a estar plenes. En ambdós casos el bitllet es paga directament al conductor en baixar del vehicle En Tbilisi les urbanes són grogues i les de llarg recorregut blanques, a la resta de país no hi ha norma. A Armènia són sempre blaus. Per norma general van de gom a gom, i encara que et pot tocar fer part del trajecte de peu, no hi ha mes d'un passatger per seient. La principal estació de mini-busos i marshrutkesa Tbilisi es troba al costat de l'estació de metro de Didube. En Erevan els punts de sortida estan mes dispersos, el millor és preguntar.
Rosa amb alguns camioners armenis al tren entre Erevan i Tbilisi amb els quals compartim algunes cervesesEl flamant taxi que fem servir entre Garni i GeghardHi ha marshrutkas diàries entre les dues capitals (6h, 30 GEL). A més Envoy Hostel té un mini bus que comunica Erevan amb Tbilisi els divendres, i els dissabtes Tbilisi amb Erevan. Costa 100 GEL i triga unes 12h, perquè fa parada als punts d'interès, que són explicats per un guia local de parla anglesa. Cal pactar per endavant el preu sempre abans de pujar a un taxi, fins i tot encara que porti taxímetre. Dins de Tbilisi no hauria de costar més de 4-5 GEL, a Erevan el mínim són 600 AMD, però mai ha de superar els 1.000 AMD. Per a viatges llargs el millor és preguntar abans a l'hotel o un punt d'informació el preu just. A Armènia un càlcul aproximat seria, després dels primers 1.000 AMD, afegir 100 AMD per km i 600 AMD per hora d'espera.
Els nostres amics Jaume i Pere, al costat de Rosa, pujant al tren diürn Erevan-Tbilisi L'Spanish Team al completEn temporada alta hi ha trenes diaris entre Eerevan i Tbilisi (15:35 00:35), que segueixen fins Batumi. La resta de l' any n'hi ha un nocturn que surt en dies alterns. Ni els vagons són nous, ni els lavabos gran cosa, però hi ha vagó restaurant (encara que tothom es porta menjar i beguda) i és còmode i puntual. No hi ha seients, tots els bitllets són de llitera. Hi ha tres tipus de compartiments, el barat de sis lliteres obert al passadís (4 a una banda i 2 a l'altre), el de quatre lliteres amb porta i el de dos llits, el més car. El bitllet més barat costa 7.800 AMD, compartir rialles, menjar i beguda ( alcohol ) amb la resta del passatge és gratis. L'estació de tren està a 1.000 AMD en taxi del centre, i encara que la informació està en rus i armeni, a les taquilles parlen una mica d'anglès.