Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

AFRICA ORIENTAL

Bwindi Impenetrable NP

Gorilas en Bwindi Impenetrable NP A una altitud d'entre 1.160 i 2.607 metres sobre el nivell del mar, al sud-oest d'Uganda, al costat de la frontera amb Congo i Rwanda, es troba el Patrimoni de la Humanitat - UNESCO Bwindi Impenetrable National Park. És un autèntic bosc tropical, que s'estén sobre diverses cadenes de muntanyes i valls que formen el costat est del Albertine Rift Valley. Els seus 331 km2 de selva accessibles només a peu, alberguen més 120 espècies de mamífers, més que cap altre parc nacional a Uganda. La llista consisteix bàsicament en petits mamífers, com rosegadors i ratpenats, encara que amb molta sort es poden veure alguns elefants i petits antílops. Hi ha més de 11 tipus de primats incloent ximpanzés, micos de cua vermella, colobus blancs i negres, i babuins, i més s'han registrat un total de 350 espècies d'ocells, així com innombrables espècies de papallones, rèptils i arbres. Però el realment fascinant és que aquí es troba la meitat de la població mundial dels goril·les de muntanya, dels quals actualment queden uns 700 en llibertat. Durant l'últim segle una combinació de caça i destrucció de l'hàbitat han conduït a aquest estrany primat a la vora de l'extinció.
Gorilla tracking. És la major atracció turística de Bwindi, amb sis grups de goril·les disponibles a diari per a turistes. Una experiència única que t'apropa a una família d'animals salvatges, amb els quals conviuràs durant una hora al seu propi hàbitat.
Bwindi Impenetrable NP Bwindi Impenetrable NP Els guies et porten fins on hi havia els goril·les el dia anterior, on estan contínuament vigilats per rangers armats. Et diran que si l'esquena platejada càrrega contra tu, mires cap avall i no et moguis ni un mil·límetre adoptant una posició de submissió. Una cosa inversament proporcional als teus instints, però per sort un ranger estarà allà per contenir-te si els teus peus desobeeixen les teves instruccions. De tota manera, els goril·les estan cada vegada més acostumats a la presència humana, i les càrregues rarament ocorren.
Sugerencia La reserva de permisos para al Gorilla Tracking en Bwindi Impenetrable NP i Mgahinga Gorilla NP, s'han de fer Uganda Wildlife Authority, Plot 7 Kira Road, Kamwokya, P.O. Box 3530, Kampala. Tel. 256-4141-355400, e-mail hope.kabatabazi@uwa.or.ug
Alrededores de Buhoma Es poden demanar via e-mail o telefònicament. És molt important especificar el dia, ja que els permisos s'expedeixen per persona i dia. El preu es de 500 $, i és aconsellable reservar amb un mínim de sis mesos d'antelació, ja que la visita està limitada a 8 persones per grup i dia. La forma de pagament és en dòlars mitjançant transferència bancària. Un cop confirmada la reserva els permisos s'han de recollir en les oficines centrals d'Uganda Wildlife Authority, a Kampala, proveïts del passaport, amb almenys tres dies d'antelació. Arribar al parc, fins i tot en vehicle privat, ja us portarà un dia.
Actualment les families de goriles que poden se visitades es distribueixen de la seguent forma:
Mubare (7) Habinyanja (23) Rushegura (18) Nkuringo (20) Bitukura (13) Shongi (34)
1 silverback
1 black back
2 Adult females
1 sub adult
2 infants
2 silverback
2 black backs
8 Adult females
2 sub adult
4 juveniles
5 infants
1 silver back
1 black back
2 sub adult
5 Adult females
4 juveniles
5 infants
3 silver back
4 black backs
4 adult females
1 sub adult
3 juveniles
5 infants
4 silver back
2 black backs
3 adult females
2 juveniles
2 infants
3 silver back
6 black backs
10 adult females
7 juveniles
8 infants
Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP
Decimocuarto día 06:40 Avui és el dia G. Ens aixequem, vestim i anem a esmorzar. Un dels empleats del campament es porta els nostres passaports i el nostre permís per fer el registre i anar avançant temps. 08:00 Les oficines de UWA al parc són a un pas de l'hotel. Arribem just a temps d'assistir al breafing. Durant 1/2h ens repeteixen els consells que hem llegit tantes vegades, i sortim a la recerca dels nostres amics peluts. Recomanen portar dos litres d'aigua per persona, i menjar suficient per passar un dia a la muntanya, ja que en el pitjor dels casos no tornarem fins al vespre. Poden contractar-se portadors per carregar les motxilles. Som els únics que no ho fem, així que no es quant costen. 08:30 Per anar fins al punt d'inici de la caminada cal vehicle propi. Al·lucinen quan els diem que hem vingut en transport públic. Ens repartim entre vehicles d'altres turistes, Rosa va amb una parella suïssa, i jo amb un hawaià.
Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP
09:00 Comencem a caminar. Al principi és camp de cultiu que a poc a poc es va espessint, i al final ja caminem per selva verge. Gairebé tot el camí és costa amunt, sempre relliscós, i es fa imprescindible un bastó per caminar. L'última 1/2h no és apta per pusil lànims. En alguns punts el bastó s'enfonsa fins a mig metre entre les males herbes i el fang. Gràcies a l'altíssima humitat ambiental, el terra està cobert d'arrels i fulles en descomposició. Els peus s'enganxen, quan no rellisquen, i branques baixes i lianes colpegen braços i cap. No veiem animals, tan sols uns enormes cucs, i unes formigues que produeixen una mossegada força dolorosa. Ens posem els pantalons per dintre dels mitjons.
Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP
10:30 Arribem al costat dels goril·les. La família de set s'ha convertit en cinc, dos s'han anat per crear el seu propi grup. Hi ha un esquena platejada, un altre mascle, i tres femelles. Amb prou feines fan res mentre estem allà. Quan arribem l'esquena platejada està menjant, i a la poca estona es posa a fer la migdiada. Al cap de poc també comencen els altres. Fem un munt de fotos i vídeos, però és una mica decebedor la manca d'activitat. Tan sols veiem de prop a quatre d'ells, el segon mascle apareix a uns 15 metres just 10 minuts abans d'anar-nos. 11:30 Ni un minut més ni un menys. Durant el camí de tornada, un cop estem a una distància prudencial dels goril les, ens aturem una estona a menjar el packed lunch que ens ha preparat l'hotel: ou dur, entrepans, peça de pinya, síndria i unes galetes. Durant la pujada hem begut un litre d'aigua cada un. 13:00 Arribem als cotxes. Ens rep un encantador grup de ball infantil, amb l'ànim de treure uns dòlars als turistes. Deixem deu dòlars. 14:00 Recollida als Headquarters del diploma que t'acredita com a "gorilla tracker", i ens anem al campament. Nomes arribar es posa a ploure, en alguns moments de manera torrencial. No deixa de fer-ho fins que es fa fosc.
Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP Gorilas en Bwindi Impenetrable NP
avis El tracking, encara que és apte per a un ampli ventall de gent, requereix uns mínims de forma física i preparació, i no s'ha de prendre a la lleugera. Compta amb caminar tres hores, en pendent, sobre un sòl relliscós i embulalt, acompanyat d'una elevadíssima humitat. És important anar preparat per a l'ocasió: calçat amb una bona tracció, adequat per a terres mullats i relliscosos; impermeable, plou cada dia fins i tot en temporada seca, i prou aigua i menjar. Un cop amb els goril les, hi ha unes normes bàsiques a seguir: no treure mai fotos amb flaix, no cridar ni fer gestos que puguin posar-los nerviosos, no acostar-se a menys de set metres (és per protegir-los de malalties humanes), no menjar ni beure en la seva presència, no tocar-los mai (són animals salvatges), i romandre sempre en un grup tancat evitant envoltar-los.