Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

India

Kumily i el Periyar National Park

Camino a Kumily Sexto día Contractem un taxi que ha de dur-nos fins a Kumily, un petit poble a les portes del Parc Natural de Periyar. El propi hotel ens ho proporciona per 1.600 INR. No regategem. Desprès d'hora i mitja de camí ens aturem a l'entrada d'un poble. Sembla ser que hi ha hagut uns disturbis entre estudiants, a la premsa parlen aquests dies de revoltes en Chennai, i algunes pedres han arribat a cotxes i autobusos. Esperem una estona que es calmi la situació. Jahir, un amic del driver, ens recull a la frontera entre Tamil Nadu i Kerala per dur-nos a l'hotel. és "guia oficial de la associació de turisme de Kerala", i qui organitzarà totes les nostres activitats en la zona.
Cardamomo Kumily és una petita ciutat equipada amb excel.lents hotels i resorts on poder acomodar-se, a nomes 4 km de Thekkady, la Reserva Natural de Periyar. Un lloc tranquil i acollidor on els micos corretegen alegrement pels seus carrers, i abunden les botigues de productes cachemirs. Encara que la seva major ocupació és el comerç de les especies que creixen a les muntanyes de la zona, molt coneguda per les seves produccions de cardamom, canyella, cafè i te. és fàcil contractar excursions que permeten conèixer de primera mà el procés de producció des de la plantació fins a la seva venda. I per descomptat és el centre ideal des d'on explorar Periyar i la seva àrea de protecció de tigres.
Elephant Junction Comencem a les 16:30 amb un passeig en elefant. Un rickshaw ens recull a l'hotel i ens duu a Elephant Junction, a uns quinze minuts de Kumily. L'invent és força turístic, però és divertit. Tenen sis elefants, un d'ells una criatura d'un any que va néixer en la reserva, ja que la mare estava embarassada quan la van capturar. Les activitats van des de passejos de mitja hora, fins a un dia complet que inclou passejos, arrossegament de troncs, neteja dels animals i fins i tot banys amb ells. Nosaltres optem pel passeig curt (350 INR). Ens va tocar una femella de 25 anys que es deia Vina. Li col.loquen uns arneses com als cavalls, una cadira de muntar, i des d'un petit moll pugem els dos a la grupa. El guia des de baix dirigeix a l'animal, mitjançant la veu i una petita vara. Tot just recorrem 500 metres per un estret camí que envolta la reserva. El temps just per a sentir l'elevada temperatura del seu cos i sorprendre'ns amb els seus punxeguts pèls. La volta a l'hotel és un altra aventura patrocinada per un conductor amb tendències su´cides, dels quals tant abunden per aquí.

Elephant Junction Elephant Junction Teatro Mudra, función de Kathakali Teatro Mudra, función de Kathakali Teatro Mudra, función de Kathakali
A les 18:30 assistim a una sessió de Kathakali (150 INR) al Teatre Mudra. El kathakali és una dansa teatral, originària de l'estat de Kerala, l'origen del qual data de fa més de 500 anys. Combina dansa, música i manyaga per a dramatitzar històries de la mitologia hindú, sobretot poemes èpics del Ramayana i el Mahabharata. La representació dura al voltant d'una hora, però la sala obre mitja hora abans per a poder assistir a la sessió de maquillatge, un espectacle afegit a la propia funció.
Teatro Mudra, función de Kathakali Vestits i maquillatge són bastant complexos. Els ballarins emprenne fins a quatre hores en maquillar-se per complet. Els personatges s'acoloreixen depenent de la seva naturalesa. Un noble o un poderós rei es pinta de verd, i els personatges malvats solen pintar-se de vermell. La tècnica del kathakali inclou un complicat llenguatge de gestos. Els moviments del cos i dels peus són molt rigorosos. Destaquen postures rectangulars, grans salts i moviments amplis i vigorosos. L'expressió facial està altament desenvolupada. Moviments de cap, coll, globus ocular, parpelles, galtes, nas, boca, mentó, diferents tipus de mirades... el seu domini és la culminació de l'art dramàtic en dansa. Arribar a la flexibilitat i el control muscular necessaris, requereix entre 8 i 10 anys d'entrenament.
L'orquestra està composta per instruments de percussió: manddalam (tambor allargat que es toca d'ambdós costats), chenda (tambor cilíndric tocat amb palillos), chengala (gong de metall tocat amb un sol pal), clathalam, címbals, i dos cantants que es col.loquen darrere dels ballarins. Tots els ballarins duen a més cascavells en els turmells.                                                               Document PDF Mudra brouchure
Teatro Mudra, función de Kathakali Teatro Mudra, función de Kathakali Teatro Mudra, función de Kathakali Teatro Mudra, función de Kathakali Teatro Mudra, función de Kathakali
Septimo día Segon dia a Kumily. Avui toca Jungle Safari al Periyar National Park (1.500 INR + 300 accessos al Parc). Periyar, també conegut com Thekkady, és un àrea protegida situada a la zona muntanyenca dels Ghats Occidentals, en la frontera entre els estats de Kerala i Tamil Nadu. Cobreix un àrea de 777 km2 i és una de les 27 àrees de protecció de tigres de la índia.
Periyar National Park El 75% de la reserva és selva tropical, que en alguns casos arriba a entre 40-50 mts d'alçada. La resta són eucaliptus, arbustos, selva baixa, i la superfície ocupada pel llac. Compte amb 2.000 tipus diferents de plantes, 350 de les quals tenen usos medicinals. Hi ha a més 170 tipus diferents de helechos i 154 tipus d'orquídies. Quant a la fauna, compte amb 62 tipus diferents de mamífers, alguns d'ells en perill d'extinció. Destaquen els seus aproximadament 24 tigres, i entre 900 i 1.000 elefants asiàtics. També es poden trobar aquí bufals d'aigua, cérvols, sambares, antílops, dholes (gossos salvatges hindús), xacals, guineus, mangostes, lleopards, langures, l'esquirol gegant de Malabar, 320 tipus diferents d'ocells, 30 de serps, 13 de llangardaixos i 160 tipus de papallones.
Periyar National Park A les 5:15 del matí un jeep ens recull a l'hotel, i ens endinsa 40 km a la jungla, fins a les oficines centrals del parc. Durant el camí fem diverses aturades tractant de veure animals. En teoria a primera hora del mati van a les tolles a beure aigua. Però o avui no tenen set, o ja han begut. En arribar a les oficines, en un bonic menjador, enfront del llac Periyar, ens ofereixen un fabulos esmorzar vegetarià. El llac té una area de 26 km2 i va ser creat pels britànics fa un segle amb la construcció de la presa de Mullaperiyar al 1895. El dic, on habiten 38 tipus diferents de peixos, serpenteja al llarg de les muntanyes, convertint-se en una font permanent d'aigua per a la fauna local.
Periyar National Park Periyar National Park Periyar National Park Periyar National Park Periyar National Park
Periyar National Park Periyar National Park A l'acabar ens assignen un guia per cada quatre persones, que ens reparteix uns mitjons gruixuts que arriben fins als genolls, i que han de protegir-nos de les sangoneres. Comencem una caminada de tres hores i mitja que ha de dur-nos a conèixer part de la fauna del parc. La flora la coneixem gairebé tota. Una selva tropical de primer ordre, repleta de sangoneres que s'enganxen tant com poden, i a les que intentem combatre amb sal. Animlas de major grandaria tot just veiem un parell d'esquirols. A la una del migdia estem de tornada a les oficines centrals, on ja tenen preparat el menjar. Alla descobreixo que, a pesar dels esforços, diverses sangoneres han aconseguit el seu objectiu, i tinc ferides en ambdós peus.
Rentat de peus i calçat. Menjar vegetarià, cafè, i migdiada al sol. En una petita embarcació a rems donem un agradable passeig pel llac.
Periyar National Park No és habitual veure animals des de les barques. Encara que existeix alguna possibilitat al capvespre, i sobretot si no ha plogut en els últims dies, de veure alguna família d'elefants, cérvols o verracs. Després de dies de pluja les oportunitats de veure animals decreix i hi ha poques possibilitats que s'aproximin al llac mentre hagi fonts d'aigua a l'interior del bosc. Ens conformem amb una petita serp d'aigua. és evident que no és el lloc ideal per a albirar animals. Però això queda compensat pel tracte exquisit, atent i generós, amb que ens han dispensat en tot moment, a més de ser una ideal vàlvula d'escapi de les bullicioses i caòtiques ciutats del sud de la índia.
Elefante escondido entre la maleza, Periyar National Park Sortim cap a l'hotel. El driver va parant de tant en tant atalaiant l'horitzó. Buscant entre els arbres. és incre´ble la vista que té. Veiem dos esquirols dormint a les branques d'uns arbres. De cop i volta dona una brusca frenada i fa marxa enrere uns metres. Baixa del jeep. S'escolten bràmids d'elefants darrera d'uns arbres, a uns 30 metres de nosaltres. Ens anem acostant, enfonsant els peus en l'herba alta, aquesta vegada sense mitjons que ens protegeixin de les nostres amigues les sangoneres. En un parell d'ocasions el guia es gira i ens diu amb cara agitada: "Are you ready to run?". Un elefant és un animal molt gran i pesat, però molt més ràpid del que sembla. Si surt corrent després de nosaltres tal vegada arribarà a algun dels cinc. Envoltem un poc uns arbres i finalment els veiem. Tot just visibles entre la mala herba, són fàcils de distingir quan es mouen. Hi ha tres adults i una criatura. Es mouen contínuament tractant d'evitar-nos. Nosaltres intentem anar a la sagazaga, però no és fàcil entre la densa mala herba. Entre una cosa i una altra passem 1/2h perseguint paquiderms. Des d'uns deu metres, vam aconseguir alguna foto poc clara amb una càmera compacta d'enfocament automàtic.
Periyar National Park Elefante escondido entre la maleza, Periyar National Park Periyar National Park Elefante escondido entre la maleza, Periyar National Park Elefante escondido entre la maleza, Periyar National Park
Baixant la muntanya ens creuem amb gent que es dirigeix al temple de Sabarimala, visitat per quatre milions de pelegrins cada any. Diuen que és el segon centre de pelegrinatge anual, en el món, després de la Meca. Quan arribem a l'hotel ja ha fosquejat. Li donem 200 INR de propina al driver i localitzador d'elefants, que ha convertit en una aventura el que fins al moment nomes era un bonic passeig per la jungla. L'horari mes o menys ha estat: 05:15 recollida en l'hotel, 08:00 arribada a les oficines centrals, 09:30 trekking, 13:00 menjar, 15:00 passeig amb barca, 16:00 volta a l'hotel, 18:30 arribada a l'hotel.
Green View Home Stay hotel  Green View Home Stay. 900 INR. Habitació doble amb ventilador, sense aire condicionat, bany amb dutxa a cassons. Hi ha tovalloles, sabanes i flassades. Molt acollidor, ambient familiar. Retirat de la bullícia. Terrasses amb dues hamaques i una taula que donen a un hort-jardí. Habitacions netes i lluminoses enfront d'un exuberant jardí. Restaurant Hotel Lakeshore Restaurant. Vedella al curry amb arròs (carn molt tendra, encara que la salsa massa picant), porotta de formatge (meitat pita, meitat naan farcit de formatge), patates amb ceba fregida mes formatge i ous fregits (simplement deliciós), i aigua, 180 INR. El local podia estar mes net per a ser un hotel, però reuneix els mínims.
Coffee Inn Restaurant Hotel Malabar. Sopa de tomàquet, sopa de ceba, banana pancake, pancake de pinya, 140 INR. Casolà i abarrotat d'hindús. Sopes estupendes, pancakes crus. Restaurant Spice Chimney. Pollastre manchuria, arròs Szechuan, aloo paratta i fulka, 2 cerveses, aigua i dos lassi dolços, 500 INR. Local elegant, encara que disparat de preu per als estàndards indis. Restaurant Coffee Inn. Passat l'encreuament principal, cinc-cents metres a la dreta. Restaurant d'un hotel que sembla fet de fang. Bonic jardí amb aire colonial i alguns hostes llegint el diari. Triguem una hora en esmorzar. Déu que lents! Ous fregits, torrades (pa fet per ells), pancake de plàtan, cafè i et, 140 INR.
Bus  L'estació d'autobús es troba a uns 25 minuts caminant de l'hotel. Autobusos diaris a Kochi, Kumily, Kottayam, Trivandrum, Munnar i Madurai.  Taxi  A l'entrada de l'estació d'autobusos hi ha una parada amb mes de deu taxis.
Mapa Kumily City Tourist Map   Document PDF Thekkady Tourist Guide Association brouchure   Document PDF Mudra brouchure   Mapa Kalaripayatu brouchure