Capçelera

AFRICA ORIENTAL

Rafting a Jinja

Vigésimoquinto día 08:00 Esmorzar copiós a Crows Nest, Sipi Falls: ous ferrats, french toasts, plàtans, te i cafè. 08:30 matatu fins Mbale (3.000 shs), que el campsite es va encarregar d'avisar ahir perquè ens passes a buscar. 09:30 Arribem a Mbale.
Bujigalli Falls, Perill 10:20 El bus cap a Jinja (7.000 shs) s'ha omplert per fi. 12:20 Ens baixem en una gasolinera als afores de Jinja. Per 5.000 shs cada un Agafem dos boda-bodafins al campsite, que es troba a uns 15 minuts. 13:15 Mengem un sandvitx de formatge amb enciam, alvocat i tomàquet, i un altre de roast beef amb guacamole, acompanyats d'un parell de Krest per 12.500 shs. Durant la tarda vegetem pel recinte i passegem una mica pels voltants, on hi ha un parell de botigues de souvenirs i restaurants. L'única opció si voleu fugir del campsite en què us allotgeu. 18:00 Dia complet de relax. Sopem humus, patates amb salsa agredolça, hamburgueses i dues cerveses.
Vistas des de Nile Rivers Explorers hotel Nile Rivers Explorers. Ofereix grans vistes del Nil i de Bujagali Falls. Disposa d'una àmplia zona de bar on es serveixen alguns menjars lleugers, snacks, i una àmplia varietat de cerveses. Allotjament variat: camping site, tendes de campanya per llogar, dormitoris i algunes bandas. Biblioteca amb intercanvi de llibres, i internet gratuït. Àmplia oferta en esports d'aventura: caiac, canoe, rafting, que contribueix al seu ambient motxiller i juvenil. Sugerencia La nostra experiència va ser 100% satisfactòria. Organització eficaç, personal en tot moment atent i amable, de tracte simpàtic i agradable, i compressiu amb les diferents mancances particulars de cada participant al ràfting.
Rafting al Nil Rafting al Nil Quatre companyies ofereixen dues modalitats diferents de ràfting: d'un dia, que cobreixen 31 km, i doble jornada, completant 45 km passant la nit en un càmping. Adrift Adventure Co i Nile River Explorers operen des de 1996, Equator Rafts va començar al 2002 i Nalubale Rafting al 2005. JASA (Jinja Adventure Safety Asociation) és una associació d'empreses que està intentant fer de Jinja el centre de l'esport d'aventura a l'Àfrica, i que ofereix a més de ràfting, quardbike, caiac, bicicleta de muntanya i sortides a cavall.
Rafting al Nil Vigésimosexto día Avui és el dia R, de ràfting. Costa 125$ i inclou: estada gratuïta en dormitori la nit anterior (o dues nits de campsite), l'activitat en si amb els corresponents guies i equipació adequada, esmorzar, dinar durant l'esdeveniment, barbacoa berenar-sopar amb cerveses i refrescos a la volta, i trasllat gratuït a Kampala el mateix dia. Per 30$ addicionals pots aconseguir el vídeo de l'jornada. Durant el descens hi ha alguns sectors molt excitants, amb espai entre mitjà per relaxar-se, i gaudir del paisatge i de la vida salvatge que ens envolta, especialment les moltes espècies d'ocells que es troba per aquí. Una experiència molt recomanable.
Però si vols provar-ho més val que et donis pressa. Tota aquesta sèrie de ràpids tenen els dies comptats. La construcció d'una nova presa, que està projectat construir-se durant els següents anys, els submergirà per sempre. Encara que es dirà la presa Bujigali, es ubicarà 5 km al sud de els ràpids. Això vol dir que la secció en la que avui dia es realitza el ràfting quedarà per sota del nivell de les aigües desapareixent Bujigali Falls i altress dos grands rápids, Total Gunga i Big Silverbak.
Rafting al Nil Rafting al Nil Rafting al Nil Rafting al Nil Rafting al Nil
Rafting al Nil 09:00Esmorzar generos, buffet lliure: síndria, pinya, plàtans, torrades, mantega, melmelada, ous cuits... 09:30 Ens donen una xerrada sobre normes de seguretat i altres, i ens proporcionen un casc i una armilla salvavides a cada un. Pugem de nou al camió. Aquesta vegada ho omplim, som unes 25 persones. 10:30 Entrem a l'aigua. Trigarem unes cinc hores en recórrer 30 km de riu, i travessarem 12 ràpids, dels que hi ha quatre grau 5 i almenys tres grau 4. Els graus van de l'1 al 6, com més alt és el nombre més violent i ràpid és, i més possibilitats hi ha de bolcar. En el grau 6 les possibilitats són del 100%. L'únic que hi ha al recorregut ho passarem per terra.
A la nostra barca som sis turistes (nosaltres, dues americanes i dos israelians), i Henry, el nostre guia-instructor. Per anar aclimatant-nos i familiaritzant-nos amb les diferents instruccions i tècniques, comencem amb una zona tranquil•la, seguida de tres ràpids menors: grau dos, grau un i grau dos de nou. El següent ràpid són les Bujigali Falls, un grau cinc. Accedim a ell passant per davant de la terrassa del campsite on ahir vam estar menjant.
Rafting al Nil Abans d'entrar en els ràpids, Henry sempre ens explica detalladament com és, com haurem d'afrontar-lo, que fer si bolquem o sortim disparats de la barca, i cap a on nedar en cas de caure a l'aigua. Els ordres bàsiques són: forward, cap endavant; hard forward, cap endavant amb força; stop, deixar de remar; line in, agafar-se a la corda i inclinar el cos cap a l'interior de la barca, i get down, seure al terra de la barca, i de vegades, en aquesta posició, seguir remant.
En el primer grau cinco bolquem. En el segon, sóc l'únic que queda sobre la barca. Dues noies són recollides per alguns dels 5-6 caiacs que ens escorten en tot moment per auxiliar.
Primer grau cinc del dia Primer grau cinc del dia Primer grau cinc del dia Primer grau cinc del dia Primer grau cinc del dia
Una de les americanes abandona. Passem un llarg tram de tranquil·litat en el que s'ha de remar força. Una de les barques que ens acompanya porta medicaments, cremes de sol, i estris diversos d'ús personal, que els clients li han confiat. A més de transportar el menjar: pinya trossejada i galetes. No trepitgem terra per menjar. Després passem els trams més animats, finalitzant amb un grau cinc. Abans hi ha un grau sis que passem caminant, i que aprofita l'altra americana per abandonar. Henry ens avisa que cal evitar el costat esquerre del ràpid a tota costa, cosa que no aconseguim, i enganxem un pot de collons bolcant la barca. Una noia cau sobre el meu cap i em fa un petit tall.
Ultim grau cinc del dia Ultim grau cinc del dia Ultim grau cinc del dia Ultim grau cinc del dia Ultim grau cinc del dia
15:30Arribem de nou al camió, on som rebuts amb una bossa de xips i una ampolla d'aigua cada un. Henry aprofita el moment per a curar-me la petita ferida del cap. De tornada al campsite ens espera una fabulosa barbacoa: pinxos de carn, pasta, chapatti, rolex, amanida, guacamole, mongetes pintes, amanida alemanya de patates, cerveses i refrescos. 18:00 El còmode i confortable shuttle bus ens acosta fins a Kampala. Evidentment, desfruitem d’un embús descomunal.