Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacto     Espanyol
Cabecera

PERÚ

Líneas de Nazca

Decimoctavo día Seguim rumb sud. La idea és arribar aviat a Ica per agafar un bus a Nazca, sobrevolar les línies i després agafar un altre bus al migdia que ens porti fins a Arequipa. Sembla una mica ajustat però es pot fer. Des de Huacachina agafem un taxi (10 soles) fins a la terminal d'autobusos de Ica. La companyia Bus Soyuzté vehicles que surten cap a Nazca cada cinc minuts des de les 07:20, els bitllets costen 10 soles, i es triga unes 3h. És la companyia més barata, els bons són Cruz del Sud i Flores, però surten més tard. En Soyuz els seients són còmodes i amples, i hi ha una tv on van passant pel·lícules. Si consulteu la seva web, compte, no surten ni tots els recorreguts ni tots els horaris, millor pregunteu a algun local.
Avioneta de Aeroparacas para sobrevolar las líneas de NazcaNazca és una ciutat per on passen molts turistes però que pocs visiten, com de fet vam fer nosaltres. La majoria de visitants arriben amb autobús a alguna de les estacions que les companyies VIP tenen al centre, i allà mateix agafen un taxi per anar a l'aeroport Maria Reiche Neuman, des d'on surten les avionetes que sobrevolen les mundialment famoses línies de Nazca.
L'autobús ens deixa al centre de Nazca. Agafem un taxi directe a l'aeroport per comprar bitllet el més aviat possible i que ens permeti agafar el bus a Arequipa a les 14h. El taxi triga 10 minuts, cinc soles. Després de comprar el bitllet d'avioneta, que sortirà a les 12h30, ens dóna temps de tornar al centre i comprar el bitllet a Arequipa, no sigui que ens quedem sense. També aprofitem per comprar uns plàtans per prendre la Biodramina.
Les línies de Nazca són antics geoglifos traçats pels nazca, una cultura que va habitar la zona entre els anys 100 i 600. Ocupant una extensió d'uns 500 km2 hi ha centenars de dibuixos de tota mena: línies rectes, representacions geomètriques, figures d'animals, plantes i humanes. La majoria d'ells han estat traçades sobre el sòl pla, només hi ha uns pocs d'ells en els vessants dels turons. Quant a la seva mida, algunes línies superen el quilòmetre de longitud i hi ha figures de 300 metres de longitud que ocupen fins a 1000 m2. Els traços tenen un ample d'entre 40 cm i 2 mts, el sòl ric en minerals combinat amb el vent i una absència gairebé absoluta de pluges (mitja hora cada dos anys), van formar una prima crosta fosca, la qual en ser retirada contrasta amb el color clar del subsòl. El significat i funció d'aquests dibuixos segueix sent un misteri, sobretot si tenim en compte que l'única forma d'observar-los és prenent una avioneta.
Líneas de Nazca Líneas de Nazca Líneas de Nazca Líneas de Nazca Líneas de Nazca
Avioneta de Aeroparacas para sobrevolar las líneas de Nazca Líneas de Nazca Sobrevol de les línies de Nazca. Volem amb Avión Aeroparacas, una de les companyies més reputades i recomanades. Costa 70$ el vol curt de media hora, mes 30 soles de tarifa aeroportuària. La experiència es un cague total. L’aviioneta sobrevola dotze dibuixos en una àrea relativament petita, triga uns dos minuts a arribar a la primera silueta i uns quatre a tornar des de l'última. Entre mig hi ha mitja hora en la qual un Cesna 207 s'inclina a esquerra i dreta sobre cadascuna de les figures perquè puguin veure-les els passatgers que hi ha a banda i banda de l'avioneta. Autèntic efecte coctelera, a més el vent que s'ha aixecat a mig matí s'encarrega que sembli que vagis per una carretera plena de sots. L’avioneta te una capacitat per a pilot, copilot i cinc passatgers. Recomanable Biodramina o pastilla contra el mareig. A pesar de tot s’ha de dir que les línies (centenars d’elles) i els geoglifos  es veuen força bé. Es una experiència veritablement única.
Líneas de Nazca Avioneta de Aeroparacas para sobrevolar las líneas de Nazca Líneas de Nazca Mapa de vuelo Líneas de Nazca Líneas de Nazca
Mentre jo acabo de recuperar-me d'una combinació de por i mareig després del vol, Rosa compra uns espaguetis amb mandonguilles i unes crestes per prendre durant el llarg trajecte a Arequipa. Bus Oltursa. 80 soles, seients inclinables 140º, els més cars de 160º ja estaven venuts. Sortim a les 14h. El bus és còmode, ens empassem quatre pel·lícules, a qual pitjor, però més de la meitat de les 10h que hi ha fins a Arequipa són corbes i es fa una mica pesat. Disposa de lavabo i reparteixen un petit refrigeri, tot i que és absolutament indispensable portar alguna cosa per menjar i sopar, així com aigua, ja que les parades són només per carregar i descarregar passatgers. L'altra opció era Cruz del Sur a les 14h30, 110 soles.