Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

INDIA DEL SUD

Mamallapuram

Playa de Mamallapuram Mamallapuram és una petita ciutat costanera de tot just 15.000 habitants, situada a nomes 60 km de Chennai i a 80 km de Kanchipuram. és famosa per les seves excavacions en roca, el temple de la platja, i la seva costa paradisíaca, recuperada ja dels estralls que va sofrir durant el tsunami del 26 de desembre del 2004. La tranquil.litat dels seus carrers, on no és difícil trobar artesans cisell en mà donant forma a boniques escultures, els seus monuments, i la varietat de la seva oferta culinària, en la qual s'inclou pescat, marisc i cervesa (tot això molt difícil de trobar en aquesta regió vegetariana de Tamil Nadu), fan d'ella un lloc agradable per a relaxar-se.
Va ser fundada al segle VII com ciutat portuària per la dinastia dels pallavas, i es creu que el nom ve de un rei pallava que es deïa Mamalla. Els seus monuments més importants estan datats entre els segles VII i varis van ser nomenats Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO en 1983. També és coneguda per les seves orfenats que sovint conviden a entrar als turistes.
Tercer día Hem anat a l'oficina de reserves de Southern Railway, enfront de l'estació d'autobusos. No hi ha bitllets en el tren nocturn a Madurai, ni per demà ni per a demà passat. Podem inscriure'ns a la llista d'espera, una cosa habitual sembla ser, però decidim que no mereix la pena. Agafem un bitllet per a un tren diŘrn per al día seguent. Seient amb aire condicionat. Encara que el tren surt de Chennai nosaltres ens pujarem a Chengalpattu, on fa parada a les 13:15, i així ens estalviem una hora de cotxe a Madrás (Chennai). Són ja al voltant de les dotze del mati, i per fi comencem a fer turisme de debò.
Playa de Mamallapuram Mamallapuram Procesión funebre Mamallapuram Mamallapuram
Templo de la orilla La nostra primera visita és al temple de la platja Patrimoni de la Humanitat - UNESCO (250 INR, entrada conjunta per a tots els temples de la ciutat). Esta excavat en una única roca i ha romàs en el seu lloc des de fa 1.400 anys. Encara que molts dels detalls han estat erosionats per les inclemències meteorològiques pròpies de la seva proximitat al mar, encara manté enormes capitells d'antics llocs de culte i un munt de graons tallats A la roca. Els dos capitells principals del temple contenen santuaris dedicats a Shiva, i un tercer dedicat al Visnu jeuent.


Templo de la orilla Templo de la orilla Templo de la orilla Templo de la orilla Templo de la orilla
Cinco Rathas Un curt passeig de tot just un quilòmetre ens acosta als cinc rathas Patrimoni de la Humanitat - UNESCO, literalment carros de guerra. Són uns petits temples del segle VII dedicats a Siva, però la tradició popular ha fet prevaler la creença que van ser creats pels herois del Mahabharata, que els van posar el seu nom: Draupadi-Ratha (la bella), Arjuna-Ratha (el valent), Bhima-Ratha (el fort), DharmarajaRatha (el bé) i Sahadeva-Ratha (el savi). Tots s'eleven sobre plataformes, que quan estan acabats imiten els passos processionals sobre rodes i animals. Tenen una sola nau, i els seus murs exteriors i interiors estan decorats amb pilastres encastades i altorrelleus dedicats a Siva.
Draupadi-Ratha y Arjuna-Ratha El primer és Draupadi-ratha dedicat a la deessa Durga, enfront d'ell hi ha una escultura d'un lleó. Separat d'aquest per un enorme Nandi (brau de Shiva) es troba el segon, Arjuna-ratha, dedicat a Shiva. La deessa de la pluja Indra esta representada en les parets d'ambdós. Després ens trobem Bhima-ratha dedicat a Visnu, i finalitzant la fila està Darmaraja-ratha, el mes alt dels cinc. Finalment, enfront de tots ells, com si es tractes d'un general passant llista a les seves tropes, es troba Nakula Sahadeva-ratha, dedicat a Indra. Al costat d'ell hi ha esculpit un elefant de grandària natural que representa la seva muntura.
Draupadi-Ratha, Cinco Rathas Arjuna-Ratha, Cinco Rathas Bhima-Ratha, Cinco Rathas Dharmaraja-Ratha, Cinco Rathas Sahadeva-Ratha, Cinco Rathas
Mandapams Els temples excavats a les roques (mandapams) Patrimoni de la Humanitat - UNESCO, un conjunt de petits temples i murals, espargits al llarg d'un petit pujol derrera de l'estació, que contenen relleus bellíssims representant històries de llibres sagrats. és una zona verda amb palmeres, petits boscos i roques enormes que tallen el pas. Esta plena d'hindús passant la tarda, i les confortables ombres alberguen alguna que altra parella. Entre escales en pedra i camins de terra anem d'un temple a un altre. Un dels temples més antics és el Krishna Mandapam, que mostra escultures en una escena pastoral amb Krishna aixecant la muntanya Govardhana per protegir als seus familiars de la ira de Indra.
Mandapams Mandapams Mandapams Mandapams Mandapams
El més cridaner és la bola de mantega de Krishna, una gegantesca roca natural encimbellada en el vessant d'un petit pujol. Proporciona una agradable, encara que perillosa ombra.
A la cara aquest (per la qual surt el sol) d'una enorme mole de granit (27 m de llarg per 9 m d'alt), que servia de paret a l'estany de ablucions del recinte sagrat, es va esculpir el mes gran relleu de tot l'art indi, per a eternitzar el Descens del Ganges, un dels passatges més espectaculars de la mitologia hindú, la Penitència d'Arajuna.

Penitencia de Arajuna Davant el sofriment dels éssers de la terra per la sequera que està destruint-los, la deessa Ganga (el riu Ganges) s'oferix a calmar la seva set, però tem que amb la seva força al caure sobre la terra causi més dany que benefici; Shiva, llavors, s'oferix a prestar el seu cap perquè sobre ella la deessa descarregui tot el seu ímpetu fluvial i pugui descendir suaument a través del seu cabell. La gran escena es compon al voltant d'un eix vertical de simetria, que és el riu Ganges (en realitat un rierol natural encegat actualment), pel qual descendeixen nagas. Aquest esdeveniment miraculós és presenciat per tot tipus d'éssers, celestials i terrenals.

A l'esquerra de la "penitència", la roca granítica continua fins a completar 35 metres de longitud. Aquí els pallava van aprofitar per a excavar deu mandapams amb altorrelleus de grandària natural, dedicats en la seva majoria al culte de Vishnu. Les façanes presenten un pòrtic hipòstil, les columnes del qual tenen per base un lleó heràldic, l'emblema dinàstic dels pallava.(Historiarte.net)
Penitencia de Arajuna Mandapams Mandapams Mandapams Mandapams
Playa de Mamallapuram Fem una passejada per la riba fins al temple de la platja. Ens mullem els peus i poc mes. La sorra en algunes parts esta molt bruta. Furgant amb el peu, deixant-te enfonsar en la sorra per l'efecte de l'anar i venir de les ones, queda al descobert una gran taca de color negre que sembla quitrà. No s'enganxa als peus però tampoc és agradable. La sorra esta plena de barques de pesca amarrades. Tornant sobre els nostres passos fem algunes fotos del vespre i la lluna plena, abans parar a sopar marisc i peix fresc en algun restaurant a primera línia de brisa.
Cuarto día Comencem el dia enviant unes postals. El post office és un edifici decrepit situat en un carrer sense asfaltar pròxim al mercat. Al mercat tot just hi ha cinc llocs oberts de carn i una desena de peix. Bé, el peix mes que llocs són venedors, asseguts amb les cames creuades sobre una ampla vorada amb les peces davant d'ells. Unes dotzena de gambes o crancs, alguna peça de peix, chanquetes secs. A l'exterior del recinte hi ha algunes gallines vives, i tenderetes de fruites i verdures que donen al carrer principal. Allí ens prove´m de fruita per al tren.
Ens trobem a un hindú amb el qual vam estar fent cua al'oficina de reserves de Southern Railway. Acordem amb ell un taxi a Chengalpattuj per 500 INR.
Mercado de Mamallapuram Mercado de Mamallapuram Mercado de Mamallapuram Mercado de Mamallapuram Mercado de Mamallapuram
hotel  Siva Guest House. 1.100 INR. Habitació doble, aire condicionat, bany amb dutxa a cassons, encara que l'aigua surt calenta. Hi ha tovalloles, sabó, paper higiènic i tv. Net. El manager és un pesat que intenta vendre't viatges a qualsevol punt del planeta, però sap acceptar un no. Des del terrat hi ha unes boniques vistes del poble.
Freshly & Hot Gairebé tots els restaurants dirigits a turistes es troben al llarg de Othavadi St. i el passeig marítim. A la majoria d'ells la millor opció és peix a la graella, servit amb unes patates fregides o amanida.
Restaurant Moonrakers. Othavadi Street. Tandori fish, mixed grilled fish (peix amb calamars i gambes), i cervesa, 610 INR. Calamars molt sabrossos, el peix una mica sec, i el tandori picant. Ambient agradable i bon servei. Restaurant Nautilus. Net, còmode, bon ambient i bon servei. Amb un lleuger aire colonial francès. Disposa d'una petita llibreria amb alguns volums de Asterix i Obelix, i Tintin. 3 french toasts, 2 ous fregits, torrades, te i cafè, 100 INR. Restaurant Santana Beach. Local devant la platja, tan prop que la marea alta sembla que vagi a inundar-lo. Vistes al mar, lluna plena, brisa agradable i bon menjar. Grilled calamari, calamari noodles, chicken pankora, una cervesa i un banana lassi, 470 INR. Restaurant Freshly & Hot. Devant de l'hotel, és l'únic obert a les 8:00. Truita de formatge, truita vegetal, cafè i te, 130 INR.


Siva Guest House Playa de Mamallapuram Cinco Rathas Templo de la orilla Procesión funebre

 Preus
  1 postal 10 INR 1 coco per beure 20 INR
  bossa palatan sec 10 INR suc de mango / lassi 30 INR
  ampolla d'aigua 13 INR 10 platans petits 20 INR
  cogombre / papaya / bossa pa motlle 10 INR 10 caramels halls 5 INR
  Internet 1 hora 40 INR cafe / té / 2 taronjas 15 INR