Capçelera

AFRICA ORIENTAL

Murchison Falls NP

Murchison Falls National Park Vorejant el riu Nil a uns 300 km al nord-oest de Kampala, es troba el Murchison Falls National Park, l'àrea protegida més gran d'Uganda (1.200 km2). Durant els quinze anys de dèspota govern d'Idi Amin durant els anys 70, la fauna del país va ser pràcticament eradicada per capritxosos soldats que utilitzaven els animals per fer pràctiques de tir. Encara que la fauna terrestre encara s'està recuperant d'això i del llarg període de caça furtiva durant els anys 80, ja es poden veure grans bandades d'elefants i girafes, i fins i tot alguns lleons. A més, cada dia surten vaixells des Paraa ofereixen l'oportunitat de veure multitud i hipopòtams, cocodrils i aus de tot tipus.
Jirafa, Murchison Falls NP Llegint Lonely Planet és fàcil adonar-se que organitzar un viatge en transport públic per aquesta zona és molt difícil i costós, tant en temps com en recursos. Seguint els consells de la pròpia guia contractem un tour de tres dies amb Sugerencia Red Chilli Tours. El viatge costa 285 $ i inclou transport, dues nits en tenda de campanya al seu campament de Paraa, passeig pel cim de les cascades, safari de 3-4h al delta del llac Albert, un altre safari en barca de 3h per el Nil, visita a una reserva de rinoceronts, i tornada a Kampala. Llit gratuït en dormitori a Kampala la nit anterior i posterior. No inclou menjar ni begudes, i hi ha un suplement de 15.000 shs si prefereixes dormir en bandas.   
Octavo día 08:15 Després d'esmorzar, ens donen una xerrada prèvia a la sortida. Itinerari, costos no inclosos, advertències, i consells de seguretat. 08:30 Iniciem la marxa. Som sis turistes: nosaltres, una parella britànica-neo zelandesa i dos alemanys, a més del conductor, Sam. Viatgem en una furgoneta de vuit places, els nostres seients tenen recolza braços, i el sostre és abatible. En els laterals, circumdant l'espai hàbil per a passatgers, hi ha barres antibolcada. Un vehicle còmode i fiable.
Murchison Falls NP Uganda kob, Murchison Falls NP  Kigelia africana o arbol de las salchichas,  Murchison Falls NP Bufalo, Murchison Falls NP Jirafas, Murchison Falls NP
12:45 Arribem a Masindi, l'últim lloc prou gran com per comprar provisions (Sam) i menjar abans d'arribar a les Murchison Falls. Han estat quatre hores de tranquil carretera asfaltada, sense animals, sense gairebé  travessar pobles, amb una única parada amb finalitats purament fisiològics. Per 15.000 shs acompanyem unes cerveses d'un estofat de cabra amb arròs i chapatti, i un plat de tilàpia amb arròs. 14:00 Reprenem la marxa. 85 km ens separen de les cascades. Cinc minuts després de deixar Masindi ens internem en territori del Parc Nacional. De seguida començem a veure animals: facoquers, babuins, pintades africanes, antílops de diferents mides, búfals i algun més que no recordo.
Murchison Falls NP Bufalos, Murchison Falls NP Hartebeest, Murchison Falls NP Elefante, Murchison Falls NP Jirafas, muchas jirafas en Murchison Falls NP
Murchison Falls 16:00 Per fi les cascades de Murchison Falls. Són més espectaculars pel seu poder que per la seva mida. Des del seu naixement en top of the falls es pot apreciar el sorprenent poder de l'riu. Aquí el ràpid curs del Nil és toscament interromput per una estreta escletxa, que força al cabalós i poderós riu a passar per un espai de tot just set metres d'ample. En una furiosa demostració de poder, l'aigua explota en un punt conegut com "Boiling Pot", per després en l'apoteosi de la seva fúria, retorçar-se a través d'un estret passadís de 120 mts de llarg, que forma una cascada de 45 metres d' alçada enmig d'un ensordidor torrent d'escuma i vapor d'aigua.
Murchison Falls Murchison Falls Murchison Falls Murchison Falls Murchison Falls
18:30 Després d'una hora de camí, en què seguim veient animals durant tot el trajecte, arribem al hotel  Red Chilli Rest Camp. Es troba a Paraa a la riba sud del Nil, a 500 mts del moll d'on surten els vaixells i el ferry de vehicles, per als safaris fluvials i al voltant del Delta. Esta organitzat al voltant d'un gran restaurant, que es troba sota un llarg porxo obert amb fantàstiques vistes del parc. Hi ha unes 20 tendes de campanya i deu bandas. Aquestes últimes disposen de dos llits, ventilador, espirals pels mosquits i tovalloles. Els banys i dutxes són compartits. Estan nets, però no disposen d'aigua calenta. 19:30 Després d'acomodar-nos i prendre una dutxa sopem amb els nostres companys de viatge. Salsitxes de porc amb ceba caramel·litzada i puré de patata per 9.500 shs. 22:00Ja estem al llit. Els facoquers que vénen a menjar i pasturar a la nit no paren de grunyir i fer sorolls, això per no parlar de la resta de petites bestioles que amenitzen les avorrides nits africanes. La naturalesa és bonica, però poc respectuosa amb els somnolents.
Murchison Falls NP Bufalo, Murchison Falls NP Uganda kob, Murchison Falls NP Babuinos, Murchison Falls NP Jirafas, muchas jirafas en Murchison Falls NP
Murchison Falls NP Noveno día Entre les pistes que van des de Paraa fins al delta del llac Albert, a la riba nord del Nil, es troben les millors zones per a game drive. 06:30Desafortunadament el millor moment és durant els freds albes. Un ranger puja amb nosaltres a la furgoneta. Creuem el riu, i iniciem un safari que es prolongarà durant tres hores i mitja. Elefants, girafes, antílops varis, un lleó, búfals, ocells per tot arreu, i molt més, res a envejar a Tanzània. Tant ens entretenim mirant animals que perdem el ferri que ha de portar-nos de tornada a l'altra riba.

Northern carmine bee-eater, Murchison Falls NP Murchison Falls NP Oribi, Murchison Falls NP Elefante, Murchison Falls NP Grulla coronada, Murchison Falls NP
11:45 Ja estem de tornada. Posem a carregar les bateries de les càmeres i encarreguem el menjar. 12:30 Enfonsats en unes còmodes butaques de vímet, amb immillorables vistes al parc, reposem force, curri de mongetes amb arros i spaguetti a la bolonyesa, 9.500 shs pp. Fins la propera sortida dóna temps d'escriure el diari, repassar fotografies i fins i tot una mini migdiada.
Garza Goliat, Launch trip, Murchison Falls NP Hipopotamos, Launch trip, Murchison Falls NP Bufalos, Launch trip, Murchison Falls NP Hipopotamo, Launch trip, Murchison Falls NP cocodrilo, Launch trip, Murchison Falls NP
Hipopotamo, Launch trip, Murchison Falls NP 14:15 Però encara més impressionant que el safari és el passeig en barca des de Paraa fins a les cascades (17 km). Abunden els hipopòtams i cocodrils, i també es poden veure elefants, búfals, girafes, oribis, antilops d'aigua (waterbucks) i una àmplia varietat d'aus com agrons, corbs marins, ànecs, abellerols, àguiles d'aigua, alcedínid (kingfishers), i diuen que de tant en tant algun shoebill stork. Durant aquesta excursió els teus sentits són bombardejats per tal diversitat de fauna que no saps cap a on mirar. El ranger que condueix la barca és una enciclopèdia que no deixa de donar-nos informació de tot tipus cada vegada que té oportunitat. Realment hem tingut molta sort amb els guies.
Bufalos, Launch trip, Murchison Falls NP Elefantes, Launch trip, Murchison Falls NP African fish eagle, Launch trip, Murchison Falls NP Hipopotamos, Launch trip, Murchison Falls NP Launch trip, Murchison Falls NP
17:40 El sopar: 1/2 pollastre i vedella strogonof amb canyella i llimona, acompanyats d'arròs i mongetes, 9.500 shs pp. 21:00 Després d'una llarga xerrada amb els nostres companys de viatge, llegim una estona i a això de les 22:00 ja estem dormint.
Ziwa Rhino Sanctuary Décimo día 08:30Carreguem la furgoneta de passatgers i motxilles, i iniciem el camí de tornada. 10:30 Breu parada a Masindi, on prenem un refresc i una samosa. 12:30 Arribem al Ziwa Rhino Sanctuary. Una reserva creada per re introduir rinoceronts a Uganda, després de la seva extinció el 1982. En una àrea de 70 km2 de immaculats arbusts, es troben els únics exemplars salvatges del país. A més del pla de cria de rinoceronts, desenvolupen programes educatius i de suport a les aldees properes. El seu punt més atraient, turísticament parlant, és la possibilitat de caminar fins a pocs metres del segon animal més pesat de l'Àfrica després de l'elefant. pdf document Rhino Tracking Guide
Ziwa Rhino Sanctuary Ziwa Rhino Sanctuary Ziwa Rhino Sanctuary Ziwa Rhino Sanctuary Ziwa Rhino Sanctuary
Ziwa Rhino Sanctuary Ens donen una petita xerrada i ens assignen un ranger. Després de deu o quinze minuts en cotxe a través de la reserva, arribem a un punt en el qual ja s'ha de continuar a peu. Caminem quinze minuts en fila índia i en silenci, intentant fer el mínim soroll. A uns metres topem amb una parella. Són enormes. Estan pasturant tranquil·lament a l'ombra, entre l'herba alta. Tot d'una, un altre rinoceront s'acosta. Dues tones de carn, amb una banya enorme al capdavant, ve cap a nosaltres. El ranger ens avisa de que tenim que sortir d’allà. A contracor la gent va retrocedint mentre no deixa de prendre fotografies. No hi ha prou arbres per a tots, si com aconsellen hem de pujar a un d'ells. Passat el perill estem amb ells una 1/2h, acostant-nos a una increïble distància de cinc metres.
Després de l'experiència, que a tot el món ha deixat extasiat, ens anem a menjar el menú vegetariàue havíem encarregat el dia anterior. Dos combinats vegetarians i dos krest 17.600 shs. 14:30 Sortim cap a Kampala. 18:00 Sam ens deixa en una gasolinera on podem agafar  un matatu (1.000 shs) que ens acosta a pas de tortuga, entre el caos diari vespertí de la capital, fins a Old Taxi Park. L'Aponye Hotel, on ens allotgem les dues nits següents, està a un pas d'allà.
Murchison Falls NP Bufalos, Murchison Falls NP Murchison Falls Mas jirafas, Murchison Falls NP Launch trip, Murchison Falls NP