Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

AFRICA ORIENTAL

Jinja

undécimo día Jinja, tot i Lonely Planet, es troba a 80 km de Kampala, i es triga entre hora i mitja i dues hores en arribar allà, en funció de l'embús que hi hagi a la capital. Situada als marges del llac Victòria, a prop del naixement del Nil, va ser fundada el 1901 com a centre administratiu britànic. Se la considera la capital del regne de Busonga, i és actualment la segona ciutat més gran d'Uganda. Els seus principals reclams són el Naixement del Nil, els ràpids de Bujigali Falls i el rafting.
Bujigali Falls Bujigali Falls és un lloc espectacular, a vuit km de Jinja, on mil metres de ràpids d’aigües cristal·lines se succeeixen entre l'abundant vegetació que cobreix les ribes i les illes que es formen en aquest incipient tram del Nil. Multitud d'aus atretes per la gran quantitat de peix completen aquesta enlluernadora vista, que ens fa oblidar la manca de la gran caiguda d'aigua que sol donar fama a les cascades. L'aigua que entra des d'aquí al Nil Blanc, conegut pels locals com Omugga Kiyira, triga tres mesos en recórrer els 6.400 km cap al nord que el separen de la Mediterrània.
Però aquesta meravella és a punt de desaparèixer, el govern d'Uganda, amb l'ajuda del Banc Mundial i el Banc de Desenvolupament Africà, està construint una presa hidroelèctrica de 200 megawatts a prop de Bujigali Falls, una mica més avall de dues grans preses. La seva costosa construcció inundarà aquest preciós tram de ràpids i cascades, i amb tota seguretat farà malbé els ecosistemes del llac Victòria, el llac tropical més gran del món. El projecte afectarà directament a la vida d'unes 6.800 persones, la indústria pesquera, i submergirà una terra altament productiva, i illes d'una immensa biodiversitat.
Bujigali Fallas, Jinja
Cormorà eixugant-se les ales, Bujigali Falls Un boda-boda fins aquí ens costa 3.000 shs. Ens asseguem  a l'ombra d'un arbre a gaudir del paisatge, treure unes fotos, i contemplar com alguns vilatans netegen la roba a “manotazo limpio” contra les roques. Per 30.000 shs llogar una barca que ens porta fins a algunes illes envoltades completament per les cascades. Passegem per elles, mentre desenes de corbs marins i altres aus pesquen al nostre voltant. 16:00 Negociem un boda-boda fins el Naixement del Nil (10.000 shs) i des d'allà de nou a Jinja per agafar el matatu de tornada a Kampala.

Aguiles pescadores africanes, Bujigali Falls Bujigali Falls Bujigali Falls Bujigali Falls Cormora, Bujigali Falls
Source of the Nile Memorial a Gandhi El mzungazo del dia es diu Source of the Nile (10.000 shs). Aquest és el lloc que el 1862 Speke va identificar com el Naixement del Nil. Com ja sabíem està cobert per les aigües gràcies a una presa que es va fer una mica més avall, i l'única forma d'arribar al punt exacte és llogant una barca no inclosa en l'entrada. Ja hem pagat bastant per avui, fem unes quantes fotos i ens anem. Un petit memorial recorda que part de la cendres de Mahatma Gandhi, distribuïdes pels cinc continents, van ser escampades aquí.
17:00 El boda-boda ens deixa a l'estació de matatus, que a diferència de la de Kampala, esta senyalitzada i parcel·lat per destinacions. 18:00 A 15 km de Kampala ens diuen que els accessos a la capital estan tallats. Uns violents disturbis que es prolongaran per tres dies, i on moriran almenys 24 persones, han convertit el centre i alguns barris de la perifèria en un caos. Després d'algunes deliberacions entre el passatge, es rebutja l'idea de tornar a Jinja o dormir a la intempèrie fins al dia següent, i es decideix intentar entrar per camins de muntanya. Nosaltres ens deixem portar. 22:00 Arribem a Kampala, es veuen restes d'alguna foguera, i davant de l'hotel on ahir hi havia 20 tenderets ambulants de menjar, avui hi ha tan sols un parell d'ells.
Cormorans, Bujigali Falls Bujigali Falls Bujigali Falls Bujigali Falls Rentant la roba, Bujigali Falls