Cabecera

PERÚ

Karajia

Cueva de Quectap Cueva de QuectapDecimotercer día Avui per esmorzar tenim humita, choclo (panotxa de blat de moro) farcit de formatge, ous remenats amb pernil, sucs naturals, pa amb mantega i melmelada, te, cafè. Seguim indagant en la cultura dels chachapoyas. La nostra primera parada és a la cova de Quectap. Es troba a uns 10 km de Laud, a 1h30 de Chachapoyas, i va ser descoberta a inicis de segle per camperols que recol·lectaven orquídies. És una cova de 545 metres de llarg, gairebé sense pendent, bastant ampla i alta, apta per a claustrofòbics, probablement el punt més estret de la gruta sigui l'accés d'uns 5 metres de diàmetre. Però el seu interior és humit i abunden les zones de fang, que fa que en alguns trams costi caminar. Cal entrar amb botes i llanterna, que proveeix el propi organitzador del tour. En el seu interior, al costat de les formacions naturals pròpies de cavernes, com estalactites, estalagmites, columnes i sales circulars, es poden observar pintures rupestres rudimentàries, restes òssies animals i humanes, restes de ceràmica, i estris que indiquen que la caverna va ser usada per grups de la cultura Chachapoyas.
Cueva de Quectap Cueva de Quectap Cueva de Quectap Cueva de Quectap Alrededores de la Cueva de Quectap
Dinem al Restaurante restaurant Rulo de Luya, concertat amb el tour. Sopa de civada i truita fregida. És un menú valorat en 15 soles, si vols un altre cosa pagues la diferència. Des d'aquí triguem menys d'una hora a arribar a Cruz Pata, des d'on cal caminar un quilòmetre de fort pendent fins a un penya-segat des d'on podrem observar els sarcòfags de  Karajia.
Sarcófagos de Karajia Sarcófagos de Karajia Aquest lloc arqueològic conté el millor exemple de l'estil funerari dels chachapoyas. Es tracta d'un conjunt de sarcòfags antropomorfs de fins a 2,5 m d'alt, construïts d'una barreja d'argila, pedres i pals. Estan instal·lats sobre un penya-segat d'uns 200 m d'alçada sobre el riu Juscabamba, en fila, enganxats un al costat de l'altre, incrustats al penya-segat i mirant a l'abisme. En el seu interior contenen un cos en posició fetal prèviament momificat. Alguns tenen calaveres sobre ells, probablement trofeus pertanyents a algun important enemic vençut. La seva construcció es remunta aproximadament al segle XV. Per a la seva construcció en lloc tan inaccessible, furgaven un estret camí a la paret del penya-segat, sobre el qual posteriorment esfondraven part del vessant per evitar l'accés d’indesitjables. Després dels saquejos i terratrèmols queden encara diversos grups de sarcòfags visibles, el més nombrós conté set figures. Impressiona veure com s'han conservat després de 800 anys. Per contemplar-los cal recórrer un sender d'uns 800 mts que voreja el penya-segat, sense cap tipus de perill, i que queda uns 100 mts per sota dels sarcòfags. La pujada de tornada al poble de Cruz Pata pren uns 40 minuts caminant, poden contractar-cavalls (40 soles) per a realitzar el recorregut d'anada i tornada.
Sarcófagos de Karajia Sarcófagos de Karajia Sarcófagos de Karajia Sarcófagos de Karajia Sarcófagos de Karajia
Realitzem l'excursió amb Turismo Expeditions, contractat al mateix hotel. Costa 85 soles per persona, inclou transport, accés a la cova i Karajia, menjar i guia tot el camí. Arribem a Chachapoyas voltant de les 18h.